Årets influensaepidemi verkar utebli

INRIKES. Säsongsinfluensan har fortfarande inte kommit igång, vilket beror på restriktionerna för covid-19, enligt Folkhälsomyndigheten. Sedan i början av oktober har totalt 20 fall av influensa bekräftats av 75 000 analyserade prover.

Foto av cottonbro Pexels.com

Normalt brukar vi närma oss toppen för säsongsinfluensa så här års men nu har vi ingenting. Det är helt otroligt, säger Mia Brytting, mikrobiolog på Folkhälsomyndigheten.

Det är även extremt få fall av vinterkräksjukan och RS-viruset. En av orsakerna till den positiva utvecklingen är enligt Brytting att få reser utomlands och tar med virusen hem och att folk stannar hemma när de känner sig sjuka. Runt tusen personer dör varje år till följd av säsongsinfluensan.

***
Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

22 thoughts on “Årets influensaepidemi verkar utebli

 1. Social distansering, handsprit och ett jäkla handtvättande hjälper tydligen mot flunsan och VKS. Man får vara glad för det lilla 🙂

 2. Jag blev själv sjuk i influensa i november efter besök hos ett labb där provtagaren ej hade andningsskydd.
  Nåväl jag har överlevt, Hongkong och asiaten tidigare så jag brydde mig inte, eller rättare sagt för sjuk att försöka ta mig till en plats för prov om det var c-19 eller inte.
  I min ålder ska en dö av ett eller annat.
  Men ingen av de två, varken Gud eller Djävulen ville ha mig, och ont krut förgås inte så lätt.

  Nu skall jag äntligen få dos ett som kanske inte behövs, om jag nu redan har antikroppar, men för att få besked om det är inte så lätt som våra politiker tror eftersom de lever i den teoretiska delen av landet och jag i den verkliga.
  Jag hoppas att ni alla vet att en kan bli sjuk bara av att gå och oroa sig.

 3. Inte bara säsongsinfluensan lyser med sin frånvaro, det gör också vinterkräksjukan. Där ser man va lite hygien kan åstadkomma. Läkare jag pratade med var övertygad om att vi inte fått vinterkräksjukan beror på att man håller avstånd (speciellt dagisbarn) och att väldigt många numera tvättar och spritar händerna. Speciellt då det är väldigt många som inte tvättar händerna efter ett besök på toa.

  • Då min brors fru ”lärare” pensionerades upphörde i princip alla förkylningar hos hennes omgivning !

 4. Influensa sprids på samma sätt som Covid så det är tydligen bara att byta namn på ”farsoten” för att våldföra sig på medborgarna !

 5. Den värsta farsot som Sverige invaderats av är den misskötta invandringen .
  Men det finns medicin mot den också .
  Rösta rätt .

 6. Munskydd som används på rätt sätt skyddar både andra och dig själv.Det är det som är vitsen.

 7. Andningsskydd kan man diskutera länge om.En sak som jag skulle be alla som springer runt med tygmunskydd : släng dom i soppåsen ! Dom gör större skada än nytta.Dom här tygskydden åker på väl ingrodda med snor och saliv och utifrån kommande oönskade partiklar.Hur många tvättar dom mellan användningarna ? Godkända munskydd i papper är engångsmaterial.Hur många använder inte dom fler än en gång ? Det effektivaste är handtvätt med tvål och vatten och spritning av händerna så fort man kommer hem efter utevistelse om man ska skydda sig.Tänk på alla handtag och kortterminaler och varukorgar m.m.där det är mumma för smått och gott otrevligt att ligga och lura….

  • Munskydden är väl i första hand till för att skydda andra och då hjälper det inte med tvål och vatten när man kommer hem, men jag kanske har fattat fel…

 8. Nu är jag ju ingen expert på virus men tillåter mig att gissa.
  Det visar att corona har en hög smittsamhet trots många försiktningsåtgärder.
  Jag rekommenderar andningsskydd ppp3 klass eller möjligen ppp2 klass.

  • Enligt Kochs postulat finns det inte, då är det också svårt att skydda sig

   • Har du inte missuppfattat?

    Om alla kriterier är uppfyllda har man bevisat samband mellan mikroorganism och sjukdom, men om inte alla kriterier är uppfyllda, så kan det ändå finnas ett samband.

 9. Håller med dig Stenbock
  Dessutom väldigt obegåvat tro på något som kanske inte finns

 10. Nej det tror f-n,alla som nyser betraktas som C-19 fall. Vad gör man inte, för att hålla lågan vid liv ?

Kommentera