Alexsej Navalnyj tillbaka i domstolen, anklagas för förtal


UTRIKES. Den ryska antikorruption och oppositionsledaren Alexsej Navalnyj, vars återkomst till Ryssland och fängelsestraff utlöste de kraftigaste våldsamheterna mot fredliga demonstranter sedan sovjettiden, anklagas vid domstolen för andra gången på en vecka i dag.

Åtalet medför påföljder som sträcker sig från höga böter till två års fängelse, men Navalnyj förväntas inte få mer fängelsetid, berättade hans advokat Olga Mikhailova till radio Moskva. Det är inte hans enda rättsliga fall; han anklagas också för förskingring där straffet kan bli upp till tio års fängelse.

Fredagens förtalsåtal handlar om en propagandavideo som sändes i juni om statligt styrda Russia Today. Den här gången är regimkritikern anklagad för att ha förtalat en krigsveteran. Navalnyj kallade krigsveteranen för en förrädare när veteranen deltog i en reklamfilm för de grundlagsändringar som röstades igenom i Ryssland i somras och som bland annat ger Vladimir Putin möjlighet att sitta kvar vid makten till år 2036.

Aleksej Navalnyj anklagar president Vladimir Putin för att ha beordrat mordförsöket på honom i en kemisk nervmedelsattack i augusti. Han överlevde, men tillbringade nästan fem månader i Tyskland för att få medicinsk behandling.

Läs mer på Washington Post…

En av de ryska läkarna som behandlade Aleksej Navalnyj på sjukhuset i Omsk efter förgiftningen i somras har dött, rapporterar CNN. Sergej Maximisjin blev 55 år gammal. Enligt ett uttalande från sjukhuset dog han hastigt, men sjukhuset nämner inte någon dödsorsak.

Navalnyjs medarbetare Leonid Volvok bekräftar för CNN att Maximisjin ansvarade för Navalnyjs behandling på sjukhuset. – Han visste mer än någon annan om Aleksejs tillstånd, så jag kan inte utesluta möjligheten att det förekommit några oegentligheter, säger Volvok, som tillägger att det ryska sjukvårdssystemet är i dåligt skick och att det inte är ovanligt att läkare i Maximisjins ålder plötsligt dör – Jag ställer mig tveksam till att det blir någon utredning av hans död.

-Pettersson säger att det verkar mycket som är i dåligt skick i dagens Ryssland, nepotism och korruption är en förbannelse för alla länder. Det känner vi till i Sverige.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


5 responses to “Alexsej Navalnyj tillbaka i domstolen, anklagas för förtal

 • Kungen

  Får denna s.k. regering fortsätta kan det bli likadant här. Många tecken tyder på det. Dom vill ju redan bestämma vad som får sägas på youtube tex. Vissa har blivit avstängda utan rimlig förklaring. Vi måste reagera innan det är försent

  Gilla

 • Moberg

  Ryssland ett land med många människor precis som vi arbetsamma stor tilltro till överheten och blir därför lydiga slavar först i ett feodalvälde, därefter samma välde med andra förtecken.
  Nu en förlängning av vad som varit men jag hoppas att de snart reser sig och slänger ut Putin och hans lakejer.
  Kan Ryssland så kan vi möjligen göra detsamma i framtiden, ut med alla vänstervridna element och bygga upp vårt land igen.

  Gilla

 • Maja1

  man kan ju stå för sina ord… eller?
  Antingen måste du vara säker att anklaga någon för något eller hålla tyst…

  Gilla

 • Holm

  Åtalad för förtal?
  Ja, han lär ju ha kallat Putin för skitgubbe!

  Gilla

  • observatör

   Enligt SVT:s program ”Utrikesbyrån” häromkvällen, skall han också ha kallat personer från Rysslands sydliga grannländer för ”svartingar”.

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: