Idag är det samernas nationaldag, Sverige borde ta efter samerna


NATIONALISM. Idag är det återigen en märklig dag, det är samernas nationaldag. Samerna firar att de är ett folk med ett gemensamt språk och kultur. Vid Stockholms stadshus och på många andra ställen hissas den samiska flaggan. 

Idag, den 6 februari, firar samerna sin nationaldag, i år elektroniskt på grund av pandemin, normalt firar de en hel vecka i Stockholm och på andra platser.

Det är lite märkligt att Sverigedemokraten Björn Söder (SD) blev utskällt för att han antydde att samerna har en egen nation, vilket de själva håller med om, liksom svenskar, finnar, danskar osv. har sin. Nation eller nationalism är något fint, tvärtom vad Twittervänstern påstår.

Enligt PK-debatten anses ju att alla av jordens drygt sju miljarder människor som lyckas ta sig hit vara svenskar och ha rätt till vårt sociala trygghetssystem även om de inte bidragit till det med ett enda dagsverke. Same däremot är det inte så lätt att bli. Samerna verkar vara riktiga rasistiska nyfascister.

I sametingslagen finns en definition på vem som är same. För att få skriva in dig i röstlängden till Sametinget säger lagen att du ska ha eller ha haft samiska som språk i hemmet och anse dig vara same.

Inför varje val till Sametinget upprättas en samisk röstlängd. Rätten att bli upptagen i röstlängden och därmed ha rösträtt har du som uppfattar dig som same och har eller har haft samiska som språk hemma. Det går också bra om dina föräldrar, far- eller morföräldrar har eller har haft samiska som språk i hemmet eller om du har en förälder som är upptagen i röstlängden.

Bestämmelser om rösträtt och den samiska röstlängden finns i Sametingslagen.

I tidigare lagar uttryckte staten att endast de som hade renar och ägnade sig åt renskötsel, var samer. Det innebar att stora grupper av samer blev utdefinierade och inte räknades som samer i statens ögon. Sedan Sametingslagens tillkomst är det nu språket som är identitetsmarkör. Vem eller vad anser du ska avgöra vem som är same och inte?

-Pettersson tycker svenskarna ska ta efter lite av de rasistiska samerna. Varför inte ha kravet på svenska för rösträtt, och gärna också att föräldrar, far- eller morföräldrar har eller har haft svenska som språk i hemmet eller om du har en förälder som är upptagen i röstlängden.

Nåväl, vi får hoppas samerna får en trevlig dag och vecka. I Sveriges huvudstad firar normalt samerna till och med nationaldagsvecka.

Samernas hemsida där bilderna kommer ifrån.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


10 responses to “Idag är det samernas nationaldag, Sverige borde ta efter samerna

 • Bosse S

  SVT sänder ett program i flera delar om hur Sapmi stals.
  Det är dags att även samerna tar emot civilisationen och slutar att leva som medeltida samojeder, med helikopter och mobiltelefon.
  Vi får väl i sin tur skapa ett program som kunde heta så stals Norrland.

  Gilla

 • Billy Boy

  Samen och mångsysslare Enok Sarri, Nikkaluokta, var en välkänd väderspåman under sin vuxna aktiva del av livet. Föddes den 7 december 1909, dog 28 november 2004, 95 år gammal. Hade svenskt medborgarskap.

  Turistguidandet kompletterade han med att vara SMHI:s väderobservatör i Nikkaluokta åren 1950–1975. Han kombinerade arbetet som SMHI:s väderobservatör med att själv förutspå väder genom att avläsa fisk- och renmagar och andra naturens tecken. Han fick ofta rätt i sina egna långtidsprognoser.

  Hans motto var att … SMHI ansvarade för väderprognoserna de närmaste fem dygnen … medan han själv tog fram långtidsprognoserna för hela återstoden av året.

  Enok Sarri blev rikskändis 1977 när han spådde att kungaparets förstfödde skulle bli en prins, och lovade att krypa mellan Nikkaluokta och Kiruna om så inte skulle bli fallet. När prinsessan Victoria fötts upptäckte journalisterna att löftet var lätt att infria, då Kirunas kommungräns bara låg några meter från Sarris egen stuga i Nikkaluokta.

  Källa: Wikipedia m fl

  Enok Sarri finns upptagen i Wikipedias förteckning över ”Samer i Sverige”, vilkas förtjänstfulla arbete varit till stort gagn för den samiska kulturen och för den samiska nationen. Länk nedan:

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Kategori:Samer_i_Sverige

  På Wikipedia finns också liknande förteckningar över ”Samer i Norge” och ”Samer i Finland” innehållande namnen på personer/familjer som gjort förtjänstfulla insatser för den samiska kulturen och för den samiska nationen.

  Liksom Pettersson vill jag önska alla samer ett trevligt nationaldagsfirande (själva nationaldagen inträffade igår den 6:e februari 2021) och hoppas uppföljning med samernas nationaldagsfirande hela den kommande veckan blir både trivsam och lyckad.

  Gilla

 • Tony

  När får vi fira fattigpensionärernas dag????

  Gilla

 • TT

  Alltid dessa samer samer samer…dom framställs som übermensch av pk.

  Alla människors lika värde gäller inte då, samer är tydligen finare och bättre svenskar än oss andra nu för tiden.

  Pk gör skillnad beroende på människors etnicitet när det passar deras vänsteragenda.

  Gilla

 • Fr E

  Samerna är äkta Nationalister, det borde Svenskarna ta efter också !!!!

  Gilla

 • ruben

  Rätt talat. Vi behöver vara stolta över vår etnicitet och hjälpsamhet runtom i världen. Felet annars är skattetvånget från regeringen för att de skall se så hjälpsamma ut men med andras pengar.

  Gilla

 • centurion

  De okunniga ville avsiktligt uppfatta Björn Söder som mindre vetande bara för att de själva inget begriper. Att misstolka budskapet är ju mycket enklare än att vara tvungen att argumentera för sin sak.
  Svenska Samer har, enligt deras egen uppfattning, mer gemensamt med Norska ock Finska Samer än de har med den övriga svenska befolkningen. För att de själva föredrar att ha det så. De är naturligtvis svenska medborgare fullt ut i alla fall, men oerhört stolta för sin unika egenart. Inget konstigt med det, för det förekommer i många sammanhang runt om i världen. Men ibland är okunskap den bekvämaste egenskapen för dom som letar fel…

  Gilla

  • Andersson

   Det fanns ett inlägg här som jag hade tänkt bemöta men det har tydligen Pettersson plockat bort.

   Pettersson har rätt och Björn Söder har naturligtvis rätt. Problemet är att svensk har två olika betydelser:

   svensk man
   svensk medborgare

   Likaså har svenska två olika betydelser:

   svensk kvinna
   svenska språket:

   en same är inte en svensk man – däremot kan en same vara svensk medborgare.

   en samekvinna är inte en svenska – däremot kan en samekvinna vara svensk medborgare.

   Sedan må Börje Salming tycka vad han vill.

   Jämförelsen med Finland är inte alls dum. Alla medborgare är finländare. Finland ha två officiella språk finska och svenska. Finska är dessvärre och namnet på en finsk kvinna. Observera inte en finländska.

   Finska och svenska språken är alltså jämställda. Finlandssvenska anses vara en dialekt och samma sak bör gälla svenskan man talar på Åland.

   Observera att Finland har aldrig tillhört Sverige. Däremot har Finland varit en del av Sverige under många århundraden.

   Börje Salming har mött det finländska landslaget i ishockey. Alltså inte det finska landslaget. Jag tvivlar på att han vet skillnaden.

   Att det finns minoriteter är en sak. Ger man ‘erkända’ minoriteter rättigheter som inte tillkommer resten av befolkningen är man ute på hal is. Muslimerna börjar orda om att de vill bli en erkänd minoritet. Vill sverigedemokrater ha bort lagen om hets mot folkgrupp? Inte vad jag har märkt. Ingen som reagerar på den horribla tillämpningen. Jag saknar Kent Ekroth i laguppställningen. Det är fler jag saknar.

   Björn Söder tycks alltmer bli en belastning för de nya sverigedemokraterna. Han tycks ha kraft att stå emot och verkar till viss del köra sitt eget race.

   Gilla

   • Pettersson

    SD har lagt flera motioner om att ändra HMF-LAGEN till att även gälla svenskar.

    SDU vill avskaffa den helt.

    SD har även föreslagit för riksdagen att etniska svenskar inte särbehandlas negativt när de blir utsatta för hatbrott och diskriminering.

    Inga av SD:s förslag i HMF-frågor har antagits av riksdagen.

    Gilla

   • Pia N

    Full poäng där för beskrivningen av uppdelningen i Finland. Tummen upp! Många blandar tyvärr samman grupperna. Svenskar har mig veterligen aldrig mött finnar i en hockeylandskamp, däremot spelat mot finländare.

    Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: