Två muslimer häktade i Sverige för terrorplaner i Etiopien

TERRORISM. Morden på den iranske generalen Qassem Soleimani och den iranske kärnvapenforskare Mohsen Fakhrizadeh, blev en världsnyhet. Två män bosatta i Sverige pekas nu ut av amerikansk militär underrättelsetjänst för att ha planerat ett terrorattentat som hämnd. En man bor i Trelleborg, och heter Abido Chehade, född 1976. Han har tidigare arbetat som livvakt och personlig assistent, men mest varit arbetslös och ha palestinsk/arabisk bakgrund. Den andre är Ahmed Ismail, en 44-årig företagare bosatt i Göteborg, med eritreansk medborgarskap – som nämns som ”hjärnan” bakom terrorplanerna, rapporterar New York Times. 

Eritreanen, Ahmed Ismail, bosatt i Göteborg pekas ut som ”hjärnan” bakom en planerad terrorattack mot ambassad i Etiopiens huvudstad Addis Abeba. 15 har häktats i Etiopien och två i Sverige.

44-åringen ska vara ledaren för en sovande iransk terrorcell som Iran aktiverat för att finna terrormål att angripa i Afrika. De ska ha studerat USA:s och Israels ambassader i Addis Abeba, men valt Förenade Arabemiratens. Etiopiens säkerhetstjänst lyckades stoppa angreppet genom att gripa 15 personer.

Efterhand har allt fler detaljer om om terrorplanerna läckt ut i olika länder, bland annat om häktningar i Sverige i slutet av förra året.

– Etiopien och Sverige samarbetade och avbröt konspirationen, sa en amerikansk underrättelsechef, konteramiral Heidi K. Berg nyligen. Hon pekade också ut en av de två män som sitter häktad i Sverige och kallade honom för ”hjärnan” bakom det planerade terrorattentat i Etiopien. Förenade Arabemiratens ambassad ska ha valts ut på grund av att landets närmande till Israel.

Svenska myndigheter är förtegna. Det kommer dröja innan förundersökningen är klar, uppger kammaråklagare till Kvällsposten.

44-åringen misstänks på sannolika skäl för att stämpling till terroristbrott. Han nekade till brott under häktningsförhandlingarna.

Kort innan 44-åringen greps hade Säkerhetspolisen slagit till mot en lägenhet i Trelleborg där en annan 44-årig man bor. Han häktades också som på sannolika skäl misstänkt för stämpling till terroristbrott under november 2020 i Sverige och utlandet. Den i Trelleborg gripne har tidigare arbetat som livvakt, uppger han i en handling. I Sverige har han arbetat som personlig assistent. Även han nekar till att ha planerat terrorattentat.

-Pettersson tycker de misstänkta ska skickas till Etiopien för vidare utredning…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Två muslimer häktade i Sverige för terrorplaner i Etiopien

  1. Det har stått väldigt lite att läsa om dom här planerna i övrig press. Varför kallas männen förresten svenskar. Bara för att dom bor här räcker väl inte. Deras hat och önskan om att döda gör väl att dom borde leva i ett land där det är vanligt med sådana åsikter. Varför skriver media förresten svenskar? Om jag bor i ett annat land ett tag så är jag väl fortfarande svensk. Eller är jag tysk om jag bor där några månader?

  2. Det är bedrövligt vad den övriga pressen döljer sådana här händelser.
    De borde ha största rubriker och detaljerade löpsedlar, så svenska folket verkligen förstår vad staten betalar och ger bidrag till och därmed är med understödjer för skit i vårt land.

  3. Ännu ett exempel på SD hataren Stefan och samarbetspartiernas politik.
    De skall inte befinna sig i Sverige.

Kommentera