Identitetspolitiken är ett gift


GALENSKAP. Rasism – utställningssalen Vita havet bör byta namn, skrev vi på bloggen för en vecka sedan. Nu tar Ystads Allehanda upp galenskapen i en ledare. Jag vet inte om det är satir eller konst eller något annat som pågår. Konstfacks utställningsrum ”Vita havet” har fått stort medieutrymme. Det sedan konstnärskollektivet Brown Island på samma institution menar att namnet Vita havet symboliserar den vita homogeniteten på skandinaviska konsthögskolorDärför vill kollektivet ha ett namnbyte av utställningsrummet.

Konstfacksprofessorn och designkritikern Sara Kristoffersson har protesterat och förklarat att Vita havets ursprung inte har något med rasism att göra. Rummet fick på 1950-talet namnet Vita havet som en ”republikansk blinkning till det största rummet i Kungliga slottet” med samma namn (SVT 14/2).

Tyvärr får hon inget officiellt stöd från Konstfacks ledning. Tvärtom. På finaste plats i DN Kultur har 44 professorer, lektorer, adjunkter och doktorander vid Konstfack förklarat att Sara Kristoffersson ägnar sig åt ”maktutövning som skadar förtroendet i relationen mellan studenter och lärare” (DN 12/2). Enligt de 44 handlar det om att göra Konstfacks gemensamma utrymmen trygga för alla.

Rektorn Maria Lantz säger till SVT: ”Jag menar att det inte är något i själva namnet som i sig är rasistiskt. Däremot kan det finnas möjligheter att tolka det som ett opassande namn beroende på omständigheter i världen.”

Oändliga möjligheter öppnar sig här för att reagera och agera mot allt som innehåller någon form av färg i namnet. Ordet absurt kan inte få en tydligare illustration.

-Pettersson håller helt med ledarskribenten ”Identitetspolitiken har kommit att bli ett gift. Den handlar inte längre om lika möjligheter oavsett hur man ser ut, inte om att värdera människor efter inre egenskaper i stället för yttre. Den handlar om att göra allt till strukturer, där det vita och helst i manlig skrud utgör fienden.

Det är en minoritet som företräder dessa starka idéer, men de är inflytelserika och påverkar samhället i stort. Inom akademin gnälls det en del, men det krävs mod att stå emot och det har ett pris. För forskaren är det enklare att fylla i genus- och mångfaldsanalysen och hoppas på ekonomiska anslag än att vägra. Företag är trendkänsliga och hänger på.

Identitetspolitiken är inte längre på väg mot ett sluttande plan. Den är på väg att öppna en dammlucka till något vi alla drunknar under. På vägen glömmer vi vad som avgör vad en människa är. Hon är inte hudfärgen”.

Den vita minoriteten måste protestera mot mobbningen…

Den vita rasen är en minoritet i världen

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


16 responses to “Identitetspolitiken är ett gift

 • G Nordström

  De 44 professorer, lektorer, adjunkter och doktorander vid de ställe de är verksamma bör skickas hem för att läsa på så de får något vett i huvet.

  Gilla

 • Rädd

  Att dela upp folk i olika färgscatteringar är meningslöst. Var Einstein svart, gul, vit eller brun.
  När jag var barn kallade vi ett hus för röda stugan och vi tänkte inte på indianer.

  Gilla

 • Rakapuckar

  Så här blir det när dårhus har fått stänga och människor inte behöver kämpa på ett fysiskt ansträngande sätt för att få mat längre! Små tillsynes obefintliga påhittade problem blir livsviktiga för fårskallarna!
  Gör någonting vettigt för i helvete!!!!

  Gilla

 • Peter de Mander

  Vissa tolkar bibeln som fan själv… Namnet har aldrig varit en rasistisk utgångspunkt till namnet lika lite som Grönland heter vad det gör… att det sen går mer ljushyllta individer på en skola som ligger närmare polcirkeln än ekvatorn borde heller inte betraktas som konstigt… jag skiter högaktningsfullt i om folk är blå eller gröna… att hålla på med det här ”rasist” tjafset är bara löjligt. Det är vill jag hävda ett importerat fenomen… jag har blivit kallad rasist bara för att jag är vit… när personerna ifråga såg min färgade fru vände dom på en femöring… min fråga då? Vem fan var det som var rasist?

  Gilla

 • grebom5

  Vad sägs om Röda rummet, skulle det passa de 44 vänstervridna bättre.

  Gilla

 • Inger

  ”Det är synd om människorna” sa Strindberg och sannerligen, jag håller med. Har vi inte större problem i världen än att kräva namnändring av VITA HAVET. Acceptera att det finns VIT, SVART.BRUN GRÖN RÖD OCH BLÅ färg. Det får vara måtta på dumhet.

  Gilla

 • Stenbock

  Varje dag finns nu i PK-pressen,det Stenbock tidigare läste i ”Grönköpings Veckoblad” !
  Den ena blaskan tycks söka överträffa de andra,med sina fantastiska nyheter.
  I kväll går man ut och varnar ”de äldre i landet”med nya Corona-fantasier.
  När ni gör misstaget att nämna var ”de enorma ökningarna” sker,avslöjar ni samtidigt,att det är era importer i Göteborgsregionen och Stockholm som avses,och inte vi inhemska ”gamla inbitna åldringar” !

  Gilla

 • Mm

  Vit som snö går väl inte heller att använda utan att anklagas för rasism. Arma tokar som vi fått in i det här landet och vem har fostrat dessa avvikande etniska svenskar som håller på med detta dravel. Har de inte viktigare tärande sysselsättningar, för det får man väl lov att kalla deras forskning om vita havet skall få kallas så eller vad de nu kommer fram till efter år! av grubblande och som dessutom bekostas av hårt arbetande människor.

  Gilla

 • Kent

  44 professorer, lektorer, adjunkter och doktorander skriver under på att det kan vara problematiskt att kalla ett rum Vita havet. Är det möjligt att komma närmare
  en beskrivning av ett totalt haveri och förfall av den akademiska världen.
  Ett totalt förfall av civilkurage och den mänskliga naturen också.
  Sara Kristoffersson måste få ett hedersomnämnande för att hon har civilkurage att gå emot sina korrupta kollegor.

  Gillad av 1 person

 • putte

  Ja det är ju förskräckligt att ordet vit över huvud taget får användas i det Svenska språket , vad är det som har hänt med folk får man säga svart utan att bli kallad rasist .

  Gilla

 • Tony

  Är det inte dags att döpa om svarta havet till färglösa havet,
  känner mig oerhört kränkt av att det kallas svarta havet!

  Gilla

 • Erik...

  Jag undrar vad vi ska göra med svartmyrorna?

  Gilla

 • Hans

  Jag tycker att Brown Island skall byta namn, för jag känner mig VÄLDIGT kränkt, för att dom vill framhäva den Svarta rasen.

  Gilla

 • havemydoubts

  Det finns många Idioter i vår Herres hage.😩

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: