Svårare att bli medborgare i Danmark


INVANDRING. I Danmarks riksdag, Folketinget, har regeringen precis börjat diskutera om nya regler för beviljande av dansk medborgarskap och nya regler för berövande av dansk medborgarskap, när de gamla stora partierna skickar signaler om att skärpa reglerna, eftersom det är i linje med vad majoriteten av danskarna vill ha, enligt Den Korte Avis.

Muslimska kvinnor i Malmö som får svårt att bli medborgare efter danska värderingar.

Samtidigt är det en seger för det Dansk Folkeparti som kämpat för detta i många år, men det gör det också svårare för DF att sticka ut när de andra partierna tar över deras politik.

Det liberal partiet, Venstre, har också markerat för en stramare invandringspolitik, sedan Inger Støjberg lämnat partiet och Venstre tappat i opinionssiffrorna.

Majoriteten av danskarna vill ha en stram invandringspolitik på ett antal viktiga punkter. Det är därför vi för närvarande upplever en situation som vi aldrig har sett tidigare i dansk politik:

Minst fem partier i Folketinget, som tillsammans har en betydande majoritet, profilerar nu i stor utsträckning att de kommer att driva en stram utrikespolitik.

Hur mycket det betyder i praktiken är en annan sak, men åtminstone visar det att dessa partier är medvetna om vilken typ av meddelande väljarna skickar till dem.

Detta karaktäriserar den nuvarande situationen, där regeringen just har börjat diskutera med parlamentet om nya regler för beviljande av medborgarskap och återkallande av medborgarskap. Flera partier kommer att skärpa kraven i detta avseende.

Konkret kommer regeringen bland annat att verka för att fler typer av brott kan leda till indraget medborgarskap. Gängbrott nämns som ett exempel.

Men man stöter omedelbart på ett avgörande problem. Som premiärminister Mette Frederiksen och utrikesminister Mattias Tesfaye uttryckte det i en ny spalt: ”(…) de internationella konventionerna sätter tyvärr smala ramar för berövande av medborgarskap”. (Berlingske)

Så är det tyvärr säger de två ministrarna vilkas initiativ regeringen arbetar efter för att förändra denna situation.

Istället kommer regeringen att ställa strängare villkor för att bevilja dansk medborgarskap. Regeringen kommer således i de kommande förhandlingarna att föreslå, ”att man i princip inte kan bli dansk om man har dömts till villkorlig eller ovillkorlig fängelsestraff”.

Detta kommer att bli en rejäl åtstramning. Det bidrar till tidigare skärpning av kraven på självförsörjning och danska kunskaper.

Det kommer att vara positivt. Idag är det helt klart för lätt att bli dansk medborgare – med de rättigheter som det medför.

Dansk Folkeparti har länge velat gå längre för att se till att människor som får dansk medborgarskap också identifierar sig med de värderingar som det danska samhället bygger på.

Det har dock varit svårt att hitta en majoritet för hårdare regler, men nu börjar det röra på sig.

De konservativa vill helt enkelt sätta ett tak på hur många som kan beviljas dansk medborgarskap årligen. Det får alltså inte längre vara tillräckligt att leva upp till de allmänna villkoren för att få medborgarskap.

Efter konflikten med Inger Støjberg föreslår liberala Venstre en helt ny och strängare definition av vad som krävs för att bli dansk medborgare. Detta är en anmärkningsvärd kursförändring för partiet.

Venstre har alltid betonat en liberal syn på medborgarskap: Den som följer dansk lag, förklarar att han följer de demokratiska spelreglerna och följer hans eller hennes sociala skyldigheter måste betraktas som dansk och ha tillgång till dansk medborgarskap. Nu kommer partiet uppenbarligen att gå mycket längre för att se till att de sökande inte bara följer några allmänna regler utan faktiskt har förvärvat de värden som ligger till grund för det danska samhället.

Detta kommer att göras genom att ändra medborgarskapstestet så att det blir mer grundligt och djupare än idag.

Venstres förslag:

Om din religion och den danska lagen skiljer sig åt, vad väljer du då? Är det minsta frågetecken om att den danska sekulära lagen gäller blir det inget medborgarskap.

En intervju ska också hållas med alla som ansöker om dansk medborgarskap. De måste också lämna in en motiverad ansökan. Venstres Morten Dahlin drar en parallell med det som gäller när man söker jobb. Det handlar inte bara om att följa formella regler utan även dela de danska värderingarna.

Detta gör det tydligt att vara dansk inte bara handlar om att följa dansk lag. Det handlar om att delta i en värdegemenskap. Att bevilja medborgarskap måste inte bara bero på lydnad mot lagen utan också på konsekvenserna för värden och kultur.

Utan gemensamma värderingar, inget medborgarskap. Detta är kärnan i den nya kursen som Venstre tar upp i frågan om medborgarskap.

Gemenskapen med värderingar, sammanhållning, samhällsanda och liknande begrepp har en avgörande plats bland danskarna. Nu bryter det också ut på allvar i debatten om medborgarskap.

-Pettersson undrar hur länge det dröjer innan partierna i Sveriges riksdag inser att de måste ändra invandringspolitiken…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


8 responses to “Svårare att bli medborgare i Danmark

 • Andersson

  ”Pettersson undrar hur länge det dröjer innan partierna i Sveriges riksdag inser att de måste ändra invandringspolitiken…”

  Andersson säger att det blir inget av med den saken när Nyans kommer in i riksdagen.

  Gilla

 • ponnsan62

  Bra jobbat Danmark

  Gilla

 • rustibus46

  Bra Danmark. Svenska politiker är
  säkert beredda att ta hand om de
  ”flyktingar:” som Danmark inte vill ha.
  Sverige bygger Inga murar alla välkomna.
  Arma land

  Gilla

 • Algot.

  I Danmark bryr man sig tydligen fortfarande om, vad folket tycker.
  I senaste valet i Sverige fick borgerligheten 57% av rösterna, men vi fick trots detta en socialistisk regering.
  Samma sak händer i Holland och Italien.
  Demokratin är övergiven.

  Gilla

 • putte

  Bara ett litet tips till dom inkompetenta politikerna i Sverige , ta och kopiera av dom Danska förslagen och genomför dom , att ni själva skulle ha orken eller förmågan att komma med egna förslag ,och sedan genomföra dom finner jag högst osannolikt .

  Gilla

 • Öystein Rönne

  Ja det finns en del positiva och avgörande skillnader mellan Danskar och Svenskar. Numera Bornholmsbo.

  Gilla

  • Andersson

   Jovisst. Vår närmsta huvudstad ligger bara två timmar bort. Vi fick en fin julklapp av min dotter. En kväll på ett trevlig ställe med smørrebrød, akvavit och god øl. Så fort vi slipper över broen. I slutet av maj blir lagom. Då är det fint i København.

   Gilla

  • Peter de Mander

   Kolla in Øysteins underbara fyrverkerivideo på nontube.net 😂
   (Själv har jag bara en timme med tåg till den huvudstad vi alltmer vill ha) kanske dags att flytta till ”rätt” sida om sundet?

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: