Dagen det slutade blåsa – ”Motsvarade effekten av 6 kärnkraftverk”


ELFÖRSÖRJNING. På 24 timmar minskade vindkraften i systemet från 7 000 megawatt till 300 – för att vinden avtog. ”Det motsvarar effekten av sex kärnkraftverk”, säger Pontus de Maré, driftchef på Svenska Kraftnät, till fPlus. Den senaste tiden har störningar skakat om elsystemen.

Havererat vindkraftverk som får symbolisera Sveriges politik. Foto: Privat

Den 8 januari i år drabbades det europeiska elnätet av den allvarligaste incidenten på femton år när nätet delades upp i två delar.

– Det som hände var att det kontinentala synkroniseringssystemet delades upp i två halvor mellan norra Rumänien och norra Kroatien. Ett elsystem måste vara i balans för att det ska fungera men nu delades det upp så att ena halvan fick ett överskott och den andra fick ett underskott. Störningen var över efter ett par timmar, säger Pontus de Maré, driftchef på Svenska kraftnät.

– Man håller ju nu på att undersöka vad som har hänt och den utredningen kommer troligtvis presenteras i april. Då Sveriges elsystem är en del av det nordiska elsystemet så passerade händelsen ganska obemärkt förbi, menar Pontus de Maré.

– Men Norden stöttade genom nödeffekt på tre likströmslänkar när frekvensen föll i det kontinentala systemet. Kan något liknande hända i Sverige? – Ja, störningar kan inträffa i alla elsystem.

Läs vidare på fPlus…

Steget Efter

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


3 responses to “Dagen det slutade blåsa – ”Motsvarade effekten av 6 kärnkraftverk”

 • NF

  Samtidigt som det blir allt vanligare med elbrist och elavbrott så planerar regeringen att slopa kontanter som betalningsmedel. Tanken är kanske att svenskar i framtiden ska idka endast byteshandel?

  Gilla

 • XtreMeshman

  Kanske hade varit smart att bara använda vindkraft för typ generering av vätgas, det finns (fanns ?) stora turbiner och generatorer på t.e.x nedlagda kärnkraftverk i SE. Bygge av nät samt buffert synkron motorer och generatorer innan man satte upp snurrorna och stängde ner kärnkraftverken ”kanske” hade varit smart. men dom är ju inte ThÖ Lejtest. Kiselkarbid och diamant halvledare i all ära, men en korrekt uppkopplad synkron motor slår fortfarande det mesta, samt är super robusta, de kyls faktiskt med vätgas.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: