Plastpåseskatten ett fiasko


SKATTER OCH MILJÖ. I regeringens budget räknade man med att skatten skulle dra in 2,1 miljarder under 2020. Den verkliga siffran är långt lägre – 174 miljoner kronor. Sedan 1 maj 2020 beskattas plastkassar med tre kronor plus moms per kasse. Regeringens motiverar det hela med att plastkassar är en vanlig källa till mikroplaster i naturen. Inför beslutet räknade man också med att skatten skulle dra in en del pengar till statskassan.

I Petterssons dieselbil som köptes när dieseln var en miljöhjälte ligger en 500-pack plastbärkassar köpta innan skatten infördes och jag räknar med att de räcker tills skatten försvinner. 

Det har den också, men långt ifrån så mycket som man räknat med. I själva verket har skatten inbringat 174 miljoner kronor under 2020, visar Skatteverkets kommande årsredovisning. Det är drygt 1,9 miljarder mindre än de 2,1 som budgeterades för.

Sedan skatten infördes har försäljningen av plastpåsar alltså minskat ordentligt. Svensk handel uppskattar att försäljningen har gått ned med 75 procent. De stora matvarukedjorna bekräftar bilden i stort.

Den normala skattesatsen för en plastbärkasse är 3 kr/st. För tunnare påsar, som använts till frukt, är skatten 30 öre/st, på detta tillkommer moms så påsarna kostar i skatt 3,75 och 38 öre sedan tillkommer tillverkningskostnader och handels eventuella påslag och det blir givetvis skatt på dessa kostnader också.

Skatten på plastkassar tillkom efter ett förslag från Liberalerna, så skyll inte på Miljöpartiet i detta fall även om de jublade. Moderaterna och Sverigedemokraterna var emot skatten.

-Pettersson undrar vad regeringen nu ska höja skatten på för att fylla igen hålet som blivit i budgeten. Spara på det uppenbara verkar totalt omöjligt…

Uvell.se från augusti 2020

All den här plasten är det ingen skatt på och den går inte att slänga sopor i…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


34 responses to “Plastpåseskatten ett fiasko

 • Lennart

  Självklart var syftet med plastpåseskatten att få in pengar. Det finns väl ingen vettig människa som tror att det var för att skydda miljön. Den som tror det kan väl samtidigt berätta sagan om Hans och Greta.

  Gilla

 • yup

  Den drar in 174 miljoner om året och frågan är vad administrationen av den kostar. Danmark hade tills för nyligt en lyxskatt på nötter som drog in 100 miljoner per år till statskassan och administrationen av skatten kostade nästan 200 miljoner per år.

  Gilla

 • Kattsand

  Jag tycker det ser ut som om allt blir fiasko som de här JÖKarna till regering gör, i alla fall blir ingenting särskilt bra….

  Gilla

 • Jörgen filipsson

  Fiasko från Per Bolund som inte tror på Generation IV Kärnkraft Hur rätt hadde han om plastpåskatt? Sitta och kill gissa kanske han skall sluta med och lyssna på expertis

  Gilla

 • Andersson

  Jag brukar köpa Leksands knäcke och Falu rågrut. Är det plast i knäckebrödet?

  Gilla

  • Andersson

   Ni som utan att tänka efter det minsta trycker tummen ner. Kom fram ur era gömslen och tala om för mig om det finns plast i kräckebröd. Om nu inte Pettersson kan svara på en enkel fråga.

   Gilla

  • Pettersson

   Vem har sagt att det är plast i knäckebröd?
   Bilden visar det jag handlade i den lokala lanthandeln en dag och plasten som följde med.

   Det är ingen plast i bordet eller duken heller om du vill veta fler detaljer om bilden.

   Gilla

 • G54

  Köpte 2.000 plastkassar från tyskland för 38 öre/st. Räcker nog tills jag blir nitti. Sen kan det kvitta.

  Gilla

 • runar

  vad hon med ladorna ska höja ?
  kapitalskatt e väl på G sen återkommer väl fastighetsskatt sen…

  Gilla

 • Björn Kåverud

  Men vänta nu.
  Var inte själva iden att folk skulle använda färre plastpåsar?
  Det har skatten faktiskt gjort och då fungerade det.
  Att staten sedan inte fått in så mycket pengar var väl inte grunden för iden.
  Den största boven i plastdramat är dock alla plastförpackningar som maten ligger i.

  Gilla

  • Stenbock

   Jo,så hette det…
   Mekong,Amur,Gula floden m. fl. skulle inte belastas av Abzurdistan !
   Såg även hur Hinduisterna renade sig i Ganges,denne flod var väl berikad av plastavfall !
   Råkade även se en film kring Indonesien,och några av deras Öar. Här hade inte den skatt som finns i ”landet bortom alla Bergen”, hjälpt alls !Befolkningen samlade in i plast i högar,och kreerade konst av den !
   Även om jag fick uppfattningen,att det hela enbart var p.g.a. besöket av västerländsk TV…..

   Gilla

  • Plast är bra

   Vi ska öka användning av plast. Gärna slänga i haven så att skatten motiveras.

   Gilla

 • Stenbock

  Jo av de Gröna kommunisternas beräknade skatteintäkter, (till invandringen) om dryga 2 miljarder,blev i slutändan 175 miljoner.
  Minus de kostnader byråkratin innebär.
  Helt i klass med andra beslut dessa dårar genomför !!

  Gilla

 • Invandrare1957

  Ska man sätta skatt på någonting så är det kläder i någon form av plast. Där har vi Sveriges mikrofibrer. Sen förbjud filterna till cigaretter ska man röka så kan man röka utan filter. Sen snyltarlandet Sverige som är helt vansinnigt. Skicka plast till Kina för återvinning. Sen står Kina där med den giftiga plasten. Det är helt jxxxa sjukt. Men hur många vet om det ens att plast skickas till Kina för återvinning. Det är plasten vi sorterar. Vore mer miljövänligt att elda den rätt utav i Sverige isåfall. Men vi är duktiga på att snylta på andra länder för att känna oss miljövänliga. Vi som har varit en av världens bästa land på uppfinningar o kunskap.

  Gilla

  • G Nordström

   Kineserna får nog betalt för att ta emot plasten, för att sen tillverka nya prylar som de säljer tillbaka. Billig råvara mer klirr i kassan

   Gilla

   • Invandrare1957

    Smart kommentar. Finns olika plaster en del giftiga. När det blev stopp från Kina att ta emot plast. För dom var översvämmade av just det ja giftig plast. Varför älskar svenskar invandrare som kommer hit och gör skitjobben. Och andra länder som tar emot Sveriges avfall.

    Gilla

 • centurion

  De beräknade 2,1 miljarderna var redan i förväg inräknade i budgeten. Så skillnaden mellan utopin och verkligheten måste nu LÅNAS upp. Snacka om att bränna våra skattepengar.
  Förslag till andra skatteinkomster : Uttjänta rotorblad på vindmöllor, Beskatta bilgrillare, Vattenpipor, Mljöskatt på bönebrölare, Halalskatt, Lögnskatt, Hyckleriskatt, Straffskatt på bidragsfuskare, En mycket hög skatt på de miljöförstörande mineraler som elbils-tillverkarna förbrukar i sina enorma batterier, stolle-skatt på symbolpolitik.

  Gilla

 • Kungen

  Va !!?? Jag trodde att miljön blivit mycket bättre i hela världen nu. Det måste ju påverka jättemycket……😄😄😄🖕🖕🖕

  Gilla

 • Anders Nilsson

  Det händer ibland att vi i våran familj tar med oss för få påsar så att vi måste ta en fruktpåse i affären, men de flesta månader betalar vi mindre än 1 kr i plastpåseskatt.

  Gilla

 • Maja 2

  Stefan L

  20 02 2021 at 10:55
  Maja 2
  20 02 2021 at 10:46
  Jag lever!

  …..

  Du kanske ja, inte din förvirrade hönshjärna”

  Gilla

  Livet är underbart! Speciellt nu när jag snart förhoppningsvis kan flytta utomlands. Till värmen och till normala människor som har respekt för varandra ,så jag slipper era taskiga kommentarer.
  Svenskar är ett underligt folk.
  Att hata sina landsmän och älska de nya och ta dem till försvar i alla lägen är för mig ett mysterium.

  Gilla

 • SNAFU

  Själv köper jag numera frukt å grönt utan påse som jag försiktigt häller ut på bandet vid kassan. Ibland tar det dom en stund att sortera till vågen och städa upp jorden på bandet efteråt. Mina medhavda påsar ska inte vägas å betalas för igen.

  Gilla

 • rustibus46

  Staten jagar desperat nya inkomstmöjligheter! Aldrig ett ord om att
  anpassa utgifterna efter inkomsterna.
  Arma land.

  Gillad av 1 person

 • Kent

  Bolund blev eld och lågor över förslaget troligtvis hade han själv tänkt på det innan.
  Miljösektens logik införa en skatt för att minska användningen av plastpåsar samtidigt som man budgetar inkomster från en oförändrad förbrukning.

  Gilla

 • Maja 2

  Faktiskt roligt att se när folk bär bananer och mat i famnen.
  En stuvade in i fickan potatisar, variationer är många. Tackar svenska folket att de inte göder tjuvarna.
  När jag handlar mera tar jag en tomkartong och så sparar jag 4 hela kronor , när det blir spontana köp.

  Gilla

  • Fr E

   Jag har helt övergått till att använda kundvagn och en privat ”plastback” där jag passerar mina varor.

   Gilla

 • Kurt

  Tror inte MP jublade. De gnisslade nog tänder att inte dom kom först med detta idiotiska förslag.

  Gilla

 • Snart fattigpensionär

  Mikroplaster! Var kommer dessa ifrån kan det kanske vara så att det ligger en massa ansiktsmasker och andra skydd såsom engångshanskar slängda lite här och var i vår omgivning.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: