Förortens barn är inga offer


Carolin Dahlman, en ljusglimt i det mediala Sverige, skriver på Bulletin att den dömde gangsterrapparen Yasin inte är ett offer.

Etablerad media som SVT och vissa dagstidningar har gjort snyftare om Yasin där man fått honom att framstå som ett offer för det svenska samhället. Dahlman visar på en helt annan bild.

Yasin har sin bakgrund i Somalia och ingen tror väl annat än att han och familjen fått en betydligt större chans till välmående i Sverige än i hemlandet. Etablerade medier som Aftonbladet och Göteborgs-Posten har lyft fram Yasin som ett offer, för vilken samhället inte kunnat erbjuda något bättre än ett liv på gatan. Dahlman lyfter i sin text upp gratis skola, fritidsgårdar, riktade projekt, bidrag och andra faktorer som också förortens invånare ges rätten till.

Dahlman lyfter också en annan viktig fråga. Nämligen att etablissemanget har en förkärlek till att dalta med förorterna. Detta har flera vittnat om, inte minst invånarna själva, och detta leder till att de i förorten som verkligen vill inte ges chansen att stå på egna ben och visa att de faktiskt kan. Lite av detta kan man också se i daltandet med tredje världens länder som blir överösta med bidrag och experter som vill visa hur överlägset den moderna världen är.

Tyvärr är det gängen och gnälliga ungdomar som får gestalta förorten och inte sällan går både medier och politiker dem till mötes.

Alla som vuxit upp på landsbygden känner till avsaknaden av fritidsgårdar, dåliga kommunikationer till närliggande städer, bristen på arbetstillfällen och i många fall en skola som lyser med sin frånvaro. Varför brinner då inga bilar utanför landsbygdens bostäder? Varför finns inte gängen som skjuter på varandra och kastar handgranater? Klart det finns problem och problembarn också på landsbygden, tro inget annat. De som ställer till med jäkelskap är dock de som inte vill, som inte försöker och som uppfattar omgivningen som meningslös. Ty på landsbygden är man van vid motgångar och även på landsbygden finns det lagliga aktiviteter att ägna sig åt, precis som fallet är i svenska förorter som garanterat har mer att erbjuda både barn, ungdomar och vuxna.

Utan att ha belägg för det, törs jag lova att Rosengård, Rinkeby, Vivalla och andra omdiskuterade bostadsområden har betydligt mer att erbjuda sina ungdomar än vad Hävla, Korpilombolo och Fagerhult har att erbjuda sina.

Nej, Yasin är inget offer. Däremot har han lämnat många offer på sin väg till gangsterrappens ansikte utåt.

Bulletin


10 responses to “Förortens barn är inga offer

 • ponnsan62

  Tack Carolin !

  Gilla

 • G Nordström

  Bulletin kom enbart till för att ta läsare från de riktiga nyhetsförmedlarna.
  En ulv i fårakläder.

  Gilla

 • Rädd

  Jag tycker att Bulletin är som en insändarsida där alla tycker likadant, ingen debatt eller insändare med annan syn.
  Tidning, nej alla nyheter där känner vi redan till.

  Gilla

 • Rädd

  På små orter, speciellt förr, så var det sociala trycket hårt och konsekvenser gavs vid osoialt beteende.
  I de stora förorterna, där folk är mer anonyma ges inte konsekvenser vid brott. Ungdomar lär sig att de kan strunta i samhället, och sen när de växer upp har de redan skaffat sig en olämplig livsstil.

  Gilla

 • ruben

  Ja, Bulletin har vuxna skribenter, man får ett litet hopp faktiskt. Nu väntar jag bara på att resten av viktig media vänder sin sjuka masspykos, blir vettiga och hjälper allmänheten med nyttig rapportering. Det finns sedan oerhörda praktiska åtgärder för att balansera upp samhället.

  Gilla

 • Pålsjö

  ”Yasin har sin bakgrund i Somalia…”

  Om kompositören och organisten Jonas Karlssons nya grannar, de kommer från Somalia och har placerats vägg i vägg med Jonas lägenhet i det gamla stationssamhället i södra Norrland. Grannsämjan blir kortvarig. Han berättar om ett ”helvetiskt oväsen”, som stegras från åtta på kvällen och som inte sällan pågår långt in på natten. Det blir hädanefter omöjligt att sova ordentligt om nätterna, ”- det låter som om de slänger varandra i väggarna. Ljudnivån är så högljudd att du hör det 50 meter utanför bostadshuset. Och just att det inte finns någon hejd på det. De kan göra ljud som en visselpipa. Det är ett sådant helvetiskt tjatter att jag inte ens kan titta på tv i vardagsrummet längre.”

  Läs vidare: https://nyheteridag.se/helvetet-i-norrland/

  Gilla

 • hllviken

  Nuförtiden blir man förundrad när man läser något vettigt.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: