Samma brister som vid skogsbränderna 2014

BEREDSKAP. Regeringskansliets långsamma start i att styra och fatta beslut under corona-pandemin känns igen från hanteringen av skogsbränderna i Västmanland 2014. Det säger juristen Aud Sjökvist, som ledde regeringens utredning om bränderna, till TV4 Nyheterna.

Bild från TV4

– Det är precis samma brister, samma räddhågsenhet och avvaktande attityd. Man är sena på bollen, då blir hela krishanteringen därefter och det blir svårt att komma i kapp om man kommer igång försent, säger Sjökvist.

I det år Sverige nu levt med pandemin har det gång på gång ställts frågor om Sveriges vägval – ett vägval som till en början kraftigt skilde sig från våra grannländer. Men varför blev det som det blev? TV4Nyheterna har med hjälp av interna källor kartlagt regeringens krishantering under krisens första månader och kan nu berätta att det länge funnits stark kritik mot bristande styrning och handlingskraft hos maktens absoluta kärna i Sverige.

-Pettersson säger att vi har sett samma dåliga regeringsstyrning vid samtliga allvarliga händelser de senaste åren. Vid Tsunamin 2004, skogsbränderna 2014, flyktingkrisen 2015, skogsbränderna 2018 och nu pandemin. Regeringen undviker att ta beslut. Utredning efter utredning visar på samma brister men inga ändringar sker. Vi har en regeringen som inte vill ta ansvar…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Samma brister som vid skogsbränderna 2014

 1. Set skulle vara intressant att få en lite mer heltäckande bild av människorna som röstar på Sossarna. Vi vet att förorter med utlänningar och många socialbidrag är några av dem som röstar. Gamla människor som blivit senila som varit sossar hela livet är en annan grupp. Det är märkligt om det är dessa grupper som ska styra landet. Alla makt utgår från folket.
  När det gäller Sverigedemokraterna har media många gånger påpekat att det yngre missanpassade, lågutbildade ibland lågpannade som har röstat på SD. Frågan är om de inte har förväxlat SDs väljare med sossarnas väljare?

  • En stor väljare grupp är alla de som har fått fina jobb i alla mer eller mindre nödvändiga statliga organ plus deras familjer. Bara det blir en ansenlig mängd folk

 2. Inte alls märkligt eftersom de flesta har för liten eller ingen arbetslivserfarenhet av flertalet i Riksdag och Regering. Ingen vana att lösa dagliga problem som kan uppstå i varje företag eller organisation.

  Detta gör att handlingsförmågan är totalt borta alla väntar att någon annan ska ta beslut eller starta motåtgärder, om då chefen är van att ingenting startas förrän besked uppifrån kommer.

  Som alla borde veta ingenting kommer uppifrån om du själv sitter högst upp, en osynlig makt finns inte den makten måste finnas i ledningen i en eller flera.

  Eftersom vi i Sverige av idag ej har, eller kommer att ha om inte väljarna vaknar, några ledare så uppstår problem så gott som dagligen utan att ledarna ens förstår problemet.

  • En som höll på att bli statsminister kunde inte ens hålla rätt på när barnomsorgsräkningarna skulle betalas eller sina kreditkort, bedrövligt.

   • Nej och inte blev bilen besiktigad i tid, men sossar
    tänker som så, att regler är bara till för dem som
    drar in pengar till staten, inte till dem som gör av med pengarna.

 3. Kursen, hur du undviker ansvar, är säkert en av de med mest deltagare på Bommersvik.

 4. Gissar att Sverige har världsrekord med tjänstepersoner inom stat, kommun och myndigheter/per folkmängd. Till vad nytta?

Kommentera