Biltjuvar i farten


Trots pandemin stals i stort sett lika många bilar under fjolåret som under 2019.

Med de stängda gränser som råder trodde experterna att de internationella ligorna skulle få det svårare att utföra sina brott. Så är dock inte fallet och förutom bilstölder fortsätter antalet stölder ur bilar, stölder från företag och bostadsinbrott att ligga på en hög nivå.

De stängda gränserna och den fortsatt höga brottsligheten säger därmed att dessa internationella ligor redan finns i Sverige, hitlockade av den naivitet och slapphänta politik som kännetecknar landet.

TT


5 responses to “Biltjuvar i farten

 • Peter L

  Har inte varit några stängda gränser mot Baltikum. Det är först nu som det är vissa regler med testning m.m.
  Vad är det för värdelösa experter som inte kan hålla reda på för vilka gränsen är stängd och det är inte många.

  Gilla

 • XtreMeshman

  E bov i systemet är är undantaget från reglerna i dataskyddsförordningen (GDPR) https://www.mprt.se/regelverk/utgivningsbevis/ som ger kriminella fritt fram i Sverige genom möjligheten att via internet kolla upp områdes demografi . Ett antal personer jag känner i SE har som en ”blixt från ovan”, utan förvarning via misstänk aktivitet innan, blivit utsatta för diverse stölder där hela områden drabbades i ett svep. Där av tog jag kontakt med Datainspektionen förra året, med svaret att de försökt stoppa publicering av Svenska persondata, men vid tiden för svaret, misslyckats.

  Enda möjligheten är väl att ett antal personer kollektivt anmäler MPRT för brott mot GDPR i EU domstol.

  Gilla

 • Rädd

  Ja, det där borde staten göra nått åt.

  Gilla

 • Pålsjö

  Ur intervju med Larmtjänst vd Mats Galvenius, angående förslag om att Tullverket från den 1 juli i år ska få stoppa utgående stöldgods.

  Mats Galvenius. ”Jag har jobbat 11 år i branschen och jag har pratat om det här sedan jag började. Alltså – så länge som de internationella stöldligorna har varit ett stort problem i Sverige har vi pratat om detta. De internationella stöldligorna kommer österifrån och i samband med att muren revs började de så smått komma hit och stjäla bilar, göra bostadsinbrott och annat och sedan har det bara eskalerat. Det har blivit mer och mer organiserat och nu är de extremt väloljade maffiaorganisationer långt österut som ägnar sig åt den här typen av brottslighet.

  Totalt så stjäls det för ungefär tre miljarder kronor om året i Sverige. Ungefär hälften av det som stjäls i Sverige beräknas hamna utomlands. Ungefär 1,5 miljarder i försäkrat gods, sen är det mycket gods som är oförsäkrat inte minst till exempel från byggarbetsplatser eller från butiker. När jag säger en och en halv miljard som förs över gränserna varje år, så är det antagligen en underskattning.

  …en väldigt viktig faktor för att komma till rätta med de internationella stöldligorna i Sverige det är att hela rättsväsendet, åklagare och domstolar, värderar att det är organiserad brottslighet. Där har vi varit väldigt dåliga i Sverige på det. Det gör att personer som har gripits med två båtmotorer anses vara en vanlig stöld och så får de gå i stort sett dagen efter, och sen försvinner de ut ur landet. Sen en annan sak vi tycker är viktigt är att de här personerna de ska avtjäna sitt fängelsestraff i hemlandet”

  Intervjun är längre, läs hela här:

  https://www.larmtjanst.se/Aktuellt1/Nyheter/2020/tullen-far-stoppa-stoldgods-fran-den-1-juli-2021/

  Gillad av 1 person

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: