Ska Muhammed vara de kristnas profet?

RELIGION. Jakob Wirén är forskare vid Svenska kyrkan och docent vid Lunds universitet i systematisk teologi. Wirén är ärkebiskopens teologiska sekreterare, docent i systematisk teologi och aktuell med boken Att ge plats för den andre? Religionsdialog, ersättningsteologi och Muhammed som profet.

Ärkebiskop Antje Jackelén innehar Svenska kyrkans högsta ämbete. Jakob Wirén ingår i ärkebiskopens stab som hjälper ärkebiskopen i det dagliga arbetet.

Wirén har nu lanserat en ny bok där han lyfter fram islams grundare Muhammed och att även kristna kan se Muhammed som sin nya profet. Wirén har tidigare gått till attack mot islamkritiker som han menar skriver “islamofobiskt trams”. Vidare vill han gärna höra böneutrop från moskéer i Sverige.

I ett kapitel i boken ligger fokus på huruvida även kristna kan se islams förgrundsfigur Muhammed som en profet. Wirén anser att det är fullt möjligt, skriver Världen Idag.

– När det gäller profetbegreppet är det ganska öppet. Det finns profeter och profeterande även efter Jesus uppståndelse, inte minst i Nya testamentet, säger Wirén till tidningen och beskriver Muhammed som ”monoteismens försvarare”.

Uppfattningen att Muhammed, som var en krigsherre, våldtäktsman och slavhandlare, stred mot kristna och gifte sig med ett barn, skulle kunna ses som en profet i kristna kretsar, är mycket ovanlig i kyrkliga sammanhang.

Wirén gör klart att han inte talar för Svenska kyrkan eller ärkebiskopen.

-Pettersson är inte teolog eller troende av något slag, men fick jag bestämma så skulle Jakob Wiréns tjänst i Svenska kyrkan upphöra i morgon.

Till er som har gått ur Svenska kyrkan, gå med igen och gå och röstade. Det är socialdemokraterna som styr kyrkan och då blir det så här.

Söndagen den 19 september 2021 är det val i Svenska kyrkan. Alla medlemmar som är 16 år och äldre kan rösta om hur de vill att Svenska kyrkan ska styras.

Det är trots allt en skillnad på kristendomen och Jesus ord om att vänta andra kinden till och allt du vill att människorna ska göra för dig, ska du också göra för dem och islam.

”Fördomar om islam som en primitiv religion och att islam är omöjlig att kombinera med demokrati florerar”. Själv så var det avgörande steget som fick mig att lämna islam när jag började studera de islamska skrifterna. Det jag fann var att islam just är en primitiv religion och fullständigt omöjlig att kombinera med demokrati. Så vad är det som Koranen lär sina anhängare då? Ja, döm själva, säger Mona Walterföre detta muslim från Somalia som konverterat till kristendom och boende i Sverige.

 • Muhammed lärde att män får våldta och gifta sig med flickor i förpuberteten (65:4),
 • att icke-muslimer skall korsfästas och amputeras (8:12, 47:4) samt halshuggas (8:12, 47:4),
 • att den troende som dödar ickemuslimer blir belönade i paradiset (9:111),
 • att icke-muslimer skall kallas svin och apor (5:60, 7:166, 16:106),
 • att ickemuslimer är vidriga varelser som inte förtjänar någon nåd (98:6),
 • för islams skull skall man utpressa icke-muslimer (9:29),
 • och detta för att bara ge några få exempel bland många andra. Att detta är ett tecken på en primitiv religion som inte vill samverka eller respektera ett demokratiskt statsskick skall man inte behöva ha en juristexamen från Uppsala universitet för att förstå.

Och hur är det med islam och demokrati då? Man kan vända sig till Koranen för att få alla de svar man behöver.

