Ygeman (S) kallas till Näringsutskottet


ELFÖRSÖRJNING. Energiminister Anders Ygeman (S) och Svenska kraftnäts generaldirektör Lotta Medelius Bredhe kallas till Näringsutskottet för att förklara sig. Det efter DN:s avslöjande om att Ygeman tillsammans med myndigheten i hemlighet har gett en miljard kronor av nationella elberedskapspengar till ett privat företag för att komma till rätta med Stockholms elbrist.

I juli 2017 tvingades dåvarande inrikesminister Anders Ygeman avgå för att han var en fara för rikets säkerhet, i januari 2019 gav någon mindre klok person honom arbete som Sveriges energiminister. Hur gick det till statsminister Stefan Löfven (S) Foto: Niklas Maupoix

– Vi måste reda ut det här. Det är otroligt allvarliga uppgifter. Hundratals miljoner kronor kan ha delats ut felaktigt. Det väcker frågor om ministern och Svenska kraftnät följt gällande lagar, säger Näringsutskottets ordförande Lars Hjälmered (M) till Dagens Nyheter.

Sverigedemokraterna övervägde en KU-anmälan på fredagsmorgonen. – Det är troligt att det handlar om ministerstyre, säger Mattias Bäckström Johansson, Sverigedemokraternas vice gruppledare och ansvarig för energifrågor.

DN publicerade på torsdagskvällen en granskande artikel som visade att Svenska kraftnät och energiminister Anders Ygeman (S) i hemlighet tilldelat 1 miljard kronor av nationella elberedskapspengar för att lösa elproblemen i Stockholm. Pengarna ska gå till ett privat företag.

Detta trots att en rapport visat att själva elberedskapsåtgärderna bara skulle kosta en fjärdedel – och att resten skulle gå till ett privat bolags allmänna upprustning av ett kraftvärmeverk.

Lars Hjälmered kallar nu in den ansvarige ministern Anders Ygeman (S) och Svenska kraftnäts generaldirektör Lotta Medelius-Bredhe – och kanske fler aktörer för att få en bred bild om vad som hänt. Det ska ske inom de närmaste två veckorna.

Han utesluter inte att Moderaterna också KU-anmäler Anders Ygeman.

– Jag utesluter inte fler initiativ till Konstitutionsutskottet. Vi vill gå till botten med det här: Kanske finns det hemliga handlingar eller annat som vi bör ta del av. För sammantaget är uppgifterna väldigt allvarliga.

Dessutom pågår en utredning på Energimyndigheten om Anders Ygemans agerande i de två så kallade regionala krispaketen i Skåne och Stockholm, som DN granskat.

Redan på torsdagskvällen skrev Sverigedemokraternas partiledare Jimmy Åkesson på sin Facebooksida att Ygeman kan ha farit med osanning i Riksdagen, då SD lyfte en liknande fråga om elberedskapsmedel. På fredagsmorgonen övervägde Sverigedemokraterna att lämna in en andra KU-anmälan mot Anders Ygeman efter DN:s nya uppgifter. De har redan lämnat in en KU-anmälan som granskar Anders Ygemans agerande för att lösa elsituationen i Stockholm. Den behandlas under våren.

– De är att likna vid ministerstyre, säger Mattias Bäckström Johansson, Sverigedemokraternas vice gruppledare och ansvarig för energifrågor, och fortsätter: – Elberedskapsanslaget är för kriser. Dessa pengar används nu till annat än vad som är syftet med det och där an inte uppfyller de krav som finns. Det gör att man troligtvis inte förhåller sig korrekt till regeringsformen. Ygeman tydligt pekat ut var pengarna ska gå och sedan får man anpassa allt därefter. Det är troligt att det handlar om ministerstyre.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


26 responses to “Ygeman (S) kallas till Näringsutskottet

 • G Nordström

  Idioten skulle sättas i en kolgruva och hugga fram kol för att få något att äta och överhuvudtaget överleva för resten av sitt liv. Se är det upp till honom själv hur mycket kol han klarar av att hugga fram.

  Gilla

 • ruben

  Det liknar Monty Pythons flygande cirkus utan humor. Nu får de väl ge sig. Hur mycket ska skattebetalare tåla ministrarnas lek med skattepengar och deras bristande respekt för beredskapslagren? Kaosbilden växer, bevare Sveriges folk.

  Gilla

 • Nils Dacke

  Jag litar mer på en huggorm om våren än på oduglingen Drygeman.

  Gillad av 1 person

  • Ryan

   Huggormar är till skillnad från det där härket ärliga -och i jämförelse hyfsat smarta- Bättre en huggorm i handen än en Ynkeman i…

   Gilla

 • Nisse

  För en sosse minister är det inte kunskaper som behövs det är partiboken som gäller.Då får du vara med och gräva i syltburken……

  Gilla

 • turrim

  Ygeman kan ges en reträttpost i OKQ8 ägarförening. Där är det gott om sossar som ska få sin lön på olika positioner. Jag läste just Rebecca Uvells som vanligt korrekta ögonöppnare.

  Fördelen med den lösningen är att man kan själv välja vilket bensinbolag man använder. Man är inte beroende av ministerns nonchalans över eluttagen.

  Gilla

  • Jörgen filipsson

   jag började min Yrkesbana på OK då det hette OK och var en Riktig bensinmack med reservdelar mm sen slogs det ihop med Q8 do totalrasade det för OK allt som vi hade med Service biluthyrning reservdels tiilgång försvann

   Gilla

   • turrim

    Jörgen. Jag har givetvis träffat och samarbetat med många duktiga socialdemokrater under mitt långa yrkesliv. Även andra, vi talade aldrig om politik. Problemen uppstår när sossar kommer utan yrkeserfarenhet och tar befälet.

    Gillad av 1 person

   • Pettersson

    OK var bra när det hette IC, Bilägarnas Inköpscentral. 1963 införlivades IC i OK.

    Gillad av 1 person

   • Bosse S

    Innan dess så sålde man det mesta av OK mitt framför näsan på medlemmarna, till en afrikan m efternamnet Amoudi, som var knuten till Saudiarabien. En fd ÖB (sosse) blev VD för det nya bolaget Preem. Jag har för mig att upplägget var att betalningen gjordes upp med bolagets egna intäkter.

    Gilla

 • Myndighetsexpert, självlärd

  Tillåt mig gissa. En korrupt person med tvåårig gymnasieutbildning kommer att förhöras av en annan korrupt person med tvåårig gymnasieutbildning. Båda inkvoterade. Hmmm, svårt. Jag gissar att de inkvoterade tu håller varandra om ryggen som är brukligt i ”Sverige”.

  Gilla

 • Maya

  Han borde ha jobbat kvar på Konsum (ICA) ? i Rågsved.Där hade han nog inte gjort så stor skada.Möjligen hade han sorterat bullarna fel och lagt dom på fel hylla men det kan vi överse med ! Korrumption som det luktar av här börjar bli vardagsmat inom sosseriet verkar det som.När går Herr Löfven ut och påtalar att han har fullt förtroende för pajasen ?

  Gilla

 • Mm

  Vad kan man förvänta sig av en sosse med mediokra betyg från 2 årig gymnasielinje.
  Men det verkar vara nivån på hela regeringen.

  Gilla

 • Billy Boy

  Ygeman tvingas backa om elnäten: ”Gör om gör rätt” (Publicerat 2020-10-14)

  Delcitat

  Regeringen drar tillbaka propositionen om hur elbolagen skulle få använda avgifter från elnätskunderna, efter stopp i riksdagen. Eljätten Eon oroas av beskedet, men oppositionen välkomnar det.

  – Gör om och gör rätt, säger Lars Hjälmered, ordförande i näringsutskottet och talesperson för Moderaterna i energifrågor.

  Regeringen fattar på torsdagen beslut om att dra tillbaka propositionen, vilket Altinget var först med att rapportera om.

  Medan Lars Hjälmered välkomnar energiminister Anders Ygemans (S) drag är ett av de berörda bolagen, Eon, mer bekymrat.

  ”Vi har nu ett läge där vi behöver göra allt för att öka takten i investeringarna, därför oroas vi mycket över att propositionen har dragits tillbaka och nu ser ut att försenas” skriver Johan Mörnstam, Europachef för Eons energidistribution, i en kommentar.

  Mörnstam framhåller att bolaget har en investeringsplan på 16 miljarder på fyra år och att den förutsätter att regeringens proposition antas.

  Propositionen skulle bland annat ange hur elnätsbolagen skulle kunna ta ut avgifter framöver från kunder, avgifter som de inte tog in fullt ut under perioden 2012—2015. Motprestationen skulle vara att investera i näten.

  Krav för låga
  Men oppositionen, även regeringens samarbetspartier, anser att regeringens förslag inte ställer tillräckliga krav på bolagen. Det handlar bland annat om hur mycket de måste investera samtidigt som de tillåts ta ut avgifter som de på grund av rättsliga tvister inte har kunnat ta ut tidigare.

  – Kunderna kan få mer pang för pengarna. Mer investeringar i näten och ökad kapacitet, hävdar Lars Hjälmered som dock inte förespeglar konsumenterna lägre elräkningar.

  Det rör sig om mycket pengar, totalt 28 miljarder kronor. Detta skulle kunna läggas på konsumenterna i form av ökade avgifter.

  Slut delcitat

  Läs mer på:

  https://www.nyteknik.se/energi/ygeman-tvingas-backa-om-elnaten-gor-om-gor-ratt-7003035

  Bildkälla: Kommentar från hllviken på toklandet,wordpress,com

  Gillad av 1 person

 • He Adamson

  Denne pajas handlande är fullkomligt OACCEPTABELT, det är dags att nu en gång för alla ta ifrån honom alla befogenheter och allt som har med regeringsarbete att göra.
  Sätt honom i karantän resten av livet!

  Gillad av 1 person

  • Ryan

   Han borde få en ”god man” Han har uppenbarligen inte hjärna till att ens ta hand om sig själv. Ett liknande härke står inte att finna i modern historia. Men, men. Är man sosse så har man allt på det torra. När det torra spricker och blir blött så får man nästa chans att sabotera. Det är sossarnas signum.

   Gillad av 1 person

 • KORRUPTOR

  Mer korrupta svenska myndigheter. De kör på hårt. Korruption med genusprofil.

  Gilla

 • Orvar d.ä.

  Det var 8 miljarder till FNs miljöfond, för globalistkompisarna att förskingra efter eget godtycke, en miljard till ”Palestina”, miljarder hit och dit sprids för vindens vägar – jepp, sedan är det dags för skattehöjningar.

  Dom som sitter i riksdag och regering lever i en helt annan värld, man åker i regeringsplanet jorden runt och sprätter omkring miljarder.

  Här hemma avrättas pensionärer i besparingssyfte, fungerande elkraft, polis, sjukvård, vägar ochguvetvad slås sönder då det fattas pengar.

  Gilla

 • Autodidakt

  Tja! han är ju sosse, så han belönas säkert med ett bättre jobb.

  Gilla

  • Ryan

   Han birr troligen ambassadör -med hyfsad lön- någonstans där han inte kan riskera rikets säkerhet på nära håll. Nepal är ett hett tips.

   Gilla

 • Majbjörn

  Väntar bara på att lögnaren Stefan går ut med att han har fullt förtroende för SD hataren Ygeman.

  Gillad av 1 person

 • Ygemanagement

  Hur F*N kunde uppfinnaren av Myg El överhuvudtaget få posten. Blir kul att se hur många idiotiska IT uppköp som gjorts under ygemainiac.

  Gilla

 • Mika

  Civil olydnad för att knäck regeringen.
  Statligt,kommunalt anställda tjänstemän drar ner kapaciteten till 25%.
  Lämna deklarationer i pappersformat gärna för sent (skyll på postgången).
  Neka till fortkörning, p böter etc. Överklaga allt som kan överklagas.
  Var inte myndigheter behjälpliga.
  Handla med kontanter.

  Gilla

  • Mm

   Dammsug flera ggr/dag. Råd från löjliga maffian förlåt löjliga familjen, att inte dammsuga. Men ladda elbilar går bra😂

   Gilla

 • Jörgen filipsson

  Nu måste han väl ändock ryka han Riskerar ju Rikets säkerhet med sin dårskap

  Gillad av 1 person

 • Kungen

  Hoppas vi blir av med Mygelman…….

  Gillad av 1 person

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: