Regeringens bluff om gängframgångarna

Åklagaren Daniel Larsson tål inte att inrikesminister Mikael Damberg ljuger och skryter, utan berättar hur det förhåller sig på riktigt. Fransk polis har gjort mer för att knäcka de svenska gängen än regeringen. Det är en pinsam verklighet, så pinsam att Mikael Damberg måste ta till missledande information för att dölja den, skriver åklagaren Daniel Larson på Expressen Debatt.

Mikael Damberg (S). Bild från Twitter/Facebook.

På myndigheternas Krisinformation.se kan medborgarna läsa om källkritik. Det är värdefull information som kan tillämpas även för att granska vår egen regerings informationsgivning och suggestiva knep.

Under våren 2020 lyckades fransk polis ta sig in det krypterade kommunikationsnätverket Encrochat som använts av kriminella. Meddelanden mellan tusentals olika användare avlästes under flera månader, även i realtid. Informationen kunde sedan delas till brottsutredningar i bl.a. Sverige. Användande av bevisningen har skett efter att svensk åklagare utfärdat en europeisk utredningsorder, alltså en begäran om att i svensk brottsutredning använda den information som hade säkrats.

I verkligheten är det utländsk lag och internationellt rättsligt samarbete som möjliggjort att material från Encrochat har kunnat överlämnas och användas som bevis. HDA har ingenting med saken att göra.

Såvitt avser HDA kommer redovisningen över 2020 års användning i maj med en utvärdering av nyttan med tvångsmedlet. Hittills har det rapporterats om ett fall där HDA använts och som lett till dom. En 31-åring dömdes i februari för grovt narkotikabrott bl a med bevisning från HDA.

Alla förstår varför Damberg felaktigt försöker koppla ihop första punkten i 34-punktsprogrammet mot gängkriminalitet med Encrochat. Fransk polis har gjort mer för att knäcka de svenska gängen än regeringen. Det är en pinsam verklighet, så pinsam att man måste ta till missledande information för att dölja den.

Damberg borde i stället för att slå sig för bröstet över den svenska lagstiftningen göra ett studiebesök hos sin franska kollega. HDA är ett viktigt verktyg, men inte en game changer i dess nuvarande utformning.

-Pettersson säger att allt är som vanligt, regeringen ljuger…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Regeringens bluff om gängframgångarna

 1. Om statsminister Stefan Löfvens svamlande inrikesminister Mikael Damberg (S):

  Här en socialdemokratisk propagandavideo med inrikesminister Mikael Damberg (S) med rubriken ”Så stoppar vi gängkriminaliteten”. Det handlar bl a om gängkriminaliteten i Rissne, Sundbyberg. Publicerat 8 oktober 2020. Damberg talade bl a om att bygga ut med 10 000 fler polisanställda mm.

  https://www.youtube.com/watch?v=onERQ3yyVdk

  Under utfrågningen den 10 mars 2021 av inrikesminister Mikael Damberg (S) i SVT-programmet ”30 minuter” nämnde han flera gånger att …

  ”.. 5000 fler poliser ska anställas de kommande åren ..”

  Länk:

  https://www.svtplay.se/video/30449748/30-minuter/30-minuter-avsnitt-8?modalId=KMdz7Q9

  Det är c:a 5 månader mellan reportagen och på den tiden har Mikael Damberg (S) lyckats halvera tillskottet av poliser i Sverige från 10000 till endast 5000.

  Lagom till valet år 2022 kan Mikael Damberg (S) sannolikt hinna radera polistillskottet helt och hållet och eventuellt t o m hamna på 15 000 färre poliser, d v s minus 5000 poliser (eller kanske t o m ytterligare minus-poliser) år 2022 jämfört med siffran han uppgav den 8:e oktober år 2020.

  • Tillägg:

   Knappt 3 månader efter inrikesminister Mikael Damberg (S) medverkan i Socialdemokraternas propagandavideo (finns inbäddad i min kommentar ovan) så grep polisen Mikolaj Kowalew som misstänkt för mordet på Joakim Forsberg vid en bankomat i Rissne i Sundbyberg lördagskvällen den 2:a januari 2021. Forsberg knivskars och avled senare.

   Mikolaj Kowalew dömdes år 2018 för ett knivmord 2017 då en 17-årig afghan mördades på Enskede gårds gymnasium. Kowalew dömdes då till rättspsykiatrisk vård för mord.

   Trots detta var Mikolaw Kowalew ute på promenad i samhället i december 2020 och lyckades då springa ifrån sina vakter.

   I SVT-videon på länken nedan uttalar sig mannen Evan Jamil och kvinnan Johanna Rassi, båda boende i Rissne.

   Boende chockade över knivmordet i Rissne.

   Evan Jamil säger bl a:

   ”Förut var det mycket bättre. Vi var mycket tryggare och säkrare. Men nu har allting ändrats, jag vet inte varför.

   Jag vill att polisen gör någonting. Jag har ett barn, och jag tänker på honom nu. Hur han ska växa upp här i Rissne. Det är första månaden sedan jag flyttade tillbaka till Rissne. Det känns som om jag har ångrat mig.

   Johanna Rassi säger bl a:

   ”Man tänker att man ska bo nån annanstans, och så…”

   https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/boende-chockade-over-knivmordet-i-rissne

  • Ge polisen högre lön Sparka alla politiskt tillsatta chefer stötta poliserna i yttre tjänst poliserna skall vara politiskt neutrala Dan Eliasson lyckades slå sönder ännu en myndighet

   • Högre lön?
    Varför det. Mer pengar gör inte människor bättre eller mer lönsamma i sitt yrke

 2. Journalisten och programledaren Anders Holmberg SVT gästades av inrikesminister Mikael Damberg i programmet ”30 minuter” den 10:e mars 2021.

  Under utfrågningen upprepade Mikael Damberg (S) flera gånger att

  ” … 5000 fler poliser ska anställas de kommande åren …”

  Länk till programmet:

  https://www.svtplay.se/video/30449748/30-minuter/30-minuter-avsnitt-8?modalId=KMdz7Q9

  När Mikael Dambergs företrädare – Anders Ygeman (S) var nyutnämnd inrikesminister år 2014 och ansvarig för polisen hände följande.

  Regeringen var redan då inställd på att det inte gjorde något om man förlorade tusen poliser på genomförandet av omorganisationen av polisen, avslöjade SvD:

  ”19 000 eller 20 000 poliser spelar ingen roll”, ska Anders Ygeman (S) ha sagt till landets samlade polischefer under ett möte 2014, uppger källor för SvD. (Publicerad 2017-11-15)

  Läs gärna mer på länken nedan:

  Stora polisavhopp ingick i regeringens kalkyl.

  https://www.svd.se/stora-polisavhopp-ingick-i-regeringens-kalkyl

  I båda fallen – för hög invandring och dessutom mycket svår polisbrist – är två av faktorerna som under mellantiden har förvärrat problemen i Sverige.

  Tillgången till poliser i tjänst har varit enormt bristfällig ända sedan år 2014 och kommer knappast att förbättras ens till år 2024, d v s under en period på 10 år.

  Polisbristen ser således ut att bestå i ytterligare 4 år, sannolikt ännu längre, när man tar hänsyn till både pensionsavgångar samt poliser som säger upp sig i förtid p g a missnöje med dåliga anställningsvillkor ffa löner i förhållande till den ökande arbetsbördan med stora livshotande risker med att bekämpa den grova kriminaliteten.

  Från både Mikael Damberg, Anders Ygeman och för övrigt hela Stefan Löfvens feministiska och humanitära stormaktsregering /- regeringar har det hela tiden förekommit mycket snack men lite eller ingen verkstad alls.

  • Jaha, det är därför han är en kruka som gömmer sig i mammas kjolar med alla bortförklaringar i riksdagen, tuff kille.
   Skönare att ånga på Strandhällen så det blir imma på fönstren.

  • Alla från Höganäs skäms för att han kommer därifrån,
   Men egentligen är det han som ska skämmas för både
   sig och hans regerings dåliga jobb!

Kommentera