 • Enligt islam ska man behandla icke-muslimer som svurna fiender (4:101),
 • män får ha sexslavar och arbetsslavar (4:3, 4:24, 5:89, 33:50, 58:3 och 70:30)
 • samt skall slå dessa och sina fruar (4:34,
 • och Muhammed uppmanade också alla män att ha piskor hängande där deras kvinnor kan se dem: Kash. Shaf of Al-Zamakhshari, vol. 1, s. 525),
 • en muslim skall terrorisera ickemuslimer (8:12, 8:60) och i Sahik Muslim läser vi ”Jag har blivit beordrad att strida mot folk tills de erkänner att det finns ingen annan gud än Allah, och Muhammed är Allahs budbärare” (1:33).

Att Islam inte heller går ihop med yttrandefrihet märker vi av genom att det som muslim är förbjudet att kritisera eller ifrågasätta sin egen religion (4:65, 24:63) På arabiska heter det Fitnah. Det är av denna anledning jag aldrig stött på ”moderna muslimer” eller sekulära muslimer som offentligt kritiserar sin egen religion. Detta trots att många moderna muslimer, uppfattar islam som primitiv och odemokratisk i sin nuvarande form.

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

43 thoughts on “Ska Muhammed vara de kristnas profet?

 1. Svenska Kyrkan verkar gå sin död till mötes.
  Ätas upp innifrån.
  Sedan en tid har man undrat vad som varit på gång då de styrande inom kyrkan vägrat att fördömma den religion som man sen lång tid tillbaka fört ett handgripligt krig emot.
  På senare tid har förlåtandet, och samarbete varit riktlinjerna.
  NU kom den första kroken, fler kommer att haka på.
  Är det vänsteflummandet som tagit över inom kyrkan tro?

  Bryr mig egentligen icke, stolt urträdare sen fler år.
  …men

 2. Svenska kyrkan är en institution utan ändamål. Den befolkas av ett gäng ateistista vänsteraktivister. Inte ens prästerna tror på gud eller Jesus.
  Enda anledningen till att de ens finns några som jobbar där är för att jobbet är kravlöst och bra betalt. Alla kristna har lämnat för frikyrkor för länge sedan.
  Svenska kyrkan är en socialistisk lekstuga som bara finns till för sin egen skull

 3. Tur att man lämnat den svenska kyrkan. Fått nog av alla antisvenska Quislingar som styr kyrkan för tillfället.

 4. Snacka om knäppskallar i den så kallade svenska kyrkan, det är så dumt så det är inte ens värt att seriöst kommentera.

 5. Gud och Jesus sitter och dricker the när det knackar på dörren. Gud reser sig och går och öppnar, och där står Allah, då vänder sig Gud till Jesus och frågar ”har du beställt kebab?”

 6. Dom får hålla på bäst dom vill. Jag har gått ur kyrkan. Hade jag kunnat gå ur Sveriges regering hade jag gjort det med. Nationalist är bäst. Annars blir man bara lurad.

  • Alternativ för Sverige skriver nedanstående:

   Svenska kyrkan är infiltrerad av politiska krafter på vänsterkanten som använder organisationen för sina egna ändamål. Det har varit förödande för kyrkan. Medlemmarna flyr, eftersom de ser att kyrkan blivit en snäv politisk intressegrupp med socialdemokratisk orientering.

   Men kyrkan tillhör inte en liten klick vänsteraktivister – den tillhör hela det svenska folket. Oavsett om man är troende kristen eller inte, är kyrkan som institution en omistlig del av Sveriges historia och framtid. 

   Svenska kyrkan behöver åter bli en folkkyrka, en samlande kraft för alla svenskar. Låt oss därför påbörja det viktiga arbetet med att ta tillbaka kyrkan till det svenska folket. 

   Den 19 september 2021 är det val till kyrkomötet, kyrkans riksdag. Alternativ för Sverige har under sommaren samlat namnunderskrifter för att kunna registrera partiet till valet, och har nu godkänts av kyrkostyrelsen. 

   https://alternativforsverige.se/

 7. Har inga som helst problem med det.

  ..så länge Jesus samtidigt blir muslimernas messias..

  Det ska vara tvåvägs, då kan man prata integration. Annars blir det bara ett meningslöst självföraktande fjäskande för islamister. Och det verkar inte som att Wirén ens tänker tanken..

 8. Kanske hans enda chans få en fru, att köpa grisen i säcken, av en Mohammed…

 9. De religiösa får väl ha vilka profeter de vill.
  Jag har märkt att både muslimer och kristna vill begränsa ändras liv.
  Sån är inte jag, de får ha sin tro ifred för mig.

 10. Alla religioner är sagor flera tusen år gamla, dessa sagor med dess sagofigurer har varit och är fortfarande ett medel att kontrollera och tygla folket i alla länder. Däremot går jag gärna in i en kyrka och gillar tystnaden samt den kulturella och historiska upplevelsen.

 11. ”– När det gäller profetbegreppet är det ganska öppet. Det finns profeter och profeterande även efter Jesus uppståndelse, inte minst i Nya testamentet, säger Wirén”

  Umm…. nej, nej och nej. Uppenbarligen vet inte Wirén någonting om vad som definierar en profet.

  Det finns inte en enda profet i Bibeln efter Jesus i Nya Testamentet. Det finns en profetisk förutsägelse från Johannes i Uppenbarelseboken men ingen skulle säga att Johannes var en profet, han var en apostel.

  Hade Muhammed kunnat vara en profet, om han ens existerat? Absolut, det är någon profet i BIbeln som inte var mycket bättre människa än Muhammed. Mest uppenbara exemplet är kung David. Men hans förutsägelser och inspirerande agerande bröt aldrig mot Guds påbud. Däremot när han agerade mot Guds påbud så försökte han aldrig ursäkta sig eller ändra reglerna för att försvara sitt agerande och han fick ta sitt straff från Gud. Reglerna för hur en profet känns igen finns i Moseböckerna. Där står bland annat att om personen lämnar en profetia/ uppenbarelse i Guds namn som inte kommer från Gud är det en falsk profet och han ska stenas till döds. Muhammed lämnade flera falska uppenbarelser och han kunde inte märka skillnaden mellan demoniska och gudomliga uppenbarelser. Vilket säger oss att han antagligen bara fick demoniska uppenbarelser.
  Så om Moses hade stenat Muhammed då är han ingen profet.

  Hade Muhammed inte brutit mot Guds påbud utan följt Jesus ord, då hade vi kunnat se honom som en profet. Men inget Muhammed säger följer vad Jesus sa, alltså är han en falsk profet och Jesus förklarar för oss i Matteus 7:15-21 hur vi ska känna igen falsk profet. I korthet säger han att en falsk profet ger läpparnas bekännelse till Gud men är falsk och rutten i sin kärna. Vilket summerar Muhammed ganska bra och även muslimer. De säger att de bara tror på en gud och Muhammed är hens profet men sedan när de ber ber de till Muhammed.

  Jag skulle misstänka, utan att tittat alltför nog på Wirén att i bästa fall är han en unitarist – en grupp som säger att det inte finns någon treenighet utan Gud är ensam, i sämsta fall en muslim som poserar som kristen och intellektuell.
  Mest sannolikt är dock att han är en socialist och socialister är, som tidigare fastslagits, per definition idioter.

 12. Jag har inte klimatångest.
  Jag har islamångest! Tänker på barn och barnbarn, som växer upp i nuvarande Sverige!
  Våra s.k. politiker som uppenbarligen själva föraktar vårt land och medvetet förstör.
  Vad kommer kommande generationer tvingas leva under? Hjälp oss, någon!

 13. Om detta representerar den Svenska kyrkans ställningstagande och inriktningen, kommer deras framtid vara lika kort som Islamismen (och islamisterna) i Sverige.
  Resultatet ser vi i de länder de ”erövrat”
  Kom inte och gnäll då det är för sent.
  Då får ni utkämpa den bataljen själva !

 14. Sinnessjukt !!!

  Snart ska väl vi gifta oss med 6-åriga barn och göra barnen gravida i 9-års åldern, och döda alla som inte hyllar islam !?
  ( Hylla en pedofil…hur sinnessjukt är det !? )

  Sen att Centerpartiet hyllar barn som kan agera för sjuka människors böjelser…Centerpartiet är ett mycket sjukt sjukt supersjukt parti.

  Islam är jorden och människors fördärv och djävulskap.

 15. Vad i glödhetaste h….
  vad är det med dessa trams dårar
  Så nu skall vi tro muhammed som god kristen ???
  2000 år och trams dårarna skriver om allt till idioti
  Låt muslimerna behålla muhammed och de kristna sin gud och Jesus
  annars kan vi köra den äldre Vikinga tron med Tor mm och ge tisan i kyrkan och allt vad det heter
  snacka om söka nya medlemar på det mest absurda viset, Kyrkan är sjuk av tvivel pga modernitet och utanförskap

 16. Den där Jakob Wridén är tydligen psykopat med narcissism läggning som får minde vetande att tro på sagor.

 17. En centerpartist till med pedofila böjelser, islamisterna godkänner ju barnäktenskap, så det blir väl fint då om svenska kyrkan övergår till islam. Fritt fram för unga brudar och månggifte.

 18. Jag gick ur Svenska kyrkan i början på 1970-talet, ansåg då att kyrkan skulle vara frikopplad från statligt inflytande samt att frågan om Guds existens inte är vetenskapligt bevisad. Så man kunde lika gärna ”tro” på tomtar och troll. Vill för övrigt rekommendera alla att gå in på Ulsans blogg idag, en bit längre ned finns ett äldre inlägg från Micke Carlsson om islam som är mycket läsvärt och upplysande.
  Till sist: det tillhör postmodernism och PK-ism att vrida och vända på historien, på sanningen, på allt och alla för att det skall passa olika syften och det är en utveckling vi bör förskonas ifrån men genom media drabbas av dagligen och stundligen. Nu skall tydligen muhammed göras till någon sorts kristen profet. Fråga 1: står muhammed omnämnd i Nya Testamentet? Räknas han in bland Jesu lärjungar? Om så. är han nummer 13 och då lika med Satan? Hur behandlade muhammed kristna när deras land, stad eller annat territorium erövrats av hans muhammedanska krigare? Mitt svar på den sista enkla frågan blir nog: hur gick det för yazidierna när IS-krigarna kom?
  Kommer Svenska kyrkan att efter Antje Jackelén gått i pension att välja en iman till ärkebiskop? Denna fråga verkar nog absurd just nu men den som lever får se.
  Allt är möjligt i det här galna landet.

  • Antar att du gick ur kyrkan och blev ateist för att du tyckte detta utan att faktiskt undersöka faktumen. Vilket är helt ok, det är upptill var och en av oss att bestämma.

   Men det finns några intressanta frågor som ateister har svårt att förklara. Exempelvis, var kommer big bang ifrån? Om hela universum utgår från en punkt, som är den gällande teorin, vad kommer materian ifrån och vad startade big bang?
   Var kommer naturlagarna ifrån?
   Varför är universum så exakt kalibrerat till att kunna upprätthålla liv?

 19. De borde vara medlemmarna i svenska kyrkan oberoende av vilka partier de röstar på som avgör, att överhuvud taget blanda in politik i kyrkan är förkastligt.
  Att herr Pettersson beskyller oss som lämnat kyrkan för vad kyrkan stället till med är väl magstarkt.
  Med den logiken skulle det vara vi som också är skyldiga till vad sossarna hittar på, eller vad alla partier utom det vi röstar på gör för ilgärningar för landet.

  • Varför sossarna och deras importerade vänner satsar så hårt på kyrkan kan sägas med ett ord, pengar. Det kommer att bekosta vårt nya samhälle.

  • Det är medlemmar i Svenska kyrkan som avgör hur kyrkan styrs. Är man inte medlem är det svårt och påverka. Det gäller även röstsystemet.

 20. Jag lämnade Svenska kyrkan för över 40 år sedan. Har aldrig ångrat det beslutet. Tyvärr driver Staten fortfarande in Begravningsavgiften åt Svenska kyrkan. Jag kommer under min livstid betala avsevärt mer än vad min begravning kommer kosta.

  För övrigt har jag aldrig försått varför man skall välja mellan politiska partier i kyrkovalet. För det andra är det hemskat att Islam, med stöd av kristna präster, även infiltrerar Svenska kyrkan, för en infilttrering är vad det är. När de sedan blir i majoritet om en 30 år, så kommer det bli fri jakt på de få kristna som är kvar.

  Ok, jag är väl Islamofob då …

  • Du har alltså inte röstat mot islam och medlöpararna S i kyrkan på 40 år. Du är inte ensam och därför har det blivit som det blivit.

   • Du kan inte klandra någon som inte är delaktig. Det fanns för övrigt knappast några muslimer här när Lightbrother lämnade statskyrkan.

    De första muslimerna som kom till Sverige var under Karl XII:s tid. Ska du inte ta och göra honom ansvarig på en gång?

   • Pettersson har en poäng med att vi skulle hållit oss kvar i Svenska kyrkan. Problemet med det har ju varit detsamma som i Sveriges riksdag att hur man än röstat så har sjuklövern + nybildade partier haft en otroligt överväldigande majoritet.
    Idéen med att vi alla skulle gå med i S, så att vi kan påverka och omdana partiet inifrån, är kanske inte så dumt, men tyvärr är det i nuläget en alldeles för långsam process.
    Jag börjar känna hopplösheten komma eftersom inget går vår väg. Folk är dummare än vad man kan föreställa sig. Det senaste beviset är att allt fler vill skrota kärnkraften.

   • Valdeltagandet i det senaste kyrkovalet 2017 var 19 procent så det behövs inte så många röster för att påverka.

 21. En falsk profet är han. Som sprider irrläror som det heter i skriften som herr Wiren .
  Religionsfrihet innebär att kunna vara fri från religion. Islam gör en fatwa på dem. Du är fredlös och vem som helst får slå ihjäl dig utan straff. Majoriteten muslimer i väst tycker att sharialagar står över tex svensk lag.
  Wiren MFL verkar självmordsbenägna då han vill nedgradera Muhammed till att vara som de i GT. Han är den siste. Kyrkan och hadditerna är ultimat. Inget efter får komma. Det innebär att det finns sju himlar du får flyga till. Akta så du inte krockar med en åsna för de kan också flyga för det är sant för det står i kurvan och hadditerna

 22. Ledningen av Svenska kyrkan består enbart av konstiga typer,
  där vänstervridna går in går vettet ut!

 23. Kan sinnen bli medvetslösa,så är det nog vad kyrkans folk drabbats av i Sverige. Det verkar vara en pågående farsot på lång sikt kanske allvarligare än coronapandemin. Turkiet drar sig ur Istanbulkonventionen som bekämpar våld mot kvinnor. Det är vad Islam vill ha och ytterligare ett steg, som krymper demokratin.
  https://svenska.yle.fi/artikel/2021/03/20/turkiet-drar-sig-ur-istanbulkonventionen-som-bekampar-vald-mot-kvinnor
  Inga upprörda regeringsröster från Sverige hörs. Något skumt pågår i Sverige och Europa. Ingen kan heller skylla på att ”vi såg det inte komma”.

  • Ja du Ruben Erdogan ser kanske vad kvinnor kan ställa till med, då är det bättre att stämma i bäcken än i ån.
   Lugnas så?
   Med tanke på vika som har störst förtroende för S, MP, C, L, M och vilka svar som de ger vid frågor som rör samhället i stort.

 24. Forskare? Svenska kyrkan? I samma mening?

  Vi tror på Gud Moder allsmäktig,
  himmelens och jordens skapare?

 25. Huruvida Mohammed ska vara profet eller inte är totalt ointressant.
  Bara han håller sig borta från Sverige.
  Islam borde klassas som terrorism, inte minst mot kvinnor.
  Förvånar mig att Märta Stenevi och MP försvarar sånt här elände.
  När man samtidigt är utpräglade feminister.
  Svårt att få det där att gå ihop.
  Hur ska dom ha det Stenevi & co ?
  Obehagliga människor iallafall.

 26. Om en kristen skulle se Muhammed som en profet, vad blir det då för skillnad mot islam?
  Bevara oss från PK-trams.

   • Håller inte med. Det är invandringsförespråkarna i svensk politik som är de skyldiga.

Kommentera