Gripen E – framtidens stridsplan

FÖRSVAR. För ett land med en befolkning på drygt 10 miljoner människor är det imponerande att Sverige kan upprätthålla ett inhemskt stridsflygprogram som först och främst är utformat för att möta ett inhemskt behov. Saab Gripen är en liten och mångsidig kämpe som uppfyller ett mycket specifikt svenskt krav, men dess mantra att vara ”överkomligt” betyder inte att det äventyrar dödligheten. Faktum är att den senaste Gripen E-varianten innehåller funktioner som kan hjälpa till att inspirera andras framtida stridsplaner.

Saab Gripen E. Foto: Jamie Hunter

Gripen E kan se ut och kännas ungefär som tidigare modeller av Gripen, men det är ett så stort framsteg att tillverkaren Saab till och med övervägde att ge den ett helt nytt namn. E-serien, som den nu kallas, bygger på härstamningen från de ursprungliga Gripen A-enkelsits- och B-tvåsitsvarianterna. Där Gripen C / D är dess direkta föregångare, och även om enkelsätes E-modellen externt mycket liknar sina förfäder är det ett helt annat plan på flera sätt.

Läs vidare på The Drive…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

20 thoughts on “Gripen E – framtidens stridsplan

  1. Svenskt ? BAE systems har huvudkontoren i UK, vingarna gjorda i UK, radar, typ Ferranti, sub licensierad via Hughes i USA, Motorn från gamla goda F117 Nighthawk, enligt cad modeller baserade på dom som användes först vid konstruktionen av F16
    i mitten på 1970 talet. No Stealth ??? J35 Draken var den sista riktigt stora konstruktionen per tids perpektiv från SAAB. Men väl JAS är i sig en ganska bra byggsats konstruktion, dock utan några idag enastående prestanda.

    • Gripen är mycket svenskt även om delarna kommer från olika håll. Det finns också prestanda som konkurrenterna har svårt att matcha, ett är inköpspriset, ett annat är driftskostnad per timme, ett tredje är landningssträcka men det finns fler. Utan att veta så tror jag att Gripen är konstruerad för att bekämpa ryska motsvarigheter.

      Nackdelen är troligen säkerhetspolitiska. Den som köper ett plan från USA får USA på köpet om man vill det.

      SAAB missade en order på åtta plan till Bulgarien där troligen inte pris/prestanda spelade in utan annat. Norge missades tidigare av liknande skäl.
      I år ska Finland, som vill köpa 64 stridsflygplan, fatta ett beslut. Schweiz har aviserat intresse för mellan 30 och 40 stridsflygplan. 2014 ­röstade drygt 53 procent av de schweiziska väljarna nej till förslaget om att köpa 22 Gripen­plan av den senaste versionen. Alplandet har dock inlett en ny process för att skaffa stridsflygplan.

      Men jag vet inte, ryska plan och piloter är testade under verkliga förhållanden liksom USA, den erfarenheten har inte svenskar.

      https://youtu.be/xatGqMJK7qI

      • BAE systems är fortfarande ett Brittiskt bolag som har dom största posterna i all Svensk lokaliserad försvars industri. Vet att när JAS konstruerades fick en stor mängd tekniker värvas från utlandet, som SE redan låg under långsam utbildnings kollaps, jag hade då kontakt med FFV avionik i Bergrummet utanför Arboga.
        Samt som då boende nära Linköping en del ”vänner till vänner” på SAAB. Har ej de kontakterna idag. Men vilket som, så är det aldrig bra att kasta bort befintlig kompetens. Finns för övrigt ytterst få fristående företag som orkar med projektering av nya strids flygplan.
        Byggsatser är även de konstruktioner. Så Multinational, Assembled in SE !

  2. Fan, jag minns det som om det vore igår när jag stod på SAAB-fältet och såg JAS lyfta för första gången. Jag arbetade som data-ansvarig på publikationsavdelningen, där alla manualer till flygplanen togs fram. När jag såg planet i luften tänkte jag ”jag har varit med på ett hörn som gjort att planet flyger”. Vi ska vara stolta över de teknikföretag som vi fortfarande har kvar i Sverige och att det finns människor som går till jobbet varje morgon oavsett om det är en ingenjör som ritar noskoner eller om det är en på golvet som monterar noskonen.

    • Vem tjänar på dessa krig?
      Follow The money.

      Istället för kulor och krut så kan man tex slå ut infrastrukturen så att hela samhället blir lamslaget, el, dricksvatten, data etc.
      Det finns vapen som slår ut all data i tex flygplan, bilar ja allt som är digitaliserat och elektrifierad på något vis så att ingenting går att använda.
      Jas Gripen blir värdelös.

      • Ja och det går ju att göra utan Gripen Plan,
        se på MP som snart stängt ner södra Sverige
        på livsviktig ström, och gjort alla kommuner
        fattiga som kyrkråttor med massinvandringen?
        Till dett behövdes inga Gripen plan.

  3. Sverige som är neutralt och har inte varit i krig på över 200 år behöver väl inte en massa Jas plan.
    Om det blir krig nu så är det information/ekonomi/cyber krig som gäller.
    Pangpang krig är förlegat.

    • men vi behöver ha den högteknologiska industri som SAAB representerar… självfallet skall det dock satsas mer på cyberteknologi.

    • Bortsett från den lilla detaljen att det är Sveriges starka krigsmakt som hållit oss utanför krig i 200 år.
      Norge och Danmark tyckte inte de behövde upprusta på 1930-talet, se hur bra det gick för dem när Tredje Riket hade en långtråkig helg.

      Man kan diskutera om ett starkt flygvapen är den bästa försvarsgrenen att satsa på men jag håller med Gustaf II Adolf och Oxenstiernas strategi som varit de svenska befälhavarnas motto i 400 år, en fiende bekämpas helst utanför riksgränsen och det är vad ett starkt flygvapen kan göra idag.

      • Sverige var inte ett dugg bättre än Norge och Danmark. När Sverige väl rustat upp, hade 2 vk redan slutat för flere år sedan. Skulle tyskarna beslutat sig för att gå in i Sverige, hade det svenska ”försvaret” på sin höjd kunnat ropa ”pang, pang” som motmedel mot tyskarna.

        Sverige t.ex hade romantiska föreställningar om att skydda Stockholm med Jaktfalken, vid samma tidpunkt hade lilla Helsingfors ett av Europas starkaste luftvärn utrustat med övervaknings- samt eldledningsradar, Freya samt Wurtzburg …

      • Vem har inbillat dig att Sverige hade en stark krigsmakt på 30 talet?
        Sverige har aldrig haft och kommer heller inte att ha något som kan kallas för försvar förrän befolkningen har rätt att beväpna sig.
        På 60 talet talade officerarna öppet om att Sverige max kunde hålla stånd i en vecka.
        Inget slår ett starkt civilförsvar med gerilla aktioner.
        Orsaken att inte Japan anföll USA med marktrupper var att allt för många civila hade tillgång till vapen

      • @Kretin
        Du får nog dubbelkolla dina källor. Under vinterkriget fick Finland i princip hela sitt pansar- och luftvärn från Sverige.

        @Nordström
        Var sa jag att Sverige hade en stark krigsmakt på 30-talet?
        Jag sa att Sverige började rusta upp på 30-talet, vilket inte de andra skandinaviska länderna gjorde i någon direkt omfattning. I en diskussion mellan svenska och norska officerare i slutet av 30-talet kom det fram att den största utökningen av luftvärn i Trondheimsdistriktet var två 2 cm luftvärnskanoner som köpts in för civilt insamlade pengar.

        1939/40 var den primära beväpningen för den svenske soldaten samma som för den tyske soldaten, ett mauser repetergevär, Det svenska geväret var däremot bättre för strid eftersom det använde 6.5 mm ammunition (av många experter ansett som den bästa kalibern för ett stridsgevär) jämfört med den tyska 7.92 mm, vilket var mycket större (utan direkt förbättrad effekt) och därmed vägde mer att bära med sig.
        Den primära pansarvärnskanonen i Tredje Riket var en 3.7 cm kanon. Samma som Sverige, men Bofors 3.7 cm hade en högre utgångshastighet och större genomslagskraft. Polen var en av de länder som använde dem, med väldigt god effekt mot de tyska stridsvagnarna typ I, II och III.
        Utvärderingarna som armén gjorde av den svenska soldatutbildningen efter vinterkriget var att den på det stora hela var god men förbättringar och moderniseringar behövde införas.
        Sedan får vi inte glömma att enda sättet för Tredje Riket att invadera Sverige var över vatten och den svenska flottan var inte att förakta heller samt det svenska kustartilleriet var riktat åt rätt håll, söder och österut.

        Där Tredje Riket hade övertag var däremot viktiga och det var inom flygvapnet och artilleriet. Luftwaffe var överlägset Flygvapnet, inga diskussioner där. Det tyska artilleriet var också bättre utrustat än det svenska.

        Poängen är dock att för Tredje Riket att invadera Sverige i mars 1940 var inte en given lätt seger för Tredje Riket.
        Norge kunde hålla ut i över två månader utan någon direkt beväpning förutom gott mod och vilja. Sverige hade kunnat hålla ut längre och gjort livet surare för Tredje Rikets krigsmakt eftersom vi, precis som Norge och Finland, inte är ett land som direkt lämpar sig för pansarslag. Finland kunde knäckas tack vare kommunisternas tunga stridsvagnar. Tyskarna hade inga sådana att sätta in. Deras primära stridsvagn typ III kunde slås ut på 500 meters avstånd av vår primära pvk.

        För att jag skulle säga att Sverige hade en stark krigsmakt som kunde hävda sig mot de övriga stormakterna så hade andra världskriget varit tvunget att börja för 1949.

    • pangpang-krig är inte förlegat och det borde du veta. Ta en titt i tidningen och läs om kriget i Syrien, Somalien, Eritrea, Sudan osv.

    • Angående cyber krig, finns sådant endast om man är korkad nog att koppla upp sig via inköpta ”out of the box system” system. Har själv 11 mer eller mindre hand kompilerade data system, som är ett rent och skärt helvete att ta sig in i. Men kan koppla ner blixt snabbt utan att förlora funktionalitet.

      • Kanske inte hör till ämnet, men kan inte låta bli att ge en ”hint” till placeraren av en tumme ner som jag i sig ignorerar totalt. Om någon är intresserad att värdera utsagor om cyber relaterade spörsmål, så är dessa välkomna att titta in på twitter top500supercomp. Där presenteras all spets tech inom cyber space. Microsoft,Google,Facebook,Amazon m.m. är ej uppmärksammade som dom endast exploaterar äldre tech i syfte att fylla sina servrar med användar data, i korthet implementering av digitala skördetröskor. Finns även två svenskar, som dock gett upp SE sedan länge, i följe listan. Där kan tumme ner initiatorer, för effektiv utvärdering se till att dom placerar sig först, så tummen blir effektiv . För övrigt Petterson, du kör an attans bra blog med Svensk mått mätt.

      • OjOjOj vilket fynd, en person som kan klicka tummen ner eller upp !! Hör genast av dig till Infrastruktur­departementet för tillsättning av vakant chefs post !

Kommentera