Jag ÄR 2015 – SVT-reportern är ”stolt flykting” som semestrar i hemlandet

INVANDRING. Flyktingkrisen 2015 kulminerade i Europa under andra halvan av 2015 när ett stort antal migranter och en del flyktingar tog sig till Europa för att söka asyl. De flesta kom från Mellanöstern, Afghanistan och delar Afrika och tog sig till Europa över Medelhavet, men tusentals drunknade på vägen.

Abir Shalati Bild: Nysvenskar i Sverige
Abir Shalati. Bild från Facebook ”Nysvenskar i Sverige”

Att vi hade en statsminister, Stefan Löfven (S) som basunerade ut ”Mitt Europa bygger i murar”, minskade inte direkt tillströmningen till Sverige. 163.000 sökte asyl i Sverige och 1,32 miljoner i EU. I Sverige bor c:a två procent av EU:s befolkning men vi tog emot drygt tolv procent av de asylsökande och majoriteten av ”ensamkommande män” från Afghanistan.

En av dem som kom var Abir Shalati, hon skriver på Facebookgruppen ”Nysvenskar i Sverige”. Abir är inte riktigt representativ eftersom hon är kvinna men är ändå intressant.

”Abir heter jag, 25 år gammal och kommer ifrån Syrien.
Kom till Sverige 2014. Kom in till Lunds Universitet 2016 och började läsa på Matematik kandidatprogrammet.
Har börjat jobba i Sverige, med en rad olika saker, sen jag var på SFI skolan i 2015.
Började jobba som nyhetsjournalist på Sveriges Radio sen maj 2019 och gör fortfarande det. Dessutom, så skriver jag krönikor till bland annat Kristianstadsbladet Mosaik. Är engagerad på Radio AF sen 2018 och har ett radioprogram som heter Kulturkrock.
Har ett eget läxhjälp företag där jag undervisar i matematik.
Pluggar på heltid och tar snart examen i matematik, statistik och programmering från Lunds Universitet.
Jag är en flykting och är stolt över det.
Jag har en dröm att göra skillnad
att göra världen till en bättre plats och jag kommer att göra det!
Jag är också oerhört stolt över alla andra flyktingar som kämpar för en bättre framtid.
Hand i hand kan vi göra skillnad.
Kärlek till er alla 💙”

Abir Shalati verkar vid en ytlig betraktelse vara en trevlig ung tjej, hon studerar på heltid och arbetar vid sidan om. Abir har arbetat på Sveriges Radio och är just nu reporter på SVT. Frågan är om hon är duktig eller in-kvoterad på grund av sin bakgrund? Det är svårt att veta. Vid sidan om arbetet för statsmedia är Abir även engagerad i Socialdemokraternas bildningsförbund (ABF) där hon innehar uppdraget som digitaliseringssamordnare i lokalavdelningen för Malmö.

Abir kom till Sverige den 9 oktober 2013 enligt Migrationsverket. Ett par månader senare erhöll Abir permanent uppehållstillstånd och år 2019 tilldelades hon svenskt medborgarskap.

En närmare titt på Shalatis bakgrund visar att hon lämnade Syrien för att år 2012 börja studera vid universitetet i Egyptens huvudstad Kairo. Där stannade hon fram till år 2013 där hon sedan bestämde sig för att resa till Sverige och söka asyl. Hon är alltså en migrant och inte en stolt flykting som hon skriver på Facebook.

Abir Shalati har eller inget emot att åka hem till Syrien på semester. På Facebook skriver damen i december 2018 att hon hatar att vänta på det vinröda passet.

Sommaren 2019 följs det upp med att hon ska resa hem och träffa syskon och föräldrar. Där ska hon promenera vid Umayydmoskén, lyssna på böneutrop och träffa skolkamrater.

Enligt flyktingkonventionen upphör flyktingstatus om flyktingen reser tillbaka till sitt hemland. En liknande norm finns även i svenska utlänningslagen.

Enligt 4 kap 5§ Utlänningslagen ”En flykting upphör att vara flykting om han eller hon av fri vilja på nytt använder sig av det lands skydd där han eller hon är medborgare”.

Abir har hunnit få svenskt medborgarskap så formellt har hon rätt att åka hem.

Kristianstadsbladet skriver Abir Shalati ”Det finns också många kvinnor som är förtryckta av män i Europa, egentligen förstår jag inte argumentet att kvinnor är förtryckta på grund av religion, specifikt islam.

Allting är relativt. Jag kan tycka synd om många europeiska kvinnor, som i min tro är förtryckta i det sekulära samhället. De måste jobba för att försörja sig. Som muslimsk kvinna behöver jag inte alls jobba. Inom islam är män ansvariga för familjens ekonomi. Oavsett om det är pappa, bror eller man”.

Shalati sprider även islamistisk propaganda på sociala medier.

Samnytt har försökt intervjua Abir Shalati men hon är inte pigg på att svara på frågor om hemresor med mera.

-Pettersson tycker det är märkligt att folk kan åka på semester dit som Sverige inte ens kan utvisa brottslingar till…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Jag ÄR 2015 – SVT-reportern är ”stolt flykting” som semestrar i hemlandet

 1. Lurade till sig pengar och svenskt medborgarskap = Re integra-principen
  Principen innebär att ett avtal som slutits kan brytas om en kort tid förflutit och det inte hunnit inverka bestämmande på motpartens handlingssätt.

 2. Kan man åka på semester till hemlandet är man ingen flykting. Då är man en lögnhals som borde utvisas direkt. 👎👎

 3. Undrar vad hon flyr ifrån? En man som inte låter henne lämna köket i Syrien? Pappa och syskon som inte låter henne gå ut? Hedersvåld?
  Nej jag förstår inte vad hon är stolt över eller flyr från??

 4. Det är ju direkt uppkäftiga kommentarer från henne, mannen skall försörja henne, varför har hon (haft) bidrag här i sverige, när allt ammat är så sockersött, skammen att vänta på det röda passet så hon kan åka hem igen på semester speglar ju direkt det vi redan vet, men regeringen blundar för.
  så här finns direkt fakta på hur det inte skall gå till.
  men vem inom staten orkar reagera
  det handlar o. rätt och fel enl. lag
  och skattepengar för oss vanliga ” finansiärerer”

 5. I kommentarerna framgår att allt fler ser vad som inträffar i Abzurdien.
  Stenbock tittar en eller annan gång på sidan av landets Statskuld.
  Sista halvåret har upplåningen ökat drastiskt, (med c:a 300 miljarder) och skuldbördan för kommande generationer,blir allt tyngre.
  Titta gärna på nedanstående länk hur förfallet fortgår:
  https://www.statsskuld.com/

 6. För var det Jihad som kostade liv även för angriparna, nu går det smidigare nu betalar det invaderade landet för att bli besegrade av hopar av folk som säger sig vara flyktingar.

 7. Tänk på att dom som kommit 600 000 som lever på försörningsbidra förr var det sosialhjälp observera att Sverige lånar pengar till detta…….

 8. Sverige är nere på knä ekonomiskt o
  kulturellt, pengar saknas till det mesta.
  En sak som aldrig får prutas på är de
  svindlande summor som invandringen
  kostar. Märkligt, . Arma land

 9. Det har kommit mer och mer reportrar på regimmedia som bär slöja nu. Säkert ett medveten strategi att kvottera in fler muslimer i verksamheten.
  Varför har denna religion som är som hämtad från helvetet med sitt ursprung söder om Medelhavet blivit ett problem i Sverige?

  • Lyssnar man på SR så är det en mängd reportrar med brytning, efter inslaget så anges ett arabiskt namn på reportern. Säkert en strategi för att få resten av befolkningen att vänja sig och acceptera den arabiska dominansen. Men jag vänjer mig aldrig och stänger av så fort jag kan. Mig skall inte SR kunna lura eller få att acceptera. Jag avskyr SRs försök att få mig att acceptera den arabiska invasionen.
   Jag har inga problem med t.ex. brytning på latinska språk.

Kommentera