Telia testar livesändning för drönare

TEKNIK. I situationer där minuter och till och med sekunder spelar roll kan ny teknik och 5G visa sig vara livsviktigt för exempelvis räddningstjänsten. Telia har tillsammans med Ericssons inkubator, Ericsson ONE utvecklat en ny videostreamingtjänst för drönare som gör det enklare att hålla koll på svårtillgängliga platser, till exempel byggarbetsplatser, järnvägar, elnät och höga byggnader.

Tjänsten är den första i Sverige som gör det möjligt att dela en video i realtid till flera personer samtidigt på ett säkert sätt. Det skapar nya möjligheter för företag som använder drönare att effektivisera inspektioner, arbetsflöden och fatta snabbare beslut. Under våren inleds ett kundprogram för att fortsatt testa och utveckla tjänsten tillsammans med utvalda kunder, skriver Telia i ett pressmeddelande.

Ericsson/Telia drönare Foto Max Hjalmarsson

Telias nya tjänst för drönare bygger på en ny mobilitetslösning från Ericsson ONE som gör att kunder på ett säkert och enkelt sätt kan live-streama video från en drönare till en dator, surfplatta eller smartphone.

Tjänsten använder Telias mobilnät och är krypterad hela vägen mellan drönare och slutanvändare. Sändningen kan följas live av till exempel tekniker, experter och utredare, som får en ögonblicksbild av läget och ser om något behöver lagas eller åtgärdas. På så vis kan beslut fattas snabbt; tågtrafik kan komma igång snabbare efter en olycka, ström kopplas på i elnätet efter en storm och experter behöver inte ta sig ut i fält. Tjänsten kommer innebära att inspektion av svårtillgängliga platser som skogsområden, höga byggnader och kraftledningar blir enklare, säkrare, mer miljövänliga och kostnadseffektiva.

– Drönarutvecklingen har gått från att vara en kul hobby och snygga mäklarfoton till att skapa nytta för människor, företag och samhället i stort och det finns en stor efterfrågan för den här typen av säkra och robusta tjänster. Med 5G öppnar sig ytterligare tillämpningsområden med framtidens drönare där frakt, transport och resor på sikt blir helt automatiserade vilket sparar både tid, pengar och miljöpåverkan, säger Jan Pettersson som leder drönarprojektet på Telia.

Tjänsten fungerar med existerande drönare, genom att koppla handkontroll till en mobil router och ladda ner en app kommer användaren enkelt igång. Ingen ytterligare hårdvara behövs.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Telia testar livesändning för drönare

 1. Jag kan inte begripa varför i helvete kreti och pleti tillåts flyga omkring presumtiva massförstörelsevapen i luftrummet! Är det ingen som ser ett nytt 9/11 i antågande? 300 potenta drönare lastade med sprängmedel, nervgasgranater och taktiska kärnvapen som samtidigt attackerar vitala intressen som polisstationer, brandstationer, sjukhus, Rosenbad, riksdagshuset … Endast fantasin sätter gränser för vart detta kan/kommer att leda till. TV och radio kan iofs användas som propagandavapen men inte som konkreta vapen såvida man inte kastar mottagaren i huvudet på någon. Att omfamna denna teknik (5G) så okritiskt som nu görs är inte försvarbart. Amazon vill leverera sina paket med drönare. Det skall alltså surra omkring tusentals mer eller mindre kontrollerade plast- och plåtmanicker runt huvudet på oss 24/7?! Galenskap!

 2. Militärkupp i Myanmar f.d Burma som vanligt har vi Investor med kussarna Wallenberg i bakgrunden. Ericsson med 5g från Telia ligger bakom teleinfrastrukturen.
  Tänk att vi i Sverige stödjer Investor som är inblandad i militärkuppen,via avlyssning, men våran utrikesminister fördömer kuppen?
  Hur ska vi ha det nu då?

 3. På svårtillgängliga platser finns sällan 5G på grund av sin korta räckvidd
  Mer pengar i sjön alltså

  • Du får lugna dig lite, om några år täcker 5G drygt 90 procent av Sveriges yta och 99 procent av befolkningen.

   Vitsen med 5G är inte täckningen utan hastigheten och kvaliteten.

   Jag minns folk som tyckte TV var onödigt för att inte alla kunde se överallt.

 4. Jag önskar det var sant , i slut ändan blir det ett nytt system för att övervaka individen .

Kommentera