Elbilar kräver mycket litium och det är inte lätt att få fram

BATTERIER. Fler och fler saker blir batteridrivna, datorer, mobiltelefoner, leksaker, dammsugare, tandborstar, bilar och mycket mer. I många av dessa prylar, militära och civila, används batterier som innehåller litium.

Edward Bartell Nevada

Litium kommer att behöva utvinnas i allt högre utsträckning i takt med den så kallade gröna omställningen. Metallen används till exempel i batterier för elbilar. När ranchägaren Edward Bartell fick höra om planerna på en enorm litiumgruva i hans närområde i norra Nevada, USA blev han först glad.

– Jag var faktiskt ganska exalterad, säger han i ett längre reportage om litiumutvinningens effekter i miljömagasinet Grist. Bartell blev dock snabbt varse den negativa inverkan gruvan skulle ha på miljön.

Nu stämmer han myndigheten som godkände projektet för att ha bedrivit en alltför skyndsam utredning av gruvan som inte tog hänsyn till dess effekter på grundvatten, vattendrag och en särskilt hotad öring.

Läs vidare på Grist.org…

-Pettersson säger att som så ofta verkar inte miljörörelsen ha tänkt färdigt. För att slippa avgaser från bilar och andra maskiner så fördärvas enorma miljövärden på andra håll. Det blir tufft att uppfylla alla miljömål utan att förstöra miljön.

År 2020 använde USA nästan 36.000 ton litiumkemikalier i batterier, enligt uppgifter från konsultföretaget Benchmark Mineral Intelligence. År 2030 skulle den siffran kunna stiga till över 300.000 ton, till stor del driven av en blomstrande elbilsmarknad. Transporter står för 28 procent av USA:s utsläpp, och biltillverkarna har inget emot att ersätta bensin och dieselbilar med litiumdrivna fordon för att minska bilarnas klimatföroreningar. I en koldioxidfri framtid kommer litiumjonbatterier att spela en nyckelroll för att lagra ren energi till nätet när solen inte skiner och vinden inte blåser.

Teslas fabrik för litiumbrytning i Nevada är enorm. Bild från Tesla.
Nevada i USA. I ett redan torrt landskap går det åt enorma mängder vatten för att bryta litium.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Elbilar kräver mycket litium och det är inte lätt att få fram

 1. Subventionerade elcyklar,elbilar, vindkraft, lägga need kärnkraft, okontrollerad massinvandring av Milliontals människor som inte vill annat än att höja sin materiella status, till ett litet land vid Nordpolen mm…
  Det är så dumt så att klockorna stannade..

  Så fort de kan kommer alla lögnaktiga bedragare att kräva att få åka åka hem regelbundet… med flyg såklart…

  MP och S Tror att de kommer att rösta på dom I många val framöver…
  Man behöver inte vara allför lågbegåvad för att se vad dessa är för partier….

  • Förvrigt kommer deras skyddslingar en dag att upptäcka att det är Elbilar man ska elda….

 2. Elon Musk är desperat och gör allt han kan för att snacka ner konkurerande bränslecellbil tillverkare. Ställer inte Elon Musk om produktionen fort till bränsleceller så kan det gå illa för tesla. Dom största biljättarna har redan bränslecellbilar till försäljning. Investera i aktier med bränsleceller och vätgas är HETT amerikanska kanadensiska svenska bolag!! Kom ihåg aktier är för tuffingar och fonder för inte så tuffa. Lita heller aldrig på vad som skrivs på aktieforumen.

 3. Just nu är Angereds Torg i utkanten av Göteborg avspärrat. Orsak på nytt Miljövännernas uppfinningar.Åter är det en gasdriven buss,som orsakar denna ”olycka”.
  Märkligt att man sätter in produkter,som inte är tillräckligt prövade,innan de sättes i trafik ! Resenärerna får se till att ha en rejäl livförsäkring.
  Troliga orsaken här är mygel o bluff,genom de Gröna extremisterna ?

 4. Avgaser slipper man inte från elbilar. Om man inte ska förbjuda bilkrockar. Sen bilbränder. Litiumbatterier är enormt svårsläckta. Kan täcka dom med sand i flera dagar. Gräv fram dom och dom börjar brinna med jävligt giftiga gaser.
  Hur vore det om människan levde ett lugnare liv där man klarar sig med en bil. Tillbaks till sextiotalet. Herre Gud vad kvinnofientlig jag är skriker många nu och alla politiker. Hellre hemmafru än slav åt staten och bli blåst på pensionen. Jobba några timmar om dagen och passa varandras barn. Slippa statlig hjärntvätt av barnen. Slippa utmattningssyndrom och mycket psykisk ohälsa. Men fy fan vilken bakåtsträvare jag är. Bara att på den tiden köpte mina föräldrar ny bil vart 3-5 år kontant. Givetvis som invandrare till semestern för att åka till Finland o stajla o visa vilket bra liv man har i Sverige. Till poängen arbete är inte allt utan vi är jävligt hjärntvättade.

 5. Snart går det inte att få fram batterier till alla elbilar. Dessutom kommer det inte att finnas tillräckligt med el för att ladda dom. Verkar lika genomtänkt som allt annat miljöpartiet föreslår
  😄😄😄😅😅😅👍👍👍

 6. Håller med Mike kunskap och sunt förnuft är inte något som står högt i kurs hos miljösekten.

 7. Miljörörelsen har inte bara inte tänkt färdigt. Miljörörelsen tänker inte, den kör till 100% på känslor. Den består också av vetenskapliga och teknologiska analfabeter.

Kommentera