”kommunens ställning som part försämras om uppgiften röjs”

KORRUPTION. Pettersson fick ett mejl om ett önskemål att skriva ett inlägg om ett hus och en tvist mellan Micke och Oxelösunds kommun angående marken och huset där Micke mår. Det hela började 2013 då röret under Vivestavägen, som leder bort allt dagvatten, kollapsade. Det var tack vare trycket ifrån vägen och att det röret inte underhölls så det blev gammalt och skört.

Censurerat meddelande från Oxelösunds kommun

Micke skulle göra i ordning marken framför huset, jämna till den och lägga ut grus. När han gick ur traktorn så var marken som en vattensäng, man kunde stå och gunga på den. Det var då han drog kopplingen att det är därför golvet i hallen har börjat luta framåt.

Han började gräva på tomten för att komma fram till vad det kan vara som är orsaken till detta. Det var då gropen på tomten uppkom och som är kvar än idag. Micke slet dag som natt med att rädda huset eftersom han har räddningsplikt. Vi räknade ut en dag hur många timmar han lagt ner och det är över 10.000 timmar totalt.

Micke kontaktade Gunilla Marklund ansvarig på kommunen och gjorde en skadeanmälan. Kommunens försäkringsbolag, Trygg-Hansa kontaktade då Micke och sa att han skulle kontakta ett byggföretag. Han fick bekräftat av Trygg-Hansa att de skulle ta sig an ärendet och att det skulle regleras av kommunens ansvarsförsäkring. Efter det hade byggföretaget Bredbergs bygg och Trygg-Hansa kontakt med varandra angående om hur de skulle gå till väga. De diskuterade om de skulle återställa huset eller om man skulle riva det och bygga nytt.

Då slutade handläggaren på Trygg-Hansa som hade hand om detta. Efter det så stannade allting av och det dröjde enda till 2018 som Micke började bli obekväm för kommunen. Då började bollen att rulla igen.

Sedan uppdagades det att kommunen inte hade denna typ av försäkring som täcker sådana här skador.

Micke kontaktade då Oxelö Energi och de förklarade att de har försäkringar för denna typ av händelse. Men de hade inte röret inritat på sina kartor så de hade ingen aning om att detta rör ens existerade. Så då är bollen tillbaka hos kommunen igen som äger vägen.

Sommaren 2018 kom det en besiktningsman ifrån Göteborg. Micke och sambon gick runt med honom på tomten och berättade vad som hade hänt. Besiktningsmannen ställde frågor som, var det inte på det här sättet, eller, är du säker på det där? Eftersom allt finns dokumenterat så är det solklart vad som hände. Han åkte sedan efter cirka 20 minuter härifrån tillbaka till Göteborg. Flera veckor, månader senare kom hans utslag. Att skadorna på huset hade inte uppkommit utav röret under vägen. Ett exempel han använde var att Micke inte hade rensat stuprören ordentligt så att vattnet hade runnit över.

En viktig sak att nämna är att Micke har fått en sanktionsavgift för att han har grävt på tomten. När man tittar närmare på vad paragrafen de hänvisade till håller det rivning av K märkta hus, inte att gräva på sin tomt. När Micke ifrågasatte så berättade hon som skickade den att hon hade tittat fel på Boverkets hemsida.

Micke har begärt ut alla papper som gäller huset och ärendet kring det från kommunen. Men ca 98% av alla sidor är svartmålade och de hänvisar till att det är sekretess. Micke ifrågasatte varför det var svartmålat och till svar var att ”om uppgiften röjs så kommer kommunens ställning att försämras”.

Kommunen har erkänt sitt ansvar över röret, men inte skadorna som har orsakats av det. Nu hänvisar de till denna besiktningsman och hans bedömning av detta.

Under tiden som detta har pågått har Mickes bilar och saker på tomten fått bli stående då all energi har gått till detta, men det är en annan historia som inte hör hit. Det är därför tomten ser ut som den gör, men vi kämpar på varje dag.

-Pettersson kan inte bedöma vad som är rätt och fel i detta fall, men det är väldigt många som är missnöjda med kommunens hantering av olika saker och nu håller de på att knäcka en människas liv på grund av snålhet eller dumhet, jag vet inte men när de hemligstämplar handlingar och skriver:

”Anledningen till att en del av handlingarna inte kan lämnas ut är att kommunens ställning som part försämras om uppgiften röjs”

Det låter kriminellt, kommunen har ansvaret och vet om det!

Kommunen har helt missförstått sin uppgift. Alla handlingar på kommunen är kommuninvånarnas handlingar, att förvaltas av kommunen. Mycket vanligt är dock att kommunerna, som i det här fallet, tror att det är deras handlingar, vilket alltså är helt fel.

Det är noga reglerat i lagen vilka undantag som kan tillåtas för att sekretessbelägga offentliga kommunala handlingar. Till dessa undantag hör inte  att en del av handlingarna inte kan lämnas ut är ”att kommunens ställning som part försämras om uppgiften röjs”. Det är ett eget påfund kommunen hittat på som inte har någon täckning i lagen.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “”kommunens ställning som part försämras om uppgiften röjs”

 1. Oxelösund styrs av sossar. Annars går det inte till så här .
  Titta på Tierp , Malmö, Ludvika och jämför med Sölvesborg och Staffanstorp .
  Det socialdemokratiska förfallet sprider sig .
  Först Malmö sedan resten av Sverige.
  Gud förbjude.

 2. På somrarna brukar frugan och jag åka runt i Sverige och semestra. Oxelösund ska vi undvika.

 3. Kommunens ställning försämras? Det låter helt obegripligt! Gentemot vem? Innevånare, Försäkringsbolag, staten? Så ofattbart löjligt! Viljan att ta ansvar är noll, handlar det väl om snarare!

 4. Eftersom Miche fick Ok först att han skulle kontakta försäkringsbolaget har T-H i detta fall gått i kommision muntligt gälller skriftligt endast vid Husköp som jag tolkar det skall T-H åtgärda detta

 5. Vad som framkommit i dina inlägg om Oxelösunds kommun låter det som om kommunen skulle behöva svara för sig i Förvaltningsrätten.
  Kommunens skyldighet att behandla alla invånare lika är inskriven i lagen
  Kommunallagen kap 2 3 §. Kapitel 13 handlar om hur en rättslig prövning ska gå till

 6. Det här beteendet får definitivt Oxelösunds anseende att framstå i dålig dager vilket försämrar deras ställning i ALLA deras ärenden.

 7. Det verkar vara en fråga om självrisken för kommunen 44 tusen, det är ju ingenting om man jämför med hur mycket de spenderar på Steffes kompani.
  Jag läser att redan 2015 var 20% av Oxelösunds befolkning.
  Men naturligtvis skall de ändå ha företräde framför svenskar eftersom dessa bara är simpla skattebetalare.

  Det dånar uti rättens krater,
  snart skall upprorets timma slå.

Kommentera