Kistmakarna

GOTT & BLANDAT. Hösten 2018 är det riksdagsval i Sverige – ett val som leder till politisk turbulens, utdragna och sega regeringsförhandlingar. För Erik, berättarjaget i Robert Åsbackas nya roman Kistmakarna, är den politiska dragkampen ytterligare ett tecken på att den svenska socialdemokratin befinner sig i en allt djupare kris och att Stefan Löfven är en partiledare som inte drar sig för att sälja partiets själ och hjärta för en plats på parnassen och vid maktens grytor.

Robert Åsbackas figur ”Erik” är förtroendevald och sitter i Socialnämnden och Vård- och omsorgsnämnden i Eskilstuna – dock i allt högre grad på grund av arvodet än av politisk övertygelse. Ja, eller snarare är det så att den politiska övertygelsen finns där – djup och okuvlig, men att missnöjet och misstron mot den socialdemokrati som utövas av dagens politiker växer sig allt starkare.

Efter mordet på Olof Palme i februari 1986 har socialdemokratin likt de trosvissa äventyrarna i Per Olof Sundmans roman Ingenjör Andrées luftfärd släppt sin barlast och påbörjat sin resa mot undergången, så som Erik konstaterar.

Erik är medlem i Föreningen Arbetarkultur och Historia, eller Farkh – en förkortning som för tankarna till den marxist-leninistiska FARC-gerillan i Colombia. Men till skillnad från FARC-gerillan för Farkh ingen beväpnad kamp mot regeringen – än så länge i alla fall.

Föreningshuset är beläget på ett industriområde som är utrymningshotat – området ska pålas, rustas upp och ge plats åt fyrahundra nya bostäder i ånära läge. En nog så träffande bild av hur marknadskrafter och profithunger kör över småindustri och småföretagare, om hur man i ett svep med rivningskulan kan utradera den historiska förankringen till en plats och till människorna som bott och arbetat där. Av hur socialdemokratin styrt alltmer högerut och tappat kontakten till sin historia.

-Pettersson hörde på ”Sveriges Radio Finska” om boken ”Kistmakarna” av Robert Åsbacka som jag inte läst men hittade några recensioner om. Kistmakarna är en starkt laddad politisk roman som inte väjer för de svåra samhällsfrågorna. Robert Åsbacka är finlandssvensk och skildrar ett svenskt samhälle utan styrfart och tydlig färdriktning, ett samhälle där de sociala klyftorna växer och ungdomarna lever vilda västern i de så kallade problemområdena.

Åsbacka riktar svidande kritik mot en socialdemokrati som går nyliberalismens ärenden, och som genom att sakna mod och styrka att stå upp för traditionella socialdemokratiska värderingar bidrar till ett allt bredare och djupare politikerförakt.

Det är bara att hålla med författaren ”socialdemokratin gräver sin egen grav och de sanna socialdemokraterna är ett utdöende släkte”.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Kistmakarna

 1. Dom kan kalla islam för religion, politisk ideoligi eller vad fan dom vill.
  Det är precis samma primitiva och fanatiska skit ändå!

 2. Nu går M ut och kritiserar SD för att de inte tycker om islam som religion.
  Islam är politisk ideologi, som är lika sjuklig som kommunism

 3. Så här ligger det till.
  Ingen av dom sju rikdagspartierna har något som helst berättigande längre.
  Dom har förbrukat all den kredit dom en gång ev. var i besittning av.
  Nu har dom försatt vårt land i en fullständigt ohållbar situation som det kommer att bli oerhört svårt att komma ur -om det ens går?
  Hur ska dom exempelvis kunna kompensera alla dom som deras importerade slaktare har våldtagit och mördat?
  Och alla deras familjer som också drabbats?
  En riksrätt mot hela bunten där dom skyldiga atraffas och naturligtvis blir personligt ansvariga, även ekonomiskt, är det enda tänkbara!
  Vi kan inte ha det så här längre!

 4. Socialister är, per definition, idioter.
  Oavsett om de är verkliga eller påhittade.

Kommentera