Suezkanalen blockerad av jättefartyg

UTRIKES. Det 400 meter långa fraktfartyget Ever Given har gått på grund i Suezkanalen och blockerar nu passagen för andra fartyg som försöker ta sig igenom kanalen, rapporterar Al Jazeera.

Fartyget Ever Given vid ett annat tillfälle. Ever Given är på 200.000 ton, 400 meter långt, 59 meter brett och c:a 20.000 containrar ombord. Bild av Kees Torn

Enligt al-Jazira var fartyget på väg mot Rotterdam när det körde på grund under tisdagsmorgonen. Minst 15 andra fartyg uppges vara förankrade på båda sidorna av Ever Given, i väntan på att kanalen ska bli framkomlig igen.

Det passerar drygt 50 fartyg om dygnet genom den 193 kilometer långa Suezkanalen, där omkring tolv procent av värdens handelsgods passerar.

Blockeringen av Suezkanalen av ett containerfartyget kommer sannolikt att störa den globala energiförsörjningskedjan. Europeiska och amerikanska raffinaderier som förlitar sig på den livsviktiga vattenvägen för laster av olja från Mellanöstern kan tvingas leta efter ersättningsleveranser om blockeringen kvarstår, vilket kan höja priserna på alternativa kvaliteter. Samtidigt kommer strömmar av råolja från Nordsjöns oljefält som är avsedda för Asien att begränsas.

Rederiet Evergreen Marine Corp, som leasar fartyget, uppger att grundstötningen skedde till följd av en plötslig och kraftig kastby.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Suezkanalen blockerad av jättefartyg

  1. Behövs inte mycket vind att få fartyget driva sidledes i en trång farled eftersom farten är långsam.

  2. Måste vara fullständiga nollor till skribenter,som sitter och plitar ner sådana fantasier !!
    Måste ha varit en enorm ”vindby”,som lyckats ändra kursen ….
    Eller blåste kanske ”rorkalle”,bort från bryggan ?

    • Jag vet inte, men vind i kombination med helt eller delvis motorproblem är en tänkbar förklaring. Ouppmärksam besättning är troligare…

Kommentera