Bra för miljön att industrin drar ner när elen är som dyrast


GALENSKAP. Denna veckan har elpriset ibland varit så högt att stora pappersbruk valt att stänga ner stora delar av produktionen. Men det visar att elmarknaden fungerar, och det kan vara bra för miljön, säger Pontus de Maré, driftchef på Svenska kraftnät enligt SVT.

Steget Efter

I morse slog elpriset nytt årshögsta. Dagar när det är kallt i hela landet, och många vindkraftverk snurrar långsamt, så finns risk för elbrist. Därför importerar Sverige el, ofta vattenkraftel från Norge, men ibland som i morse även kolkraftsel från Tyskland och Litauen.

Då skjuter priserna i höjden. Därför kan industrier som Holmens pappersbruk välja att tillfälligt pausa verksamheten. Svenska kraftnät har uppdraget att se till att det alltid finns el och driftchef Pontus de Maré menar att perioder av höga priser är en del av elmarknaden.

– Priset är ju styrsignaler. Det visar att elmarknaden fungerar. Och hittills har vi inte fått brist, utan kunnat leverera el till alla som behöver, säger han till SVT Nyheter.

Svenska kraftnät valde i veckan att starta reservkraftverket i Karlshamn, som drivs på olja. Men den går mest på tomgång och finns som reserv för att kunna täcka oförutsedda händelser. Sverige exporterar mycket mer el än vi importerar. Och importen av kolkraftel handlar om små volymer några få timmar då och då.

– Den allra mesta importen kommer från Norge och vattenkraft. Men när behovet är som största kan vi också importera från Litauen, Tyskland och kanske även Polen, säger Pontus de Maré.

-Pettersson säger att Pontus de Maré inte vet vad han pratar om. Det spelar ingen roll för den globala miljön och klimatet om vi slår igen hela Sverige och lägger oss ner och dör. Bara Kinas ökning på 3-4 veckor är lika stor som hela Sveriges årsproduktion.

Det blir smidigt när personalen på SSAB, Volvo, Scania, alla sjukhus med mera får knalla hem för att det är bra för miljön med brist på ström. Tror Pontus de Maré att han pratar om en tvättmaskin som man kan köra i morgon i stället?

Det bästa för klimatet och miljön vore att stänga av miljöpartiet och Pontus de Maré för gott så kan de ägna sig åt att odla syrsor till världens befolkning i framtiden…

Steget Efter. Miljöpartiet vill att vi ska äta insekter till vilket pris som helst.

Miljöpartiet påstår helt riktigt att sett till helåret räcker elen, att vi har brist några dagar gör liksom inget när det är överskott varma dagar med blåst. Undrar om miljöpartisterna vill ha plus 12 eller minusgrader inne…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


26 responses to “Bra för miljön att industrin drar ner när elen är som dyrast

 • Niklas R

  Den där Pontus borde få sparken på måndag.
  Om inte den svenska industrin kan tjäna pengar blir arbetarna arbetslösa och inga mer skattepengar rullar in. Då kommer det gå snabbt åt helvete med vad som är kvar av landet.

  Gilla

 • Billy Boy

  ELBRISTEN AKUT: SLUTA DAMMSUGA ANNARS KAN ELAVBROTT SKE

  Svenska kraftnät varnar för överansträngt elnät. Konsumenter uppmanas hålla elförbrukningen nere, annars kan strömavbrott uppstå. Orsak: Elnätet klarar inte kallt väder när kärnkraften stängts ner.

  Oljekraftverket i Karlshamn startade upp på torsdagen, för att försöka klara topparna i elförbrukningen.

  Med MP och C får vi olja och kol
  Med Miljöpartiet och Centerpartiet vid makten eldar alltså Sverige åter fossil olja som förstör klimatet. Under dessa kalla dagar importerar Sverige också kolkraftsel från Tyskland och Polen.

  Kol och olja! Det är klimatpolitik av högsta rang, eller hur? I alla fall för kärnkraftsmotståndare som stängt ner flera reaktorer, senast Ringhals 1 den 31 december 2020.

  Använd inte dammsugare!
  Dessutom uppmanas alltså konsument att hålla nere elanvändningen eftersom Sverige är på väg att bli ett U-land, för underutvecklat land på energiområdet.

  SVT uppmanar tittarna att inte använda dammsugare. (Länk allra längst ner i denna kommentar)

  Situationen kan bli värre om kylan håller i sig. Det finns också en risk att den sista åtgärden måste vidtas, att stänga av elen i vissa områden.

  Det finns visserligen också gasverk som kan ställas om till elproduktion om oljeverket inte skulle räcka. Men, rapporterar TT/G-P, ”Den sista åtgärden är att stänga av elen till områden i landet, för att hindra en total kollaps.”

  Nu måste vi skärpa oss
  Hur kan vi välja sådana galningar till makten i riksdag och regering, som inte ens klarar av att säkerställa elleveranserna?

  Det är dessutom de partier som vill ha alltmer eldriven verksamhet. Vissa prognoser (pdf) menar att elbehovet kan öka från dagens 130 Twh till 200 Twh fram till 2045. Exempelvis skulle transportsektorn kunna öka från 3 Twh till 17 Twh – femdubbling – till följd av elbilar.

  Hur ska det gå till, om vi inte ens kan klara dagens behov under kallt väder?

  Svenska folket får de makthavare man väljer. Det börjar bli bråttom att välja nya politiker som ser till verklighetens förutsättningar och inte svävar omkring bland molnen i utopiska drömmar en vackert väder. (Publicerat 6:e februari 2021)

  Läs mer på Samtiden,nu:

  https://samtiden.nu/2021/02/elbristen-akut-sluta-dammsuga-annars-kan-elavbrott-ske/

  När kallare väder drar in ska man som konsument försöka undvika stora elförbrukare, som exempelvis dammsugaren.

  Därför kan det vara smart att inte dammsuga de närmaste dagarna. (Publicerat idag 2021-02-07)

  Läs mer, se och lyssna till kort video på länk nedan till SVT Nyheter:

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/pausa-dammsugaren-i-ett-par-dagar-for-klimatets-skull

  Gilla

 • turrim

  SVT uppmanar oss att inte dammsuga för att spara el.

  Bättre är att stänga all TV. Produktion, distribution och dra ur sladden till mottagaren.

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/pausa-dammsugaren-i-ett-par-dagar-for-klimatets-skull

  Gilla

  • Stenbock

   turrim:
   Trodde faktiskt att du skojade,tills jag läst din länk…..Hur f-n kan en vuxen människa figurera på bild,med detta löjliga råd ?
   Åter ett bevis för att det går stadigt utför med Abzurdien.
   Men att importera beräknade 16.000 nya lyckosökare,finns det el-kraft för år 2021.

   Gilla

 • ruben

  Svenska kraftnät ger smaken på en obehaglig version av Monty Pythons Ministry of Silly Walks.

  Gilla

 • Rädd

  Som jag ser det är det en vinst om världen inte behöver köpa så mycket olja från Mellanöstern.
  Och den olja vi faktiskt behöver går ner i pris på grund av konkurrens från andra energislag.

  Gilla

  • Pettersson

   Det var länge sedan vi köpte några mängder olja från Mellanöstern. Bara en halv procent av den råolja som Sverige importerar kommer från Saudiarabien. Ryssland är vår dominerande leverantör av råolja, sedan kommer Norge, Nigeria, Storbritannien, Danmark och skvättar från andra länder.

   Gilla

  • Billy Boy

   Du påstår:

   ”Och den olja vi faktiskt behöver går ner i pris på grund av konkurrens från andra energislag”

   Tittar man på marknaden så STIGER efterfrågan, leveranserna och även priset på råolja:

   På länken nedan hittar du en graf (grön linje) som visar hur oljepriset har sett ut och hur oljekursen har utvecklats under de senaste 30 dagarna. D v s priset i USD har stigit.

   https://eurokurs.nu/ravarupris/olja

   Konkurrensen från andra energislag är fortfarande mycket liten i förhållande till den gigantiskt stora efterfrågan och handeln internationellt med råolja.

   Gilla

 • Olof.p

  Det är svårt att förstå att klimatet skulle bli varmare, när termometern visar tvåsiffriga minusgrader. Själv hade jag gärna sett att termometern visat tvåsiffriga plusgrader.

  Gilla

 • Johan värmland

  En och annan ställer sig frågan i alternativet om landet Sverige kommer bli som i detta landet i framtiden? Den frågan är ganska viktig?

  Gilla

  • Bosse S

   Moldavien ligger bara lite före Sverige i resan mot botten. Vi har bara haft ett litet bättre utgångsläge, så här tar det bara lite längre tid. Varningssignalerna borde ljudit för flera år sedan när det gäller vanskötseln av vår infrastruktur. Våra städer plågas redan idag av en nedsliten och skitigt ostädad miljö, samt många husfasader och väggar nedkladdade av helt obegriplig graffitti. Våra kriminella politiker använder pengarna till annat som skulle gått till underhållet.

   Gilla

 • Kungen

  Om alla industrier i Sverige slår igen helt blir väl idioterna nöjda. Sverige går före och räddar miljön i hela världen för vi gör av med så lite el att det räcker med bara vindkraft. Bra va

  Gilla

 • T.L

  Dags för något annat land att tvångsförvalta Sverige.
  Folkomröstning om vilket land det ska bli.

  Gilla

  • Fjodor

   Sverige lyder under EU så i den bemärkelsen är vi redan satta under förvaltning.
   Svenska politiker är ett gäng skådespelare som försöker lura folket att de har något att säga till om.

   Gilla

  • Jörgen filipsson

   Trump är väl ledig? han kan nog styra upp detta arma land

   Gilla

 • G Nordström

  På grund av ökat pris kammar också den här skit regeringen in extra moms
  Kan man inte höja skatten på ett sätt ta till något annat. Att det blir förlust för landet begriper inte de mentalt handikappade stackarna som har tagit på sig regerandet med hjälp av ett sovande folk.

  Gilla

 • Per Molin

  Snacka om att Pontus de Maré och Henrik Sjölund
  båda är totalt PK-indoktrinerade.
  Tyvärr är dessa bara två idioter av många, Sverige är helt förlorat.

  Gilla

 • centurion

  ”För att rädda mänskligheten måste vi alla lägga oss ner och dö”.
  Högt elpris = brist på ren el = import av kol-el och inhemsk olje-el.
  Om det nu skulle vara bra för miljön att industrin drar ner, så kom ihåg att det även drabbar vindkraft-tillverkarna, solkraft-tillverkarna, elcykel-tillverkarna, lögn-fabrikerna, propaganda-centralerna, etc.

  Gilla

 • Stenbock

  Bara eländes elände i alla riktningar….
  I kväll har det fallit några flingor snö i Berlin,med omnejd.Detta innebär varje gång det råkar snöa,att ordet katastrof och t.o.m. blackout i landet utropas. Här är man helt ovetande om att det under vintern är lite kallare, än på sommaren.
  Fördelen är/var att orden C-19 och ”klimatuppvärmningen”,har strukits i radio o. TV-nyheterna.
  För att ni skall bilda er en uppfattning vad som utlyser denna panik,hittade jag en bild från en Autobahn:
  https://berliner-zeitung.imgix.net/2021/2/5/9f60cfe5-7b30-4282-9e84-077fbcb83263.jpeg?rect=0%2C1%2C6000%2C4000&w=1024&auto=format

  Gilla

 • Mike E

  De som styr Sverige, d.v.s. kvinnor, flickor och feminina män inom MSM och politiken, vill helst inte ha någon industri.

  Gilla

  • Argus

   Det man inte förstår det är farligt. Problemet är att dessa obildade individer inte heller har någon som helst yrkeserfarenhet utom att vara politiker. Därför är också arbete något obegripligt för dem. Alltså måste arbete avskaffas. ”- Varför ska man arbeta när man kan få pengar av det allmänna?”

   Gilla

 • Billy Boy

  Ett längre reportage i ämnet fanns också med i SVT Aktuellt kl 21 idag 2021-02-05 där både Pontus de Maré, driftchef Svenska kraftnät och Henrik Sjölund, vd Holmen intervjuades.

  Videoinslaget börjar vid tidskod c:a 15:25 och slutar vid c:a 17:55 på liggande skalan i SVT Play-videon på länken nedan:

  https://www.svtplay.se/video/29710414/aktuellt/aktuellt-5-feb-21-00-4?start=auto

  Läs också gärna detta reportage som publicerades idag 2021-02-05 Kl 11:35 på cornucopia,cornubot,se. Länk längst ned i denna kommentar.

  Delcitat

  Årets kallaste dag i södra Sverige – oljekraftverket i Karlshamn kör istället för nedlagd kärnkraft – SE3 importerar 2 380 MW och SE4 3 382 MW.

  Det ser ut som det är årets kallaste dag i södra Sverige och oljekraftverket i Karlshamn körs för att hindra att elnätet kollapsar på grund av för låg frekvens. Elhandelsområde SE3 (”Stockholm-Göteborg”) nettoimporterar i skrivande stund 2 380 MW eller lite mer än de två nedstängda reaktorerna i Ringhals och SE4 (”Skåne-Blekinge”) nettoimporterar 3 382 MW elkraft trots oljekraftverket i Karlshamn.

  Miljöpartiet och regeringen har alltså bytt ut klimatvänlig kärnkraft mot oljekraftverket i Karlshamn, men inte ens det kraftverket klarar av att kompensera för ens en kärnkraftsreaktor av alla de som Socialdemokraterna och Miljöpartiet lagt ner via olika straffskatter och regleringar.

  Slut delcitat

  Läs gärna mer – både text och kommentarer från läsare – på länken nedan:

  https://cornucopia.cornubot.se/2021/02/arets-kallaste-dag-i-sodra-sverige.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+cornubot+%28Cornucopia%3F%29

  Gilla

  • Billy Boy

   Tillägg:

   Karlshamnsverket

   Foto: E.ON

   Karlshamnsverket utanför Karlshamn i Blekinge är ett oljeeldat kraftverk som ägs av E.ON. Verket är en del av Sveriges kraftreserv och körs om det skulle vara elbrist på grund av stora strömavbrott, låga vattenreserver vid vattenkraftverken eller t. ex. planerade underhåll på kärnkraftverken.

   Läs gärna mer och se bilderna på länken nedan:

   https://www.skymningslage.se/karlshamnsverket/

   Sidan Skymningsläge är tillägnad vårt försvars och fortifikationshistoria. Skrivet av Clarence Lööw, den 6 juni, 2015.

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: