Perseverance har landat på Mars


VETENSKAP & TEKNIK. Efter sju månaders landade Nasas sond Perseverance på planeten Mars yta i går kväll runt klockan 22. Slutfasen som bestod av att sonden tar sig in i atmosfären, tar sig ner till ytan och slutligen landar på cirka sju minuter. På den tiden ska sonden bromsa in från en hastighet på runt 20.000 kilometer i timmen till stillastående på en förutbestämd punkt på Marsytan.

Nästan varannan sond som skickats till Marsytan tidigare har havererat. Förenade Arabemiraten och Kina har också sonder som kretsar runt Mars nu. De har dock inte landat, Kina tänker försöka om några månader.

Perseverances huvudsakliga uppdrag är att leta efter spår av liv på Mars, sonden ska bland annat ta prover från Marsytan som sedan ska lagras på Mars och hämtas av en annan farkost i framtiden. Sonden har även tagit med sig en minihelikopter som förhoppningsvis kan flyga i Mars tunna atmosfär. Med ombord finns också flera kameror och mikrofoner.

NASA

TIDIGARE 2021-02-17. Det är kö vid planeten Mars, i morgon landar Perseverance

VETENSKAP & TEKNIK. Det är kanske en ny rymdkapplöpning på gång med rymdfärder till Mars, då både Förenade arabemiraten, Kina och USA har farkoster på väg till den röda planeten. USA, med sin senaste farkost – Perseverance.

En illustration av NASA:s Perseverance, uthållighetsrobot som landar på Mars. Hundratals kritiska händelser måste utföra perfekt och exakt i tid för att fordonet ska landa säkert den 18 februari 2021. Ingång, nedstigning och landning , eller ”EDL”, börjar när rymdfarkosten når toppen av Marsatmosfären och reser nästan 20000 km / tim. EDL slutar cirka sju minuter efter atmosfärens inträde, med Perseuverance stationär på Mars-ytan. Cirka 2100 meter ovanför ytan, skiljer sig rovern från bakskalet och skjuter upp motorerna för nedstigningen. När nedstigningsnivån planar ut och saktar ner till sin sluthastighet på cirka 2,7 km / tim, initierar den ”skycrane” -manöveren. Cirka 12 sekunder före beröring, cirka över ytan, sänker nedstigningssteget rovern på en uppsättning kablar som är cirka 6,4 meter långa. Rovern avlägsnar sitt mobilitetssystem och låser benen och hjulen i landningsläge. Så snart rovernn känner att dess hjul har rört marken, skär den kablarna som ansluter den till nedstigningssteget. Detta frigör nedstigningsfasen för att flyga iväg för att göra sin egen okontrollerade landning på ytan, på ett säkert avstånd från Perseverance. NASAs Jet Propulsion Laboratory i södra Kalifornien byggde och kommer att hantera verksamheten för projekt Mars 2020 Perseverance Rover för NASA. För mer information om uppdraget, gå till:  https://mars.nasa.gov/mars2020.
Upphovsman: NASA / JPL-Caltech

Perseverance (”uthållighet” på svenska) är en rymdbil, eller rover, och den senaste i raden av Marsfordon som skickats till planeten av Nasa. På Mars finns redan rovern Curiosity som fortfarande är aktiv.

Vad man kan förvänta sig när Mars 2020 Perseverance Rover anländer till Red Planet den 18 februari 2021.

NASAs Mars 2020-uthållighetsuppdrag ska försöka landa sin femte rover på Röda planeten. Ingenjörer vid NASAs Jet Propulsion Laboratory i södra Kalifornien, där uppdraget förvaltas, har bekräftat att rymdfarkosten är frisk och på mål att röra ner i Jezero Crater runt 15:55 EST (12:55 PST) den 18 februari. 2021.

”Uthållighet är NASA:s mest ambitiösa Mars Rover-uppdrag hittills, med vetenskaplig inriktning på att ta reda på om det någonsin fanns något liv på Mars tidigare”, säger Thomas Zurbuchen, biträdande administratör för Science Mission Directorate vid NASAs huvudkontor i Washington. ”För att svara på den här frågan kommer landningsteamet att ha full händer för att ta oss till Jezero Crater – den mest utmanande Mars-terrängen som någonsin riktats för landning.”

Jezero är ett bassäng där forskare tror att en gammal flod rann ut i en sjö och deponerade sediment i en fläktform som kallas ett delta. Forskare tror att miljön här sannolikt har bevarat tecken på något liv som fick fotfäste för miljarder år sedan – men Jezero har också branta klippor, sanddyner och stenblock. Att landa på Mars är svårt – endast cirka 50% av alla tidigare landningsförsök på Mars har lyckats – och dessa geologiska egenskaper gör det ännu mer. Uthållningsteamet bygger på lärdomar från tidigare beröringar och använder ny teknik som gör det möjligt för rymdfarkosten att rikta in sig mer på landningsplatsen och undvika faror autonomt.

”Uthållighetsteamet lägger sista handen på den komplexa koreografi som krävs för att landa i Jezero Crater”, säger Jennifer Trosper, biträdande projektledare för uppdraget på JPL. ”Ingen Mars-landning garanteras, men vi har förberett oss ett decennium för att sätta den här roverns hjul på Mars yta och börja arbeta.”

Läs mer på Nasa:s hemsida…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


7 responses to “Perseverance har landat på Mars

 • SVENSK

  I praktiken råder nästan vacuum, likt på månen, även på mars eftersom trycket i Atmosfären endast är ca 0,6 % av det på Jorden! En bluff precis som ” månlandningarna” ! De påstår att de senare ska ”ta hem markprover” (och ”provköra en drönare” ! I denna supertunna atmosfär!?) etc tillbaka till jorden. Det kommer att krävas en ganska rejäl raket med stora mängder bränsle till det! Var ska den komma ifrån!?? Plötsligt ska alla TRO PÅ MEDIERNAS lögner!?? Fullständigt otroligt!

  Gilla

 • SVENSK

  Bröd och skådespel! Samtidigt har också ”Förenade Arabemiraten samt Kina båda Farkoster i bana runt Mars ”och ska landa inom ett visst antal dagar. Vilken vettig människa kan tro på detta!?? Efter alla andra lögner!??

  Gilla

 • Kungen

  Du har rätt Pettersson men allt det där har vi ju redan och vad ska vi på mars att göra. Lägg ner

  Gilla

 • grebom5

  En enastående bedrift, samma att de kan sända bilder tillbaka till Jorden.
  Att de ska kunna flyga betyder att det måste finnas atmosfär om de tänker använda propellerdrift. Spännande är det i varje fall.

  Gilla

 • Kungen

  Kan vi inte lösa problemen på jorden först….

  Gilla

  • Pettersson

   Rymdforskningen förbättrar livet på jorden.

   Direktsänd tv och annan kommunikation, bättre väderprognoser, navigering, forskning, miljö, teknik, medicin, det finns massor som rymdforskningen ger.

   Mobilkameror, stötdämpande skosulor, vibrationsdämpning i bilar, örontermometer, väv som tål extremvärme, tyg som är vattentätt men ändå andas, trådlös kommunikation och mycket mer.

   Gillad av 1 person

   • Stenbock

    Ja och PK-pressen får nya äventyr att publicera. Såg att några av dem inbillade sig,att det kan finnas levande varelser.I så fall nere under ytan !
    Stenbock kom att tänka på,att detta redan under 50-talet var ett ämne.
    Då förmodades att dessa ”Marsmänniskor” t.o.m. besökte oss på jorden, emellanåt !!
    De som stött på dem påstod då,att de var små runda och hade två antenner i pannan…….Det sista tyder på att de var föregångare till Bill Gates….

    Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: