Vindkraften utslagen i Texas, USA


ELFÖRSÖRJNING. En stor del av vindkraftverken i Texas är frysta på grund av de historiska vinterstormförhållandena i området. Kallt väder och snöstormar har gjort vindkraftverken overksamma som en bidragande energikälla, enligt till Dallas Morning News. Detta har lett till rekordnivåer på efterfrågan av energi i staten.

Vindkraftspark i Texas, USA. Foto: Daxis

Electric Reliability Council of Texas (ERCOT) har bett invånare och företag att spara energi och begränsa sin elanvändning för att hjälpa till att minska stressen på det utsatta elnätet. ”Vi upplever rekordhögt elbehov på grund av de extrema kalla temperaturerna som har gripit Texas”, säger ERCOTs VD och koncernchef Bill Magness i pressmeddelandet.

”Samtidigt har vi att göra med produktionsavbrott som är högre än normalt på grund av frysta vindkraftverk och begränsad naturgasförsörjning som är tillgänglig för produktionsenheter. Vi ber texanerna ta några enkla, säkra steg för att sänka sin energianvändning under denna tid, fortsatte Magness.

President Biden utfärdade ett federalt undantagstillstånd för Texas på söndag på begäran av den republikanska regeringen i Texas, Greg Abbott. De flesta av de aktuella vädervarningarna för Texas förblir på plats fram till tisdag vid middagstid enligt Weather.com.

Kylan över Texas och tolv andra stater är förödande för energisystemen i USA och elpriserna är rekordhöga. Minst fem miljoner människor över hela USA sitter i mörkret utan att kunna värma sina hem. Kärnkraften tuffar och går, trots vädret, dock verkar det som hela elförsörjningssystemen inte är vintersäkrade och i dåligt skick.

-Pettersson noterar att vindkraften i Texas står för ungefär 20 procent av energin och det är lika mycket som i Sverige. Idag importerar Sverige el från smutsig kolkraft i Tyskland motsvarande 1-2 kärnkraftsreaktorer och vindkraften levererar 3-10 procent av totala elförbrukningen, se Kontrollrummet.

Steget Efter

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


17 responses to “Vindkraften utslagen i Texas, USA

 • Michael Pettersson

  Ett av problemen är att utrustning fryser. En kyla som inte vore ett problem här då vår teknik är anpassad kan stoppa ett kraftverk i Texas. Jag misstänker t.om med att våra ”fryser när det är kallt” vindkraftverk håller ut längre än de i Texas.

  Gilla

 • karlakerman

  Gissar på att de har uppdaterat artikeln för det finns inget som hänvisar till att vindkraftverken är orsaken utan det är problem med kraftnätet på grund av kylan.
  Denna artikeln beskriver vad som hänt
  Informerar att av normala 25,100 megawatt vindproducerad el så får de bara ut 12,000 megawatt när nästan hälften av vindkraftverken står stilla på grund av det kalla vädret.
  https://eu.statesman.com/story/news/2021/02/14/historic-winter-storm-freezes-texas-wind-turbines-hampering-electric-generation/4483230001/

  Gilla

 • G Nordström

  Guds straff för valfusket.
  Har Texas inte havt vett och frågat Greta varför det nu blivit så och hur länge hon tror att det kommer att hålla på innan hettan kommer och kokar oss.

  Gilla

 • Rädd

  Många förespråkar kärnkraft men den är fortfarande farlig. Att driva kraftverk med kol kan ju vara bra det är billigt och finns i stora mängder.

  Gilla

 • Rädd

  Javisst är meteorologi en komplicerad vetenskap.

  Gilla

 • Pålsjö

  Professorn i energi & miljö; Per Fahlén, skriver efter att ha lyssnat på Vetenskapsradions program: ”Fyrdubbling av vindkraft väntas”, skickade han följande kommentar till P1 (obs! här återgivet starkt förkortat), citat:

  ”Hej! Lyssnade på programmet idag 2021-02-10. Varför fortsätter SR att upprepa påståenden om att vi måste ställa om, det måste byggas vindkraft etc.? Det måste vi inte alls, det är något som politikerna beslutat.

  Svenska politiker har beslutat om en enorm satsning på miljöförstöring (tusentals miljarder kr). Utan några som helst konsekvensanalyser beträffande elsystemets funktion, kostnader och miljökonsekvenser har de beslutat om en jättelik utbyggnad av vindkraft. Man bestämde att det skulle byggas en viss mängd vindkraft utan att analysera de framtida behoven av energi och effekt, hur de fördelar sig i tid och rum, krav på elkvalitet, leveranssäkerhet, miljökonsekvenser och kostnader. Nu stängs lönsamma reaktorer, som finns där de behövs och utför ytterst nödvändiga systemfunktioner, och istället byggs vindkraft där den inte behövs och som går med förlust.

  Grannlandet Norge är betydligt mer seriöst och även sakkunniga som är kritiska till vindkraftsexploateringen får uttala sig i NRK. Det och de stora folkliga protesterna i Norge har också lett till att nästan samtliga norska kommuner nu säger nej till den miljöstörande vindkraften. Protesterna är nog lika stora i Sverige men de syns bara på nätet och på insändarsidorna i lokalpressen. Rikstäckande medier är totalt ointresserade av att bevaka sakfrågorna”.

  Läs Per Fahléns fullständiga kommentar här:
  https://vildavastra.se/snurrigt/2021/02/10/per-fahlens-kommentar-till-vetenskapsradion-om-vindkraft/

  Gilla

 • Peter de Mander

  och kan man tänka sig? CO2 halten fortsätter att stiga trots att världen stängt ner mer Pga Covid-19 än vad IPCC menar att vi behöver för att minska utsläppen som gör att temperaturen bara stiger… ingen som tänkt tanken att det kan finnas andra orsaker? Att vi ska vara glada över att CO2 stiger så att det växer bättre när det är varmt. Sen överraskning no2, vi bor på norra halvklotet… vintrar förekommer relativt regelbundet här… Så nu borde det vara bevisat att vi inte kan göra något åt CO2 samt att vinter inte beror på människan (inte sommar heller för den delen)

  Självklart skall vi vara rädda om miljön… jag tycker att Stockholmarna kan sluta upp med idiotin att dumpa snömassor rakt ner i Mälaren med all skit som finns i det som skrapats upp från gatorna… inte minst plastpåsar som hamnar i magen på valarna enligt Bolund

  Gilla

  • G Nordström

   Miljön kan bara räddas om det blir mindre människor på jorden.
   Klimatet är en helt annan sak som människan inte kan styra över.

   Gilla

   • G Nordström

    Nä alla över 1,5 meter måste försvinna. De äter mer och de avger förmycket värme. Även de mindre som har för stor volym.
    Annars kan världen inte räddas Andersson

    Gilla

 • turrim

  Hörde just på Rapport att det är kallt i Texas. Inslag på fem sekunder. Inte ett ord om stillastående vindkraftverk. Det måste förtigas. Sådant fakta rimmar inte med redaktionens värdegrund.

  Gilla

 • Billy Boy

  Coronavirus uppdatering
  Vinterstorm stör COVID-19-vaccinprogrammet när snö- och is tvingar orter att tillfälligt stänga. Publicerat 16 februari 2021.

  Läs mer och se bild på bilister som fastnat i snökaoset i Austin, Texas, USA:

  https://www.marketwatch.com/story/winter-storm-disrupts-covid-19-vaccine-program-as-snow-and-ice-force-sites-to-temporarily-close-11613490400?mod=home-page

  Gilla

  • Stenbock

   Väl att någon blaska håller C-19 vid liv….
   Såg att i Abzurdska X-pressen har de nu återgått till det vardagliga, ”klimatuppvärmningen” ..
   Inte bara här i Abzurdistan utan t.o.m. hämtat ”nyheter” från Australien. Måste var av stort intresse bland lösnummerköparna,att veta hur varmt det var i ort på denna fjärran kontinent,för 141 år sedan !

   Gilla

 • Stenbock

  Läste på Text-TV hur man kringlar sig som en orm i fallet.
  Här framgick varför det rådde effektbrist mitt i vinterkylan.Orsaken låg hos leverantören !!
  Att denne sålde ”kraft” från Vindmöllor som slutat fungera,får inte folket i Abzurdistan vetskap om…..
  Såg också att Folkpartiet nu söker publicitet inför valet 22,genom att begära Ringhals 1 skall återstartas.
  Åter så dags att reagera,” när Ko´n redan ligger död i båset”….

  Gilla

 • Kent

  Samma skit här som där.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: