Toaletter som fryser och sköldpaddor hotas av kylan

VÄDER. Det är inte bara folket i Texas som de senaste dagarna har varit tvungna att söka tillflykt till vandrarhem , hos familj och vänner eller ta in å hotell för att få värme, vatten och el. Djurlivet utsätts också för extrema kalla temperaturer, vilket är ganska ovanligt i ett område som är vant vid subtropiska klimat och medeltemperaturer på 15-20 grader.

Temperaturerna i Texas klockan 11 på förmiddagen idag, klockan 18 svensk tid. Någon plusgrad längst i söder. I Monterrey, Mexiko har människor frusit ihjäl och i USA har över 30 personer dött.

I ett av de sydligaste områdena har lokalbefolkningen rusat till ett konferenscenter med bilarna fyllda med kallasköldpaddor, som nu har fått en tillfällig inomhusresidens. Enligt Sea Turtle Inc, en ideell organisation som arbetar för att skydda hotade reptiler, är det inte ovanligt att vissa sköldpaddor dör varje år.

Direktör Wendy Knight uppskattar att just nu finns det cirka 4000 sköldpaddor som har räddats ur vattnet. – Vi förbereder oss för detta varje år, men det här är det värsta vi någonsin har sett. Om vi ​​inte hade haft samhället som hjälp, kunde det ha lagt våra ansträngningar för naturvård tillbaka 30 år, säger Knight till Texas Monthly.

När vattentemperaturen sjunker under 10 grader påverkas sköldpaddornas cirkulation och blodcirkulationen och de kan gradvis tappa förmågan att till exempel lyfta huvudet över vatten för att andas. Det vi vet är att djuren har ett temperaturspektrum där de trivs, och det finns en lägre och övre maximitemperatur där de börjar dö.

Det som verkar vara ett problem att upprätthålla en normal nervfunktion. Djuren blir långsammare, deras ämnesomsättning sjunker och de kan till exempel inte längre gömma sig på de platser de behöver när de blir för kalla.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “Toaletter som fryser och sköldpaddor hotas av kylan

 1. Ja, verkligen ett överraskande och oväntat dåligt väder.
  Snart blir det väl minusgrader i Kongo.

 2. Texas bör låna in Ygeman och Bolund som konsulter så får de veta att det är inga problem. Ni har egentligen elöverskott. Men det är bra att stänga några fabriker när det är kallt beroende på klimatförändringarna. Skaffa fler snötåliga solceller och vindkraftverk så ordnar det sig.


 3. …minns inte om de va 1943 el 44 eller rentav anno 1942 (har svårt att minnas årtal)! ..årtag i demensen kommer å går, men för de mesta så kommer de lika osäkert som Tomten till Jul…snart ere Jul igen!
  …nu höll jag tll exempel på att forget vilket tungomål jag skall uttrycka mig på…esperanto el swahili…får bli Abzurdianska, likt de som vår Svetsare sprakar…Svetsan e en jävel på att spraka ingentijng, mkt likt de som galenskaparen (S) i TAL bruka, mao ett otal talrika aber av sprak
  …på tal om Sköldpadda, så hade jag en typ av variabla aber till låns långt innan allas vårt Svets-abret va påtänkt
  …halka på sniskan i va som hände…Polan Per (sköldp.ägaren Per (hette faktiskt ngt så dumt som Per) ville vid hemkomsten ha tebaka Paddan då han kom hem, märkte då att Paddan hade dratt iväg å rymt då på sen hösten, mina föräldrar då, kände sig manade betala 5 bagis (snudd en veckolön, på den tiden) för Paddan…- 40 fixa paddan lätt, vår Rottis kom med paddan sprattlande i munnen i börja på Maj… Paddan hette Stefan…inte fan ville Per ha tebaka Stefan sedan, vi fick beålla krypet
  …minns tyvärr inte va som hände mä Ste-fan ef. detta???

 4. Inte nog med att vi har ett klimat de är väldigt angelägna att blanda samman det med miljön.

 5. Texas har upplevt en fruktansvärd väder vecka, ovanpå pandemin. Det väntas ytterligare ett kallt dygn, sedan kommer värmen så sakteliga tillbaks.

  Frågan är ju hur många vattenledningar som kommer att brista när värmen kommer tillbaks. Vilket naturligtvis kommer innebära ännu större förödelse för Texasborna.

  Såg en intervju med VD:n för eldistributions bolaget ERCOT idag. Han pratade om att visa människor i Dallas, skulle kunna få vänta månader, på få tillbaks elen. Så mycket i infrastrukturens elnät var så förstört, att det skulle ta lång tid, för att reparera och byta ut det.

 6. Ja då fryser kanske ”hålen” uppe i Sibirien åter samman ? Dessa har de ju påstått uppkomna av ”klimatuppvärmningen”,
  Nu med 30/45 grader minus,bör detta vara en hjälp i sjunde timmen !
  Dags för nya fantasier från Greta o Co,att leverera till PK-pressen.

 7. Efter att fått höra varje dag att ”klimatförändringarna” innebär att det blir varmare och varmare så fick man nu veta att det kan också bli kallare..

  • Dom klimatexperter o ch Proffessorer som pressen ofta
   hänvisar till måste va anonyma typer för man får inga
   namn på dem. Det bruka heta att dessa experter är eniga
   om att det är den globala uppvärmningen som ligger bakom
   alla väderfenomen

   • Enigheten har de fått från IPCC. IPCC hämtade in nästan 12.000 rapporter från experter. IPCC kasserade sen nästan alla rapporter. IPCC var ju bara intresserade av människans påverkan på klimatet så endast knappt 100 rapporter blev utvalda och bland dessa utvalda rapporter var det nästan alla forskare (97%) som ansåg att människan har en stor påverkan på klimatet. I verkligheten anser 0,5% – 1,6% av alla forskare att människan har en stor påverkan på klimatet, lite beroende på hur man räknar.

 8. ”Klimat Experter” säger att det beror på Klimatförändringarna, det gör det oavsett vad det är för väder, även när det Regnar, Snöar, Blåser, Hetta, Torka, Jordbävningar, Orkaner, Ja, allt beror på klimatförändringarna, vi kommer liksom inte undan för ”Klimat Experterna” dom kan allt om väder.
  Även ”Klimat Experterna” på SVT vet allt om klimatet.
  Vilken tur att dom finns, hur skulle vi klara oss annars??

Kommentera