Förslag om höjd bilskatt igen

SKATTER. Riksdagens skatteutskott ställer sig bakom regeringens förslag att höja skatten på nya bensin- och dieselbilar, enligt ett pressmeddelande. Förslaget handlar om att införa ett så kallat bonus malus-system som går ut på att nya bensin- och dieseldrivna personbilar, lätta bussar och lätta lastbilar ska beskattas högre de tre första åren.

Steget Efter

Den som köper vissa fordon med låga koldioxidutsläpp får en bonus, medan den som köper fordon med höga koldioxidutsläpp får en malus genom förhöjd skatt. Höjningen är högre ju högre utsläppen är. Termen bonus malus har kopplingar till latin, där bonus betyder bra och malus betyder dålig.

Förenklat föreslås att om fordonet släpper ut mellan 90–130 gram koldioxid per kilometer höjs fordonsskatten till 107 kronor per gram och till 132 kronor om fordonet släpper ut över 130 gram koldioxid per kilometer.

Regeringen vill att andelen nysålda fordon med låga utsläpp ska bli fler. Detta för att klara målet om 70 procent minskade utsläpp från inrikes transporter till 2030.

Moderaterna och Sverigedemokraterna är kritiska till regeringens förslag och vill att riksdagen säger nej. Miljö- och klimatpolitiken behöver andra åtgärder, som utbyggd laddinfrastruktur och satsningar på kärnkraft. Bonus malus-systemet gynnar enligt SD och M de som bor i storstadsområdena och drabbar de som bor på landsbygden.

Förslaget tas upp i riksdagen den 25 februari och föreslås träda i kraft den 1 april.

Klockan 12:30 2021-02-10

-Pettersson säger att förslaget gynnar dem som har råd och möjlighet att köpa en elbil, och jag funderar på om regeringen lyckas. Räcker elen till att ladda fem miljoner elbilar?

Har jag förstått de senaste förslagen rätt så ska man helst inte åka kollektivt för det sprider corona, man ska köra elbil, men det går inte att ladda dem för det är elbrist och de som inte har råd med elbil ska betala straffskatt.

De senaste veckorna har det definitivt inte funnits elkraft till att ladda några mängder av elbilar…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

20 thoughts on “Förslag om höjd bilskatt igen

 1. Snart dags att starta upp riksföreningen för ett kärnkraftverk i varje hushåll! Inte helt orealistiskt . . .

  https://www.energy.gov/ne/nuclear-reactor-technologies/small-modular-nuclear-reactors

  Kostar den så kallade skjortan, men ryms på en stor lastbil . . . Undrar om skattemedels parasiterna i SE Gov vet om att de överhuvud taget finns.

  Eftersom vitt är fult så får man köra dom svart, efter man smugglat in dylika apparater.

 2. Köp diesel eller bensindriven elgenerator fort som F*n, innan någon skattemedels drönare upptäcker det, sen kan man skaffa och köra subventionerade elbilar.

 3. Dom har ju höjt sinna löner..så nu måste vi ta lite mer från er arbetare..Vi skiter i er.ni ska inte tro att ni är något..En vacker dag tar vi allt..haha jävla skitstövlar..
  Är vad jag ponnsan tror ni tycker

 4. Annie Lööf tycker också att det här är bra. Särskilt för Stureplan och Södermalm. Landsbygden får någon annan sköta sedan vi bytte namn från Bondeförbundet.

 5. Är så less på alla idiot skatter som hittas på och åter hittas på, för all skit i hela världen skall visst komma i från Stornationen Sverige?

 6. Gör som handelsflottan,flagga ut.
  Hyr bilen I valfritt eu-land.

  Detta är helt lagligt,hyra INTE äga.
  Hyrestiden max 1 år,sedan är det bara att fylla på med ytterligare år.

 7. Det är svårt ta den infon. Tyvärr är ju elbilarna ganska odugliga i den nordiska vinterkylan också. Vad är det för fel egentligen när de redan enorma skatterna behöver höjas? Det känns, som om det vimlar av barnsligt omogna elakingar i riksdagen. Nyval kan öppna för att ge Sverige en chans till överlevnad. Ingen av regeringspartierna har gått till val med löften om skattehöjningar. Är det ens lagligt att lägga förslag om skattehöjningar? Sverige har nog inte råd att vänta med nyval mycket längre.

  • Val till svenska parlamentet är är ordinarie val, omval och extra val. Så nyval kan du glömma.

  • @ ruben:
   10 02 2021 at 14:20

   “Ingen av regeringspartierna har gått till val med löften om skattehöjningar. Är det ens lagligt att lägga förslag om skattehöjningar?”

   Finns nog inget som hindrar såna förslag.

   “Sverige har nog inte råd att vänta med nyval mycket längre.”

   Håller med. Men ju närmre valet 2022 vi kommer, ju mindre kan ju ett nyval betyda. Behöver inte bli så, men det finns risker med det. Tiden krymper för att genomföra långsiktiga reformer av svenska samhället, så nyval är inte nödvändigtvis bäst.

 8. Om vi kunde slippa Malus regeringen så blir det bra.
  Naturen klarar sig, det är bara ett sätt att fylla på för invandringen.

 9. Bedrövligt att se att regeringen höjer alla skatter de kan för att få ihop landets budget och ekonomi.

  Jag tycker det var slående när Löfven var hos skuldfällan och programledare utbrister,
  – Du lånar ihop till budgeten och så ger du bort 60 000 000 000kr. Hur tänker du statsministern?
  Jaa, och den frågan kommer vi aldrig att få något svar på.

 10. Ett batteripack kostar en kvarts miljon att byta ut. Vad gör de med det gamla? Recyklar och kränger det till nästa kund? Du får bergis inte behålla det för det är inte bra för miljön. Eller ska man slänga kärran på tippen och köpa nytt? Klimatsmart!

Kommentera