Idag importer Sverige smutsig el från Tyskland igen

ELFÖRSÖRJNINGEN. Elförbindelserna med utlandet ger Sverige möjlighet att exportera el när det är elöverskott samtidigt som importmöjligheten stärker den svenska försörjningssäkerheten i bristsituationer. Elhandeln i Norden och Baltikum sker på den nordiska elbörsen Nord Pool. Flödet av el går från elområden med lägre pris till elområden med högre pris. Elflödet och därmed priset styrs av utbud och efterfrågan. Läs mer på Kontrollrummet.

Priset i kartan nedan anges i euro per megawattimme (MWh). Priset gäller för den aktuella timmen och sätts på den nordiska elbörsen dagen innan driftdygnet. Flödena (import och export) som visas i kartan uppdateras däremot mellan var 5:e till 15:e minut.

Elenergi är både en import- och exportvara. Sveriges elförbrukning är ungefär 140 TWh på ett år. Elförbindelserna med utlandet ger Sverige möjlighet att exportera el när det är elöverskott samtidigt som importmöjligheten stärker den svenska försörjningssäkerheten i bristsituationer. Kartan visar flödet just nu och uppdateras varje minut. Priserna varierar kraftigt mellan norr och söder.

Steget Efter

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Idag importer Sverige smutsig el från Tyskland igen

 1. Den som har makten över elnäten och produktionen. Har snart makten över Europa när allt är ihopkopplat. Vid en krasch i ekonomin tar globala bolag över el och vattenproduktion. Sen är körda och fattiga. Då är det bara en liten gård i Dalarna o uppåt för att överleva. Svartgrisar och egen brunn.

 2. Ja även vårt elnät är en utgiftspost när tempen dalar, huvudsaken är att vår Riksdag och Regering slipper frysa eller betala.
  Vi folket är fortfarande rätt lugna men vänta bara, vi vet vad ni brukar sjunga:
  ”Det dånar uti rättens krater, snart skall uppbrottets timma slå.
  Störtas skall det gamla snart i gruset.
  Slav, stig upp för att slå dig fri!
  Från mörkret stiga vi mot ljuset, från intet allt vi vilja bli.”

 3. Ett annat sätt att spara hade varit ifall vi stängde ner
  propagandakanalen SVT i ett år i första hand, där
  hade landet sparat 9 miljarder, och om sen skämtet till
  energiminister sysslat med elförsörjningen så att vi åter
  blev självförsörjande och exporterande så hade vi kunnat
  tjäna lika mycket där, istället för att försöka att snärja in
  folket i nya restriktioner!

 4. Terrawatt megawattimmar och megawatt. Förstår man inte skillnaden på det här som politiker. Då kan man inte läsa en budget heller om det inte rör sig om privatekonomi där tror jag gränsen går i begåvning. En riktigt kall vinterdag så förbrukar vi i Sverige ungefär 24000 megawatt. Landet byggs ut i en rasande takt. Sen bör man ju ha en reserv dessutom faller en el producent bort så måste man ju ha en reserv. Lagerhaveri i en turbin en månads reparation eller längre. Sen skryter man om elöverskott på sommaren. Det är så svagbegåvat så man bör inte som politiker hålla på med dom här sakerna överhuvudtaget. Vänta bara något år. När inte dricksvattnet räcker till i kommuner som tar grundvatten. Det kommer.

  • Så blir det när partibok går före kunskaper,
   därför har vi oduglingar på många platser i samhället!

  • Ja då lär priset på Tysk el bli billig i morgon,när nu en orkan är på väg….
   Deras Vindmöllor ute i Nordsjön producerar mängder med el,under dagar m. blåst.
   Tyvärr har de inga ledningar att transporterar det ner till södra delarna där behovet är störst. (samma klokhuvud där som här styr)
   Nu tvingas de tydligen exportera bort det till bl.a. Abzurdien !!

Kommentera