Utrikesfödda hårt drabbade av covid-19


PANDEMI. Dagens Nyheter presenterar idag en kartläggning om vilka det är som hittills har dött i covid-19 i Sverige. Låginkomsttagare, lågutbildade och utrikesfödda från vissa länder är starkt överrepresenterade bland de avlidna.

Källa: SCB, Socialstyrelsen och DN:s bearbetning. Data till och med 8 mars 2021. För inkomst och utbildningsnivå är inte mönstren så överraskande, men när vi studerar födelseland så avviker dödligheten för utrikesfödda tydligt. Dödligheten är i allmänhet lägre för utrikesfödda, men för just covid-19 är den högre.

DN:s kartläggning visar att utrikesfödda drabbades betydligt hårdare i den första vågen än i den andra vågen. ”Utbildning och inkomst är stora markörer för hälsa, sjuklighet och död. Covid-19 är inget undantag”, säger epidemiologen Karin Modig.

-Pettersson hoppas, men tror inte regeringen tar hänsyn till detta i sina kalkyler om kompetensregn och förtjänst med invandringen. Överdödligheten kan ha många orsaker, d-vitaminbrist, många litar inte på myndigheter, lyssnade istället på imamen, vägrar följa riktlinjer, lär sig inte språket, isolerar sig inte trots symptom, osv. en kulturbelastning…

Finnar ligger högt av någon anledning,,,

Läs hela artikeln på Dagens Nyheter…

Källa: SCB, Socialstyrelsen och DN:s bearbetning. Data till och med 8 mars 2021.
Källa: SCB, Socialstyrelsen och DN:s bearbetning. Data till och med 8 mars 2021.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


36 responses to “Utrikesfödda hårt drabbade av covid-19

 • Olof.p

  I miljöpartiets värld är alla svenskar som åker tunnelbana i Stockholm. Hur kan man då säga att människor som dött i Corona är iranier, finnar eller somalier?
  Det är helt enkelt så att det är en lista på människor som inte åkt tunnelbana i Stockholm och var dom kommer ifrån.
  För övrigt måste det underlätta att vara idiot och politiker.

  Gilla

 • Guest

  Maya, det är väl känt att till exempel finnar och danskar super mer än svenskar. I just Danmark så har det att göra med att alkoholen är lättare tillgänglig och man kan köpa alkohol från 16 år. Det finns även studie på det innehållande 700 000 finlandssvenskar som bland annat hävdar att det konsumeras mer alkohol bland finlanssvenskar än svenskar.

  https://www.folkhalsomyndigheten.se/publicerat-material/publikationsarkiv/h/hur-mar-personer-med-finlandskt-ursprung/?pub=61716

  Gilla

  • Andersson

   Du blandar ihop finnar, finlandssvenskar, sverigefinnar och finländare. Undersökningen gäller de som tillhör nationella minoriteter med finländskt ursprung. Personer bosatta i Sverige. Men efter vad jag känner till så är inte finlandssvenskar en nationell minoritet. De är inte finnar men likväl finländare. Det finns inte något finskt medborgarskap. Finländare har finländskt medborgarskap.

   I Sverige heter det svensk och svensk.

   Nationella minoriteter är ett otyg. Jag anser att det är fel att en del ska ha förmåner som inte kommer alla svenskar till del. Det tycks vara svårt att inse att om man anser sig tillhöra en minoritet så kan man inte ingå i majoriteten. Lappar/samer bosatta i Sverige är inte svenskar men kan naturligtvis vara svenska medborgare. Samma sak med zigenare/romer de är inte heller svenskar. I och med att man särbehandlar minoriteter kommer de aldrig att assimileras. Inte ens integreras. Man kan inte ha kakan och samtidigt äta upp den.

   Hur en religiös grupp kan utgöra en nationell minoritet förstår jag. Judendom går bra, står islamism näst i tur? Varför inte Jehovas Vittnen?

   Gilla

 • Maya

  Sign.rädd.Skulle den Finska befolkningen vara äldre och mer alkoholiserade än Svenskar ? Ibland undrar jag om du bara skickar in brasklappar för att kolla reaktionerna.

  Gilla

 • Guest

  Det hade varit intressant om de även visat en stabel om vilka som har icke västerländsk bakgrund och västerländsk bakgrund. Jag tror dödsfallen hade varit många fler bland de invånare som har icke västerländsk bakgrund. De här med svenskfödda och utlandsfödda ger inte hela bilden.

  Gilla

 • Rädd

  Finnar är gamla och förstår inte språket och en stor del av dem har alkoholproblem.

  Gilla

  • Stenbock

   Vill inte betygsätta din kommentar men undrar om du har underlag,för dina beskyllningar ?
   Varför skulle det t.ex. finnas fler ”äldre” öster om Bottenviken,än utmed Norrlandskusten ?
   Uppfattar faktiskt dina rader som oförskämda,mot vårt broderfolk !

   Gilla

   • Rädd

    Många finnar kom till vårt land på sextiotalet, de är gamla nu.
    Och vad jag sett på mina promenader så är äldre finnar vanliga på bänkarna i stan och ofta överförfriskade.

    Gilla

   • Guest

    Stenbock, i det gamla Sverige innan de kom många nysvenskar från mena länder så var det många finlandssvenskar i vårt land. Jag har för mig det bor 65 000 personer här. I det gamla Sverige satt de oftast finlandssvenskar på parkbänkerna och söp. Att de använde droger eller ibland hytte kniven låter jag vara osagt. Det gamla Sverige jag tänker på i detta fall är i början på 1960-talet. Sverige var då i detta fall ett helt annat land. De finlandssvenska barnen kunde svenska men med föräldrarna var det värre med och jag upplevde att det dracks mer alkohol i finlandssvenska hem än vad vi svenskar gör. Hur det är idag vet jag inte men min uppfattning är att finlandssvenskar och danskar dricker mer alkohol än vad vi svenskar gör. När man även blir gammal så kan det hända att man även glömmer det inlärda språket. En gammal kollega till mig vars mamma har demens glömde det inlärda språket och idag talar hon bara finska. Många finlandssvenskar väljer dock lämna det nya Sverige när de går i pension. Det Sverige finlandssvenskar en gång kom till att det ser ut som Bullerbyn och att det är ett tryggt land är sedan länge borta. Finland har en stram, restriktiv och ansvarsfull migrationspolitik. I det nya Sverige läser man om det någonsstans i landet har skett till exempel skottlossningar, explosioner, bilbränder, bilar som explodera, fasader som utsätts för någon form explosion, gäng som skjuter på varandra. I Danmark, Finland och Norge pratas det ofta om sverigebilden, det svenska tillståndet och att det mer eller mindre råder ett sorts inbördeskrig.

    https://www.folkhalsomyndigheten.se/publicerat-material/publikationsarkiv/h/hur-mar-personer-med-finlandskt-ursprung/?pub=61716

    Gilla

 • Stenbock

  Vi behöver inte sörja över alla de importer,som av C-19 somnat in…
  Vår ”älskade regering” flyger i stort dagligen in,ersättare från 3:e världen.
  Ingen större risk att det kommer stå lägenheter tomma….
  Nya nomader och analfabeter står resklara,och trängtar efter givmilda Abzurdistans bidrag !!

  Gilla

 • Ubo

  Men… VARFÖR gör man statistik på de 343 avlidna i gruppen 0-59 år???

  Graferna visar överdödligheten i olika utlandsfödda invandrargrupper (utan att redovisa hur stor varje grupp är/ och med hur många döda).
  Av de 343 döda, så är väl ett hundratal utlandsfödda.
  Att beräkna överdödligheten hos 10 olika nationaliteter med tillsammans ca 100 döda, ger väl ingen tillförlitlig statistik !??

  Bland de övriga ca 11 500 !! döda (med ålder 60- ) så är givetvis en överväldigande majoritet sverigefödda!! (då denna grupp kraftigt dominerar procentuellt i högre åldrar).

  Av de i tabellen ca 12 000 avlidna, så är väl uppskattningsvis minst 11 000 sverigefödda. Swedish lives matter.

  Kan inte läsa den betalväggsblockerade artikeln (men den är väl avsedd för de redan frälsta DN-läsarna, lätt att sälja vinklad propaganda där).

  Gilla

 • G Nordström

  Docent Ralf Sundberg redogör på ett bra sätt om vaccineringens för och nackdelar.

  https://swebbtv.se/videos/watch/322dd51d-b1e0-4825-83dd-34210c45aca9

  Kunskap är styrka

  Gilla

 • Andersson

  Jag saknar ‘sort’ på x- och y-axlar. Därför säger diagrammen inte ett dugg. Det går inte att se artikeln på DN efter som sidan ligger bakom betalvägg.

  Gilla

 • Cirkus Sverige.

  VI MÅSTE DÅ GE ALLA INVANDRARE ÄN MERA PENGAR, SÅ DE KAN BLI HÖGINKOMSTTAGARE, FÖR DÅ KOMMER DE JU INTE DRABBAS.

  Ding Dong Kokko 🤪

  Ps. Ni fattar att detta kostar/kostat ofantliga summor, som tagits ifrån svenska pensionärer och barnomsorgen.
  Allt enligt Socialdemokraternas agenda…Sverige och svenskarna ska lida och förnedras!

  Gilla

  • eva

   Naturligtvis skall vi också köra ut de som bor i stora våningar på Östermalm och liknande ställen och låta den somaliska familjen med 8 barn + farfar och farmor, mormor och morfar, bihustrur, fastrar och farbröder osv. flytta in i stället,.

   Gilla

 • Billy Boy

  De rikas fel att fattiga inte testar sig
  Av Pettersson 25 december, 2020

  https://petterssonsblogg.se/2020/12/25/de-rikas-fel-att-fattiga-inte-testar-sig/comment-page-1/#comment-846593

  Man kan ju förstå att somliga invånare i de s k ”utsatta områdena” har svårt att få ihop livspuzzlet med alla dagliga aktiviteter som prioriteras högre än att skydda sig mot Covid-19-smitta, testa sig etc, t ex.

  Person- och förnedringsrån – olika varianter
  Stölder i butiker
  Fordonsstölder- och bilbränningar
  Mördande
  Mordbränder
  Skjutningar
  Bombsprängningar
  Drogförsäljningar
  Våldtäkter
  Besöka fullpackade moskéerna på fredagar och lyssna på imamerna
  Trakassera kvinnor som inte klär sig enligt Sharia-lagar
  Etc, etc, etc

  Då blir det ju ingen eller mycket knappt med tid över för att följa FHM:s alla snåriga rekommendationer för att skydda sig mot corona samt att gå och testa sig.

  Gilla

 • yup

  Så lösningen är dubblade socialbidrag eller vad är det DN vill lobba för.

  Faktum är att under 2020 var dödligheten i gruppen svenskfödda 50-64 år aningen lägre än ett normalt år. Bland utomeuropeiskt födda 50-64 år var dödligheten 300% högre än ett normalt år. Media försöker skylla detta på trångboddhet och utsatta yrken, men mer än hälften är på bidrag.

  Att det finns en tydlig korrelation mellan låg inkomst (under 10000 i månaden tydligen) och dödlighet i coronan ser jag som en tillfällighet. Den verkliga korrelationen har med invandringen att göra eftersom det i gruppen svenskfödda är väldigt få med en inkomst under 10000 i månaden.

  Att dra slutsatsen att folk är grymma mot fåglarna på sommaren baserat på att försäljningen av talgbollar sjunker dramatiskt är också en felaktig slutsats byggd på korrekt data.

  Gilla

 • hllviken

  Finländarnas överrepresentation bör utredas.

  Gilla

  • eva

   Kan kanske bero på genetiken? Blodgruppen, arv eller inte efter neanderthalarna. D-vitaminupptaget borde vara som hos alla vithyade nordbor.

   Gilla

   • hllviken

    Alla som jag sett har ljus hy så det kan inte bero på det. Finländarna borde ha intresse av att utreda detta förhållande. Intar de kosttillskott som de borde? Har de träffat fler smittsamma än vad svenskarna gjort? etc….

    Gilla

   • G Nordström

    Allmänna hälsotillståndet är den största orsaken til svår sjukdom över lag.
    Lyssna gärna på Ralf Sundberg i länken ovanför

    Gilla

   • Pettersson

    Idag har det talats om att många unga vuxna som varit väldigt vältränade har drabbats. Det har förvånat forskare så det är nog inte så enkelt…

    Gilla

  • Andersson

   Menar du finnar?

   Gilla

 • Maya

  Om man granskar vilka som dött så är en övervägande del dom som har haft underliggande sjukdomar och dålig motståndskraft av olika orsaker.Varje år skördar vanliga säsongsinfluensan många offer p.g.a.olika orsaker och ovanstående.När man även låter gamla på olika vårdboenden förvägras medicinsk vård och sätter in tung medicinering av andningshämmande läkemedel så är det ju inte så konstigt att statistiken ser ut som den gör.FHMs märkliga och obegripliga regler kritiseras nu även av Polisen.FHM skyndar sig då att kasta bollen tillbaka ansvaret på näringsidkarna ! Är det konstigt att folk börjar få nog nu ?

  Gilla

 • Snart fattigpensionär

  Flerdubbla kostnader för flyktingpolitiken. Inte bara kostnad för integrationen. Utan också för den sjukvård som drabbar dessa menafolk. Detta är statistik som också stämmer med andra delar av världen. Sverige är inte unikt.
  Världens ledare har stängt ner länder och skapat stora klyftor mellan familjer och småföretagare. Allt detta för att det folkbyte som pågår inom de västliga länderna.

  Gilla

 • grebom5

  Mycket märkligt åldersgruppen 0-59 år har 343 döda och uppdelat på procent men alla procentsatser blir inte 100 utan 176.

  Men eftersom det är av DN som bearbetat och sedan Polacken tillträdde är inte mycket sanningsenligt längre.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<span>%d</span> bloggare gillar detta: