Liten blåklocka blev Sveriges nationalblomma

GOTT & BLANDAT. I två omgångar har folket sagt sitt, först genom att kora tio finalister och sedan genom att välja en slutsegrare. Igår stängde Svenska botaniska föreningen röstningen och nu står det klart. Sveriges nationalblomma heter liten blåklocka.

Liten blåklocka i juli 2020 hos Petterssons i Södermanland.

-Pettersson är nöjd med valet trots att det fanns många bra kandidater. Liten blåklocka är vanlig i hela landet och är en karaktärsart i det i gamla odlingslandskapet. Liten blåklocka förekommer även i fjällen, främst i kalkrika områden, på klippor mm, då ofta med enstaka stora blommor på varje planta.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Liten blåklocka blev Sveriges nationalblomma

 1. Vad blev av liljekonvaljen? Vilken jag anser vackrast och giftig.
  Växer i hela riket undantaget längst i norr, men det är ju Lapparnas rike med egen regering och Riksdag.

  • Den lär vara Finlands nationalblomma och därför togs den inte med i omröstningen. Inte heller prästkrage som tydligen är Danmarks nationalblomma. Norge har ljung och fjällbrud. Allt enligt Naturmorgon i SRP1.

 2. Betr. Blåklockor har Lövén och de Röd/Gröna kommunisterna tydligt påträffats av en sådan.
  Nu beklagar han sig i sina propagandaorgan över att M äntligen insett vart landet är på väg ! Undrar om han inte rent av inser,att hans tid är ute ?
  Med sina inlärda glosor (läs Arnstads) mumlar han nu vidare på känt manér…

 3. Hade SVT fått bestämma så skulle Maskrosen ha segrat. Den verkar ju kontrollera det mesta…

 4. Jag tycker mig minnas att det finns både vitsippor och blåsippor i Sverige så nog är det konstigt att de inte var med i omröstningen. Eller inte alls konstigt förresten för tar man med vitsippan måste också blåsippan vara med och hade folket kunnat rösta på den så vet vi nog hur det hade gått. BLÅklockan är dock inget dumt val för den blå färgen står ju för konservatism och högerpolitik i samhällsdebatten.

 5. Grynet:
  Känner du en tillfredställelse att blanda in helt oväsentliga ting, i denna omröstning ?
  Vad har en Blåklocka för anknytning till araber/niggrar, el. bögar/flator och andra längst upp missbildade stackare ?

Kommentera