Slipslös utslängd från parlamentet

GOTT & BLANDAT. Den nyzeeländske parlamentsledamoten Rawiri Waititi tvingades lämna en pågående debatt eftersom han inte bar slips, rapporterar New Zealand Herald. Det är nämligen obligatoriskt för de manliga ledamöterna när de ska ställa en fråga.

Rawiri Waititi med slips

Waititi kallade slipsen en ”kolonial snara” och bar därför ett halssmycke med en pounamu-sten i stället. Talmannen Trevor Mallard säger att han själv stödjer en regeländring, men att en ”överväldigande majoritet” av ledamöterna vill ha kvar slipskravet. Rawiri Waititi är en av ledarna för partiet som företräder landets ursprungsbefolkning maorier.

-Pettersson googlade och noterar att Rawiri Waititi ofta bär slips så det verkar vara någon sorts obstinat protest. Intressant är att talmannen Trevor Mallard slängde ut den slipslöse.

I Sveriges riksdag finns inga skriftliga regler, men vårdad klädsel för kvinnor och män gäller och det finns utlåningskavajer. Det finns en uppförandekod där det slås fast att riksdagsledamöterna ska värna
medborgarnas förtroende för riksdagsledamöterna och att den offentliga makten ska utövas med respekt för alla människors lika värde. I uppförandekoden står att riksdagens ledamöter verkar i en demokratisk anda och i ömsesidig respekt. Detta är en viktig utgångspunkt för hur ledamöter ska uppträda mot varandra i det dagliga riksdagsarbetet.

Rossana Dinamarca, vänsterpartiet, när riksdagen skulle välja talman år 2014. Hon blev inte utkastad men anmäld, både åklagare och justitiekanslern valde att lägga ned anmälan om förtal och hets mot folkgrupp. Bild från Facebook.

-Pettersson undrar vad Rossana Dinamarca, som är 47 år, sysslar med idag. Hon slutade i riksdagen 2018. På hennes Twitter står att hon är juriststudent och att hon skriver krönikor. Jag tycke det låter som hon lever på skattebetalarnas inkomstgaranti, men det är en gissning.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Slipslös utslängd från parlamentet

  1. ”Slipslös utslängd från parlamentet”, står det i rubriken här ovanför. ”Omdömeslös utslängd från riksdagen” borde ha varit rubrik efter att Rossana Dinamarca i Sveriges riksdag bar tröja med anti-SD text. Vilket visar att i riksdagen så behövs det varken omdöme eller förstånd, och inte heller slips är nödvändigt, – men bara om det senare kan man läsa på riksdagens hemsida.

    Svenska Dagbladet om klädsel i riksdagen, att det inte är ovanligt med övertramp. att ledamöter klätt sig ”för slappt”, i ”trasiga jeans eller t-shirt med politiska budskap”. En av dem som lyft frågan är SD´s gruppledare Björn Söder: ” Jag såg en kvinnlig riksdagsledamot som stod i pösiga jeans och gympadojor, lite hiphop-stuk, i talarstolen. Jag tycker inte att det är passande. Då visar man inte respekt för demokratin”, säger han.
    Hela artikeln:
    https://www.svd.se/kladkod-hett-amne-i-riksdagen

Kommentera