”Hesa Fredrik” var tyst i Malmö

INRIKES. VMA, Viktigt Meddelande till Allmänheten, kallas populärt för ”Hesa Fredrik” är ett varningssystem som används vid olyckor och allvarliga händelser, vid svåra störningar i viktiga samhällsfunktioner och vid krishantering i samband med extraordinära händelser. Varningssystemet innefattar information i radio och TV samt i vissa fall utomhusvarningssystemet och SMS till mobiltelefoner.

Hesa Fredrik Bild MSB

Det finns cirka 4200 varningsanläggningar fördelade på 234 av landets 290 kommuner. De kommuner som har utomhusvarning är de som var krigsmål under andra världskriget samt nya kommuner som har blivit det eller har farlig verksamhet och därmed behöver kunna varna allmänheten utanför anläggningens ansvarsområde.

Utomhusvarningssystemet prövas för att kontrollera den tekniska utrustningen, samt öva de personer som hanterar utomhusvarningssystemet. Detta görs för att upptäcka brister i teknik och metoder. Provet är också till för att befolkningen ska höra och lära sig känna igen signalen.

Utomhusvarningssystemet prövas fyra gånger per år, den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december klockan 15.00. Då ljuder utomhussignalen ”Viktigt Meddelande” i de tätorter som har utomhusvarningssystemet och Sveriges Radio läser upp information om provet.

Om nationaldagen den 6 juni infaller på en måndag så prövas utomhusvarningssystemet den 13 juni istället. Klockan 15.05 avslutas provet med signalen ”Faran över”.

Idag testades systemet och klockan 15 lät ”Hesa Fredrik” i 233 av Sveriges kommuner, dock inte i Malmö.

– Det lutar åt att vi har missat det, jag har inte tryckt på någon knapp och det är jag som ska göra det, säger Mats Nilsson på räddningstjänsten Syd, rapporterar Sveriges Radio.

Mer på Krisinformation.se…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “”Hesa Fredrik” var tyst i Malmö

  1. Tänker att om vi inte klarar av att planera mot Covid med bl a MSB som inte har förberett ett dyft och nu också slipper va med på presskonferenser då man förstår att dom inte tillför något, så hur ska vi klara allvar typ krig… och idag fick vi svaret… glömde trycka på knappen… JÖSSES!! Utför i snabbare takt!! Ur spår!! fel… finns inget spår…

  2. Vore det bara ”Hesa Fredrik” som fallera i Abzurdistan,hade ju allt varit frid o fröjd !! 🙁

    • Jag tycker sverige kan ge tillbaka hela skåne till danmark. Då skulle iaf vi skåningar få det bättre….

  3. Som läget är i landet så är det konstigt att den inte ljuder för jämnan
    Eftersom den ska även ljuda vid annan fara.

  4. Det är ett jobb som inträffar en gång i kvartalet, det kan väl inte vara så betungande. Dessutom finns det digitala påminnelsefunktioner i telefoner, i datorer osv idag, så man behöver inte ens förlita sig på sitt eget minne. Ja, jag vet inte riktigt vad jag ska säga, det är mycket som går snett i vårt land idag!

Kommentera