Extrema elpriser tvingar börsjätten stänga produktion

ENERGI. Skogsbolaget Holmen tvingas stänga ned produktion i två av sina pappersbruk efter att elpriset på nytt skjutit i höjden. Börskoncernens vd Henrik Sjölund anser att de extremhöga elpriserna är ett bevis på att elmarknaden inte fungerar och nu hotar hela den svenska elintensiva industrin, skriver Dagens Industri, bakom betalvägg.

Hallsta är ett av pappersbruken där Holmen tillfälligt tvingats dra ned produktion på grund av höga elpriser. Foto: Holmen

Elpriserna har rusat och mer än fördubblats under januari jämfört med förra året mycket på grund av vinterkylan som dragit in över landet. Och februari startade med en ny rejäl prisrusning på elbörsen Nord Pool.

Spotpriset för de fyra svenska prisområdena nådde under måndagen nya höjder med ett dygnssnitt på mellan 84-88 öre/kWh och med toppnoteringar över 2 kronor/kWh de dyraste timmarna. Och priset som är flerfaldigt högre än fjolårssnittet slår nu extra hårt mot de elintensiva företagen. 

Ett av dem, börsnoterade Holmen, tvingas nu till extraordinära åtgärder, uppger vd:n för Di. Det handlar om två av bolagets enheter, de båda pappersbruken Hallsta och Braviken. Där har Holmen denna veckan av rent ekonomiska skäl akut stoppat produktion genom att tillfälligt stänga två av de totalt fyra pappersmaskinerna i de aktuella bruken.

-Pettersson säger att S + MP verkar lyckas med ambitionen att släcka ned Sverige. Om stora delar av Sverige stänger kommer elen att räcka.

Det har tidigare varit en svensk konkurrensfördel att kunna erbjuda klimatvänlig, säker och billig el. Det har varit en viktig och bidragande orsak till varför Sverige har varit ett land som har legat i framkant inom industri och näringsliv, nu har aktivisterna lyckats så delar av industrin drivs med dyr brunkol…

Nuvarande energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S)

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

28 thoughts on “Extrema elpriser tvingar börsjätten stänga produktion

 1. Jag hoppas folk minns sin elräkning när de ska rösta i valet. Vill man fortsätta få horribla skatter? Horribla elräkningar? Då kan man fortsätta rösta på s. Annars bör man fundera på vilka partier som ALDRIG styrt landet och testa nåt nytt… det kanske kan bli bättre med nya tankar i en ny regering…

 2. Någon föreslog seriekoppling av genusgrisar på trampcykel med generator. Det är en utmärkt idé. Tänk så många ”myndighetspersoner” som skulle kunna leverera el. När det trampas finns dessutom mindre tid för godtycke.

 3. I oktober 2019 uppmärksammades problemen med omfattande elbrist som i framtiden kommer att drabba stora viktiga delar av det svenska näringslivet.

  https://petterssonorg.files.wordpress.com/2019/10/dagens_industri_ygeman_ingen_elbrist_.png

  Läs mer på inlägget postat av Pettersson redan den 13:e oktober, 2019

  ”SSAB:s supersatsning på klimatet hotad”

  https://petterssonsblogg.se/2019/10/13/ssabs-supersatsning-pa-klimatet-hotad/comment-page-1/

  Under mellantiden fram till dagens datum har regeringens grova felbedömningar och passivitet förvärrat läget ännu mer.

 4. Huvudsaken är att bilar och sparkcyklar rullar. Och att ni kan fortsätta skriva på Facebook och fortsätta handla på Amazon. Gnällspikar.

 5. I år kommer en till reaktor att stängas vilket innebär att vi kommer att få mycket högre elpriser. Var fjärde svensk röstar ju på sossarna så vi har gott om idioter i Sverige.

  • Vilken rektor ska stängas i år? Det har jag inte hört något om. Tvärtom ska de kvarvarande köras i många år så vitt jag vet, men det kan vara fel.

 6. Undrar om Ynkeman o. Co visste vintern kommer på skarpen,normalt i November till Norra delarna av f.d. Sverige.Sedan ökar den stadigt fram till Mars/April över i stort hela Abzurdistan….
  ”Alltså lite längre fram” ! 😉
  Såg inte ni Röd/Gröna idioter i Regeringen,den komma ?

 7. Nu ser vi resultatet av att idioterna i mp får bestämma. Dom är helt frikopplade från verkligheten och tror att vindkraften ska ersätta kärnkraft. Detta i ett läge när elbehovet kommer att öka kraftigt med allt som ska gå på el. Det visar ju tydligt att mp har noll koll på det mesta. RIV NER ALLA VINDKRAFTVERK OCH SATSA PÅ KÄRNKRAFTEN. SVERIGE BEHÖVER STABIL ELFÖRSÖRJNING. VINDKRAFT ÄR DINKY TOYS – INGET ANNAT

 8. Det var väntat, att det blir prishöjningar och nedstängning av viss industri till följd av det. Var nog bara Löfven, som inte såg det komma. Men det positiva är att Tegnell väntar på en tredje våg av covid-19. Vi kan då börja blåsa ut nu. Det har hitintills aldrig stämt det han sagt, då bör det ta slut med senaste vågen av pandemin, om hans utsagor följer mönstret.

 9. Vet Ygerman och MP vad konsekvensanalys är för något ? Om inte så ska jag förklara på lättförstålig Svenska.En konsekvensanalys gör man innan man beslutar något.Man går igenom fördelar och nackdelar.Man kan ta hjälp av experter som kan ämnet till hjälp.Om nackdelarna överväger så läggs förslaget ner.Svenska regeringen gör tvärt om.Här struntas det i konsekvenser som är negativa.Vi kan och vet minsann bäst och behöver inget sånt ”tjafs” verkar vara inställningen.Elbristen är bara ett exempel på denna dumhet och arrogans som uppvisas.Sedan har vi alla andra inkompetensexempel som man kan ta upp,men då blir inlägget en hel roman…..

 10. Skönt! Då var vi av med dom miljöbovarna!

  I framtiden skall vi ju bara leva av att HBTQ certifiera varandra!

 11. Här är en uppgift som regeringen lyckades med. Trots att Ygeman inte hade en aning om varför – vi har ju så mycket el på sommaren när det blåser.

   • Ja, nu förstår jag varför ministrar och riksdagsledamöter nyligen höjde sina löner med några tusen.

    Pensionärernas några höjda hundralappar som Löfven skröt med räcker inte ens till det extrema elpriset plus moms på det. De får som industrin koppla ur.

 12. Detta var förväntat.
  Sveriges energiteknologi bestäms av flickor som är vetenskapliga och teknologiska analfabeter och helt drivs av känslor.

  • ”Vetenskapliga och teknologiska analfabeter” var rätta orden.

   Per Fahlén, professor emeritus energi och miljö, Chalmers tekniska högskola, ledamot i Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, citat:
   ”Man är på väg att ställa om hela Sveriges elkraft utan någon form av saklig analys. Jag skickade synpunkter till samtliga ledamöter i energikommissionen när den var nybildad, men fick inte svar från någon.”

   ”Kostsamt misstag att avveckla kärnkraften”, kort utdrag ur en längre debattartikel av Per Fahlén och fem andra ledamöter i Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien:

   ”Sverige har under lång tid haft ett väl genomtänkt, väl fungerande och kostnadseffektivt elsystem, som levererat säker el med små miljökonsekvenser baserat på vatten- och kärnkraft. Energiöverenskommelsen stakar ut en ny väg för det svenska elsystemet utan konsekvensanalys. Det saknas behovsanalys beträffande effekt och energi med fördelning i tid och rum. Det saknas även funktionskrav avseende stabilitet, el-kvalitet, leveranssäkerhet et cetera…..”

   ”Omställningen motiveras med luddiga formuleringar som att sol och vind ger el som är ”miljövänlig”, ”hållbar”, ”förnybar”, ”utsläppsfri” och ”fossilfri”. Begreppen är odefinierade och säger ingenting om miljöegenskaperna för sol och vind…..”

   ”Ett elsystem baserat på en stor andel sol – och vindkraft är inte långsiktigt hållbart om man ser till hur mycket el som produceras under ett kraftverks livstid och den energi som åtgår för dess tillverkning och avveckling…..”

   ”Politikerna har agerat för att göra kärnkraften olönsam genom straffskatter, förbud mot utnyttjande av spillvärmen, strypta forskningsmedel, planeringsförbud et cetera. Samtidigt har sol och vind fått stora subventioner…..”

   Läs vidare på ”Snurrigt”:
   https://vildavastra.se/snurrigt/category/klimatkrisen/

  • jag upprepar det jag ofta kommer till Detta börjar eller är farligt för Sverige Hela regeringen bör avsättas p,ga kompetensbrist och Samhälls fara för Sverige
   Vi har fått nog nu av alla dåraktiga beslut När stora börsbolag slår av på produktion måste man väl inse att något är fel
   Svälj stoltheten erkän misstagen starta upp Ringhals1

Kommentera