Stockholm 1913


HISTORIA. Det är år 1913, ett år innan det stora kriget. Få bilar, många nyfikna svenskar med raka ryggar som bär huvudet högt. Arbetsamma människor som under 1900-talets början lade grunden för Sveriges välstånd. Människor vi har mycket att tacka för.

I Stockholm bodde c:a 350.000 och i Sverige 5.5 miljoner vid denna tid.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


25 responses to “Stockholm 1913

 • Mika

  Vad gör svenska politiker åt dagens situation?

  Gilla

  • Stenbock

   Kastar skit på SD….
   Somliga av dem smyger iväg till Gran Canaria,för att träffa sina älskare !! Sedan finns det c.a 4 % fullständiga idioter,som pläderar för en Atomfri värld, a´la Greta !

   Gilla

 • grebom5

  1913 det år min far skulle fylla 15 år och arbetade på en bondgård för 18 kr om året och ett par stövlar, i dagens penningvärde ungefär 925 kronor.
  Fritt vivre, alltså husrum och mat tillkom.

  Ett under att dessa slavar som hade en ledig dag i månaden överlevde, det skulle vara ganska få av dagens söndercurlade att överleva med motsvarande livsbetingelser.

  Nu ger våra infantila politiker bort landet våra förfäder en gång byggde medelst slagord som, allas lika värde och mångkultur samtidigt som de kallar oss för rasister då vi påpekar deras felbedömningar och beslut.

  Gilla

 • Mike E

  Från en tid när Sverige var ett normalt europeiskt land baserat på normala värderingar.

  Gilla

 • Rädd

  Ja, mina mor och farföräldrar rar var redan vuxna.
  De var besvikna på tyskarna nått år senare.

  Gilla

 • Maya

  Jag skulle rekommendera tummennertryckarna att läsa på om Sveriges historia från 1800_talet och framåt.Läs gärna Vilhelm Mobergs samtliga verk eller PerAnders Fogelströms skildringar av Stockholm där han beskriver hur fattigt folk fick kämpa för sin överlevnad.Vi i Sverige har inte fått något gratis.Vi och tidigare generationer har fått kämpa för det vi har.När vi Svenskar nu kommer i andra hand när det gäller jobb och bostäder och våra gamla behandlas som skräp så blir man förbannad på hur detta land har blivit ett ”shit hole country ”på bara några år.

  Gillad av 1 person

  • Rädd

   Vi riktigt gamla kommer ihåg vad våra farföräldrar och morföräldrar berättade.
   Det var inte så lätt på den tiden, min mor tex föddes i ett kallt kök där det var is på vattenhinken på morgnarna.
   Min farfars far var aktiv i kampen mot barnarbete.
   Och nu sitter jag i ett varmt hus det enda bekymret är att få hem mat utan att bli smittad av corona.

   Gilla

 • XtreMeshman

  https://en.wikipedia.org/wiki/De_Laval_nozzle år 1888 raket motorn, Gustaf De Laval. https://en.wikipedia.org/wiki/Jonas_Wenström 1880 talet första tre fas systemen i drift. Deras prestationer, är som att sätta folk på Mars idag. Knappt någon i Sverige av idag vet något om super hjältarna som lade grunden för Sveriges välfärd.

  Gilla

  • XtreMeshman

   Bara en presentation av bortglömd fakta, så en tumme ner ? representerar endast en bortskämd person som glidit runt på räkmackan gratis, samt dennes totala okunskaper.

   Gilla

   • Stenbock

    Tror inte dessa ”tummar ner” kommer från några svenskar. Troligare då är från asylhem och andra förvaringsanstalter !!

    Gilla

   • Niklas R

    @Xtremeshman
    Att gnälla över en tumme ner inbjuder bara de omogna att ge dig ännu fler tummen ner för nöjet att se dig explodera i kommentarsfältet.
    Det är samma effekt som när småbarn medvetet retar den elev i klassen som har kortast stubin, bara för att de vet att de får en kul reaktion.

    Så, bry dig inte.

    Gilla

   • XtreMeshman

    Stenbock, Niklas R, tack för att ni bryr er. Jag har 12 st datorer och servar igång på upp till 5 internet uppkopplingar samtidigt, ibland 5 st uppe på skärm samtidigt. Är bland annat aktiv på en internationell e kommers sida som har över en miljon aktiva säljare. Mycket skräp till salu, så jag utvärderar el och elektronik produkter, e.g. drar ner brallorna på skojare, samt sätter livrem på seriösa säljare. På ultimatum att e handlarns web sidor fungerar när jag total blockerar ut alla sociala medier, Google, e.t.c. Kunde ha dragit in miljoner typ via youtube(google) Facebook(ägare av Instagram) men ger blanka F*N i det. Ligger stadigt på en halv till en miljon som följer råden per vecka enligt e handlaren. Med hälsning till Australien, ingen behöver ”Techjättarna” För folk med lite träning på internet och datorer så funkar Mozilla Firefox med tillägget ublock bra.

    Så tappar kanske tråden ibland på pettersonsblog, men ger fullständigt 17 i tumme ner/upp kollektioner.

    Kör hårt Grabbar SE behöver er !

    Gilla

   • XtreMeshman

    Kör hårt ”Grabbar”, Är till större delen engelsk språkig, i konstruktivt agerande är alla människor oavsett kön, ”All men of these” ! bara kompetens som gäller.

    Gilla

  • XtreMeshman

   Till alla korkskallar, ASEA/ABB och Stal Laval Turbinfabriken erbjöd ett fundament som resten av alla arbetsamma och flitiga Svenskar kunde utvecklas på ! Ingen nämnd ingen glömd. till alla ”Man ska inte tro att Man ÄÄÄ nÅÅÅtt” klickers.

   Gilla

  • XtreMeshman

   Klicka en tummen ner på eget inlägg ! Nu vet jag vet hur det känns när man deaktiverar hjärnceller . . .

   Gilla

  • Rädd

   Javisst. Det är viktigt att motivera ungdomarna för studier så Sveriges fina traditioner på det vetenskapliga området bevaras.

   Gilla

 • G Nordström

  Ja corona fanns redan då men på den tiden väckte det inte så stor uppmärksamhet som idag. Nu är det en hysteri, allt för att skrämma upp människor till att bli följsamma.

  Gilla

  • XtreMeshman

   Hujedamig, vad SARS-COV2 (viruset) covid-19 (pandemin), åstadkommer i språk bruks snirklingar. Måste vaccinera mig i tid till nästa solförmörkelse koronan är farlig ! Kan vara farligt att handla med kontanter i Tjeckien, corunan är inte och leka med. Korona/Corona är en gammal allmän latinsk språkig benämning av/på Krona.
   Men rätt kul att se utvecklingen hEh !

   Gilla

 • Lennart Karlsson

  Det passerade ”Corona” på filmen!

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: