Svenska specialförband har genomfört insats i Mali

FÖRSVARSMAKTEN. Svenska soldater har satts in i en styrka med europeiska specialförband i Mali. Franska militärkällor uppgav på fredagen för Arabnews att de första operationerna hade genomförts mot jihadistgrupper kopplade till al-Qaida och IS som finns i området.

Task Force Takuba är en multinationell specialförbandsinsats. Det svenska styrkebidraget består av en helikopterburen snabbinsatsstyrka. Bilden visar specialförbandsoperatörer från olika nationer på plats i insatsområdet. Foto: Franska försvarsmakten

I ett uttalande säger brigadgeneral Anders Löfberg, chef för specialförbandsledningen, att den primära uppgiften för de svenska specialförbanden är att agera som snabbinsatsstyrka när något händer. ”I övrigt är vårt fokus att assistera, rådge och medfölja de maliska säkerhetsstyrkorna.”

De svenska styrkorna ingår, tillsammans med soldater från bland annat Estland och Tjeckien, i Task Force Takuba, som är en del av den franskledda insatsen Operation Barkhane. Regeringen klubbade igenom det svenska deltagandet med 150 soldater förra våren. Sverige har haft soldater i området sedan 2013, totalt är knappt 300 svenska soldater på plats i Mali. Sverige har för närvarande soldater i drygt tio länder.

Försvarsmakten

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Svenska specialförband har genomfört insats i Mali

 1. Malis sak är nog inte riktigt vår även om jag sympatiserar med nationer, som angrips rättsvidrigt av muslimska terroristtrupper. De Svenska krigstrupperna kommer att behövas bättre i Sverige snart. Till stor del p.g.a. JÖK-regeringens utbjudande av Sveriges gemensamma skola, vård och omsorg till helt främmande kulturer med okänd agenda. Regeringen verkar redan ha samarbete med pistoltjuvarna i deras kansli,Rosenbad

 2. Mali, Afghanistan Libyen m.fl sänder vi svensk militär till för att döda/dödas på andras territorium till vilken nytta.

  • I Mali används Blackhawk-helikoptern, inom Försvarsmakten kallad Helikopter 16, ett medeltungt helikoptersystem som tillverkas av amerikanska Sikorsky. Jag vet inte om den passar till brandbekämpning. I Afghanistan användes den mest som ambulans. Jag tror det är samma i Mali men den kan transportera trupp och material också.

   Försvarsmakten har 15 stycken helikopter 16.

 3. Måtte skiten rasa snart.
  Nån som blir förvånad??
  Svensk genusmilitär klarar av att genomföra uppdrag på fientligt territorium ??

 4. Vad gör svenska specialförband i afrika ??? Vi har egna problem som är mycket viktigare.
  Dom hade gjort mer nytta i Sveriges förorter mot alla kriminella och rensa upp där. Fattar inte varför allting annat är viktigare än Sverige och Sveriges folk. Först hjälper man sig själv och sedan kan man ev. hjälpa andra. Skulle malis militär hjälpa oss ?? Nej, just det…

 5. Underligt. Vi har inget att sätta emot jihadistgrupper inom landet, men vi kan skicka militären utomlands för det….

Kommentera