Suezkanalen blockerad av jättefartyg


UTRIKES. Det 400 meter långa fraktfartyget Ever Given har gått på grund i Suezkanalen och blockerar nu passagen för andra fartyg som försöker ta sig igenom kanalen, rapporterar Al Jazeera.

Fartyget Ever Given vid ett annat tillfälle. Ever Given är på 200.000 ton, 400 meter långt, 59 meter brett och c:a 20.000 containrar ombord. Bild av Kees Torn

Enligt al-Jazira var fartyget på väg mot Rotterdam när det körde på grund under tisdagsmorgonen. Minst 15 andra fartyg uppges vara förankrade på båda sidorna av Ever Given, i väntan på att kanalen ska bli framkomlig igen.

Det passerar drygt 50 fartyg om dygnet genom den 193 kilometer långa Suezkanalen, där omkring tolv procent av värdens handelsgods passerar.

Blockeringen av Suezkanalen av ett containerfartyget kommer sannolikt att störa den globala energiförsörjningskedjan. Europeiska och amerikanska raffinaderier som förlitar sig på den livsviktiga vattenvägen för laster av olja från Mellanöstern kan tvingas leta efter ersättningsleveranser om blockeringen kvarstår, vilket kan höja priserna på alternativa kvaliteter. Samtidigt kommer strömmar av råolja från Nordsjöns oljefält som är avsedda för Asien att begränsas.

Rederiet Evergreen Marine Corp, som leasar fartyget, uppger att grundstötningen skedde till följd av en plötslig och kraftig kastby.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


8 responses to “Suezkanalen blockerad av jättefartyg

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<span>%d</span> bloggare gillar detta: