Risk för elbrist bara under kallaste dagarna

SVERIGES ELFÖRSÖRJNING. När el produceras uppstår alltid värme. I ett kraftvärmeverk produceras el, och den värme som bildas överförs till fjärrvärmesystemet. På så sätt utnyttjas det använda bränslet maximalt. Därför är kraftvärmen väldigt resurseffektiv. Dessutom är det en stor tillgång för energisystemet eftersom elen kan produceras helt oberoende av väder och årstid. Idag kommer ungefär 9 procent av den producerade elen i Sverige från kraftvärme.

Ett kraftvärmeverk har en verkningsgrad på mellan 90 och 93 procent. Ännu effektivare blir det när energin i rökgaserna tas tillvara genom rökgaskondensering. Då kan verkningsgraden stiga till 100 procent. Av den energi som tillförs blir normalt 30-50 procent el och resten värme. Bränslet till ett kraftvärmeverk kan vara nästan vad som helst. Rester från skogen, som grenar, toppar och stubbar. Det kan också vara rester från hushåll eller industrier, det vill säga avfall som inte återvunnits på något annat sätt. På vissa håll används överskottsgas. Kraftvärme innebär att vi kan ta tillvara resurser som annars går till spillo.

Som en följd av höjda skatter på kraftvärme, som regeringen meddelat ska gälla från den 1 augusti 2020, har det kommunala bolaget Stockholm Exergi beslutat att ändra körordningen i fjärrvärmesystemet. Man anger olönsamhet som anledning till det överraskande beskedet.

Man tidigarelägger därmed utfasningen av kolkraftvärmeverket KVV6 i Värtahamnen. Beskedet följer på energijätten Eons beslut att lägga ner sin elproduktion i Heleneholmsverket i Malmö, som konsekvens av kraftiga skattehöjningar.

Kärnkraftsreaktorerna Ringhals 2 och 1 har också stängts.

-Pettersson vill påminna om en artikel i SvD (betalvägg) från den 30 april 2019…

Miljöborgarråd Katarina Luhr tjänar fyra gånger mer än de människor han tar beslut ör. Pressbild Miljöpartiet

8 thoughts on “Risk för elbrist bara under kallaste dagarna

 1. Men det är ju fantastiskt, att det bara blir elbrist när vi behöver den som mest. Och detta uttalande kläcktes för snart 2 år sen. Efter det har en massa kärnkraft försvunnit. Dessutom har elbehovet ökat rejält. Undrar vilka grupper som först får frysa när elen måste ransoneras ? Går man efter corona-retoriken så blir det åter de gamla som offras. (de ska ju ändå dö snart). Cyniskt är bara förnamnet, men enl. Strandhäll ingen pålitlig såsse-väljar-grupp nu längre. Såssarnas nazze-rötter gör sig återigen påminda.

 2. Ericsson i Ubbhult om orimligt lönsamma elnät och elförsörjningen:

  ”Vår elkonsumtion har blivit en enorm kassako för både staten och elnätsbolagen. Och detta i en tid när politiken talar om vikten av att elektrifiera vårt samhälle ytterligare. Det är faktiskt helt skogstokigt. I torsdags (14:e januari) hade jag som sagt debatt med energiminister Anders Ygeman om de höga elnätsavgifterna. För många hushåll är numera elnätskostnaden mycket högre än kostnaden för själva elen. Och till skillnad mot elleverantörerna kan man av naturliga skäl inte byta elnätsbolag – de har monopol. De har också väldigt fria händer att höja sina nätavgifter, och för elkunderna är det bara att betala. Min egen senaste elräkning på huset hemma i Ubbhult (för december) ser ut så här:
  Kostnader för själva elen: 995;-
  Kostnad för elnät/överföring: 1.326;-
  Energiskatter och elcertifikat: 904;-
  Moms: 806;-
  Totalt: 4.031;-

  Slutsatserna av en debatt med en, tyvärr mycket arrogant energiminister som stod och närmast hånlog under tiden vi läste upp citat från mycket oroade företagsledare, var väl i princip fyra:

  1. Regeringen avvecklar kärnkraft och ersätter med import av kolkraftsel och förlitar sig på reservkraft från olja och gas.

  2. Regeringen höjer beskattningen av elbilar vilket går rakt emot målen om fler elbilar.

  3. Regeringen nonchalerar oroliga företag som känner oro för elförsörjningen.

  4. Regeringens energiminister vågar inte garantera att svenska elkonsumenter inte kommer att drabbas av elbrist i vinter.”

  Läs vidare här:
  http://pubsys.kooper.se/ericsoniubbhult/visa.lasso?ukat_id=8000000000108563&kat_id=84500000000010197&mall=1-spalt.lasso

  • Som infödd svensk,och numera förvandlad till en Socialistisk underställd Abzurd kan man inte annat,än se framtiden helt mörl,för våra barm o. barnbarn !!
   Skyll inte detta på Stenbock,som aldrig lagt sin röst för detta samhälle….

 3. De flickor som nu bestämmer Sveriges energiteknologi är vetenskapliga och teknologiska analfabeter och drivs helt av känslor.

 4. De största MP-idioterna når tydligen de attraktivaste och bäst välbetalda tjänsterna…
  För Stenbocks del behöver jag endast koppla på mitt el-Element,när det blir några fler minusgrader i Skåne. Nu råkar min hyresvärd vara en av staten delägd,och de tycks spara på fjärrvärmen.
  Detta i sin tur innebär en innertemperatur.om 20 grader.För oss fullvuxna under ett minimum.
  När jag för några år sedan klagade och ville ha två grader mer,påstods att jag hade mina termometrar hängande på fel ställe.

 5. Olönsamt, men vad skall värma bostäderna??
  Är det ett Hybridfel på de styrande hjärnorna, de går hellre i klinsch om vad som skall fasas ut än vad som är allmän nyttigt innan de vaknar upp i ett samhälle som kraschar, ingen el ingen värme, vatten fryser sönder allt , läck o vatten skador för miljarder för både komuner och enskilda??
  vem f.. betalar det kalaset mitt i ett vinter kaos
  Jag bara undrar hur MSB och stat fungerar, men det kanske är lika bra att vara utan det svaret , det är nog för uppenbart.

 6. Tänk om miljösektens medlemmar en dag vaknar upp och inser hur enormt korkade de är. Tala om baksmälla med en Ågren som ingen har upplevt tidigare.

 7. Apropå MP och ”de kallaste dagarna”……

  Kallare än normalt i Sverige, under januari 2021. Dessutom mer nederbörd än normalt. Många kraftiga snöfall har förekommit. Vilket har gjort att större delen av Sverige, är snötäckt.

  Störst snödjup hade Kittelfjäll i Lappland med 168 cm. Detta är ett nytt rekord för den stationen. Soltimmarna var inte heller många, utan molnigheten dominerade.

  https://www.smhi.se/klimat/klimatet-da-och-nu/manadens-vader-och-vatten-sverige/manadens-vader-i-sverige/januari-2021-flera-snoovader-1.167613

Kommentera