5-1 till bortalaget vid åtal för tre mord och ett försök till mord i Norrköping


BROTTSLIGHET. Sex män åtalas för två händelser 2019 och 2020 när sammanlagt tre personer sköts till döds i anslutning till två restauranger i Norrköping. Händelserna är kopplade till kriminella gäng. En del av bevisningen utgörs av Encrochat-material.

Steget Efter

Den första händelsen: Den 5 december 2019 sköts två personer till döds utanför en nattklubb i Norrköping. Skotten kom från en passerande bil. Ett stort antal personer befann sig i omedelbar närhet till händelsen, men undkom att träffas av kulorna. Fyra män åtalas för att tillsammans och i samförstånd ha dödat de två personerna.

– Det är två män som har skjutit och de har fått betalt för det. De andra två har varit delaktiga i morden, den ena genom att bland annat ha planerat gärningen, tillhandahållit mordvapnen och betalat skyttarna. Den andra mannen har bland annat spanat på personerna som kom att mördas och berättat för skyttarna exakt var de befunnit sig. Vi menar alltså att alla fyra är lika ansvariga för morden, säger kammaråklagare Karin Sandén.

De fyra männen åtalas också för framkallande av fara för annan, eftersom skjutningen ägde rum på en plats där flera andra personer också befann sig. Ett av vapnen var ett automatvapen, det andra en pistol.

Den andra händelsen: I början av april 2020 inträffade en annan skjutning mot två personer utanför en restaurang i Norrköping. En person avled av skotten, medan den andra personen inte träffades. För denna händelse åtalas sammanlagt sex personer, varav fyra är identiska med de som åtalas för händelsen i december. Brottsrubriceringarna är mord och försök till mord.

– Även här har det varit fråga om ett gemensamt brottsupplägg där de sex personerna haft olika roller som varit nödvändiga för att brotten skulle kunna utföras, säger kammaråklagare Anna Hjorth.

I det här ärendet åtalas också för flera fall av grovt vapenbrott, stämpling till mord, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt brott mot vapenlagen.

Bevisningen i de bägge målen består bland annat av övervakningsfilmer, vittnesförhör, spaningsfotografier, rumsavlyssning och telefonavlyssning samt material från Encrochat.

– Vi bedömer att vi har bra bevisning. Encrochat-materialet som vi har fått tillgång till har vi lyckats knyta till person, menar vi, och innehållet är tydligt när det gäller hur de agerat, vilka roller de haft och hur de planerat gärningarna. De har litat på Encro till ”1.000 procent”, som de också skriver i chattarna, uppger åklagarna.

För Polismyndigheten har utredningarna varit mycket omfattande och när de nu lämnats över till åklagare rör det sig om drygt 5000 sidor förundersökningsprotokoll.

– För oss och för många boende i Norrköping har det varit av stor vikt att vi gjort vad vi kunnat för att kunna reda ut vilka som kan ligga bakom de här brotten. Nu har vi kommit så långt att åklagarna valt att gå vidare med ett åtal och en av anledningar till det är vi från första början sett vikten av samverkan. Både med olika kompetenser inom polisen men också i en bra dialog med exempelvis Åklagarmyndigheten, säger Hanna Sjögren, gruppchef på grova brott i Norrköping.

Målnummer i Norrköpings tingsrätt: B 308-20 och B 1198-20.

-Pettersson har tittat igenom åtalet och konstaterar att för ovanlighetens skull är en från hemmalaget inbladad.

De misstänkta och åtalade lystrar till följande förnamn: Hejar, Radisch, Anel, Michael (turkiskt efternamn), Felix (svensk efternamn) och Christoffer (spanskt efternamn).

Det är tredje gången den här veckan åtal väcks för grov brottslighet, där bevisningen bygger på uppgifter från så kallade Encro-telefoner – ett krypterad chattsystem som fransk polis lyckats knäcka.

Totalt leder bortalaget med 50-1

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


4 responses to “5-1 till bortalaget vid åtal för tre mord och ett försök till mord i Norrköping

 • ruben

  Som sagt var regeringspartiernas samhällsbygge kräver sina mordoffer.

  Gilla

 • Pålsjö

  ”Pettersson kan garantera att även om de misstänkta är svenska medborgare så är de inte svenskar…” ur Petterssons blogg den 28 februari:
  ”Fyra svenska medborgare åtalas för rånförsök i Danmark”

  ”Fem män var i färd med att planera ett större rån mot värdecentret Loomis Taastrup, som bland annat fungerar som en depå för Danmarks Nationalbank. De misstänkta är fyra svenska medborgare och en fransk medborgare.”

  Danska Ekstrabladet i samma ämne den 24 mars:
  ”Fyra män ska i fängelse för att ha planlagt stort rån”

  ”Tayeb Si M’Rabet döms till sex års fängelse och de tre svenskarna Farhad Goulara, Shorsh Goulara och Zardasht Hasan döms till mellan tre och fem års fängelse. En fjärde svensk man, Shahab Ghelehrashidi blev tidigare på dagen frikänd för rånförsöket. Alla männen utvisas dessutom från Danmark för all framtid.”

  https://ekstrabladet.dk/krimi/fire-maend-skal-i-faengsel-for-at-planlaegge-storstilet-roeveri/8513834

  Tidigare, 2019, i Expressen: ”Utvisad kriminell tog svensk hjälp – skulle utföra nytt rån.”

  Expressen skriver om Tayeb Si M’rabet, som var en av männen vilka tidigare 2008 slog till mot en värdedepå i danska Bröndby. Bytet blev då 62 miljoner danska kronor och merparten av pengarna är försvunna. En av männen som dömdes för rånet var sambo med Karolin Hakim i Malmö, som bar ett barn i sin famn när hon mördades. Tayeb Si M’rabet har därefter planlagt ett nytt stort rån mot pengacentralen Loomis i och till sin hjälp haft flera kriminella svenskar.

  https://www.expressen.se/kvallsposten/krim/utvisad-kriminell-tog-svensk-hjalp-skulle-utfora-nytt-ran/

  Gilla

 • Jörgen Filipsson

  Morgan Johansson får nog skynda på sina byggplaner av Fängelser

  Gilla

 • Kent

  Om nu inte lagvrängareskrået lyckas med att ogiltigförklara encrochatt som bevis så kommer det att behövas ett nytt fängelse bara för de brottslingarna.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<span>%d</span> bloggare gillar detta: