Kapten Sir Tom är död

HISTORIA. Den hundraåriga militärveteranen Tom Moore som samlade in miljontals pund till brittiska vården har dött av covid-19, rapporterar flera brittiska medier. Moore hyllades stort när han under uppmärksammade former i våras samlade in motsvarande 374 miljoner kronor till den brittiska sjukvården NHS, genom att promenera i sin trädgård. I april startades en namninsamling om att ”Captain Tom” borde adlas, vilket också skedde i juli.

TIDIGARE 2020-07-18. Kapten Sir Tom adlad av drottningen

GOTT OCH BLANDAT. Kapten Tom Moore, 100, har adlats av brittiska drottningen Elizabeth II, rapporterar internationella medier, bland annat BBC. Moore uppmärksammades när han samlade in motsvarande 374 miljoner kronor till vården NHS under coronakrisen genom att gå fram och tillbaka med sin rollator i trädgården.

Adlingsceremonin, som skedde på gräsmattan vid slottet Windsor, är det första offentliga framträdandet för den 94-åriga monarken sedan Storbritannien stängdes ned. Drottningen Elizabeth II använde ett svärd som tillhörde hennes pappa, George VI.

Kapten Tom bad drottningen om ursäkt för att han inte gick ned på knä som brukligt med orden, går jag ned på knä kommer jag inte upp igen.

  • TIDIGARE 2020-04-30. Kapten Tom hyllas på sin 100-årsdag

GOTT OCH BLANDAT. Thomas Moore, född den 30 april 1920 fyller 100 år idag. Tom som populärt kallas Captain Tom, är en före detta brittisk arméofficer som är känd för sina ansträngningar för att samla in pengar till välgörenhet under coronan-pandemin 2020.

På egen hand har krigsveteranen Tom Moore, Captain Tom, samlat in hundratals miljoner kronor till den brittiska sjukvården. På sin 100-årsdag nådde han en ny milstolpe: 30 miljoner pund. Det motsvarar omkring 370 miljoner svenska kronor.

Målet från början var att samla in 1000 pund till den brittiska statliga sjukvårdsorganisationen National Health Service, NHS. Det skulle krigsveteranen Tom Moore lyckas med genom att promenera tio gånger om dagen i den 8 meter långa trädgården hemma i Bedfordshire.

– Så länge jag lyckas gå och så länge människor skänker pengar kommer jag att fortsätta, har han tidigare sagt.

Moore tjänstgjorde i Indien och Burma under andra världskriget och lite till, 1939-1946. Under tiden fick han tre medaljer. Efter kriget arbetade han som verkställande direktör och var en ivrig motorcyklist.

Nu har insamlingen överträffat alla förväntningar. På sin 100-årsdag låg insamlingen på över 30 miljoner pund, rapporterar brittiska Metro. Det motsvarar omkring 370 miljoner kronor.

-Pettersson noterar att Captain Tom även blivit popstjärna, genom att medverka på nuvarande listettan – You’ll Never Walk Alone – Captain Tom Moore, Michael Ball & The NHS Voices of Care Choir.

Vi ska inte glömma att Captain Tom hyllades på lämpligt vis med veteraner från kriget. Hurricane och Spitfire flygplan flög över kapten Tom Moores hus i Bedford för att hylla hjälten från 2:a världskriget på hans 100-årsdag…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “Kapten Sir Tom är död

Kommentera