Ännu en man åtalas för grova bedrägerier vid Kamelcenter, romska och somaliska föreningar

BROTTSLIGHET. Det är nu drygt sex år sedan vi först skrev på bloggen om Angereds Kamelcenter i Göteborg, då lät det som ett skämt och det kanske är kul om man inte tänker på alla miljoner idiotin kostat skattebetalarna. Nu åtalas en företrädare för det omskrivna kamelcentret i Angered för grova bedrägerier. Enligt åklagaren har utbetalningar på över 11 miljoner från Arbetsförmedlingen delvis förts över till mannens egna bankkonton, rapporterar Göteborgs-Posten.

Detta är inte någon av de åtalade, tror jag. Foto av Ajayvir Pal Pexels.com

Drygt sex år efter att miljonerna började rulla till kamelernas företrädande åtalas en av dem för grova bedrägerier. I åtalet skriver åklagaren att utbetalningar på över 11 miljoner kronor i skattemedel som Arbetsförmedlingen slussat in i kamelprojektet förts över till mannens egna bankkonton. Mannen förnekar dock att något brott har begåtts.

Mannen som företrätt kamelcentret och tre andra föreningar, misstänkt för grova bedrägerier som ska ha pågått mellan 2013 och 2017.

Det gäller:

 • Angereds Kamelcenter
 • Interkulturellt projektcentrum i Göteborg
 • Svensk-Somaliska Vänföreningen
 • Romska Kulturföreningen. Samtliga föreningar är baserade i Angered.

Svensk-Somaliska Vänföreningen och Romska Kulturföreningen har fått cirka 4,4 miljoner vardera, Interkulturellt projektcentrum cirka 1,4 miljoner och Kamelcenter cirka 1 miljon. Det går att konstatera att det inte blev bättre för romerna att byta namn, brottsligheten fortsätter hos många av zigenarna fortfarande.

Kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg, Gustav Nyström, säger i ett pressmeddelande att brotten varit ”systematiska och grova” och pekar på att det är ”betydande värden” som skattebetalarna blivit av med.

I november 2020 åtalades tre av företrädarna för bokföringsbrott.

– Pettersson menar att åtalet borde utökas till att omfatta de politiker och tjänstemän som beviljat och berömt projektet.

TIDIGARE 2020-11-27. Företrädare för Angereds Kamelcenter åtalas för grova ekobrott

BROTTSLIGHET & INVANDRING. Från år 2014 har föreningen Angereds Kamelcenter beviljats miljonbelopp i skattemedel från Arbetsförmedlingen och sociala resursnämnden i integrationsmedel. Stödet var öronmärkt för att skapa tillfälliga arbetstillfällen för personer som står långt ifrån arbetsmarknaden, beviljades för att bygga kamelstall och andra byggnader.

”Kan det här leda till att folk får en sysselsättning, kanske särskilt somalier som står långt utanför arbetsmarknaden, då tycker jag det är värt att testa.” Det sade då Lena Salo, utvecklingsledare på social resursförvaltning.

Det mesta fanns dock bara på pappret. Samtidigt som företrädarna importerade kamelmjölk och åkte på resor till kamelkonferenser i Kazakstan, blev någon byggnation aldrig av. Efter en granskning begärde kommunen tillbaka delar av pengarna och 2018 gick föreningen i konkurs.

Nu har åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg väckt åtal mot tre företrädare för Angereds Kamelcenter. Två av dem misstänks för grovt bokföringsbrott och en av dem för bokföringsbrott.

Dessutom åtalas två av dem för grovt bokföringsbrott som företrädare för den ekonomiska föreningen Interkulturellt projektcentrum i Göteborg.

Den person som i olika perioder sägs ha varit revisor i föreningen berättar i förhör att han ”egentligen inte har någon utbildning alls” utan varit ”helt amatörmässig vad gäller bokföring”.

Han berättade, att han har läst i fackböcker och instruktioner och att han, även om han ”inte kan bokföringslagen i detalj”, har sett årsredovisningar i olika sammanhang.

Enligt åklagaren har respektive förening fått in cirka 2,5 miljoner kronor på bankkonton mellan 2014-2017. Lika mycket pengar har gått ut från kontona.

-Pettersson säger att de som borde åtalas är de politiker och tjänstemän som öser skattemedel på meningslösa och dödsdömda projekt i miljard efter miljard…

När det regnar…

– När det regnar och är grönt och kamelerna ger mjölk behöver nomaderna inte anstränga sig. De diskuterar och snackar och på nätterna spelar man spel. Men när torkan kommer jobbar nomaderna hårdare än någon svensk bonde och ser till att kamelerna och korna och getterna överlever i öknen.

– När samma människor kommer till Sverige så regnar det hela tiden – socialbidrag, barnbidrag, bostadsbidrag och alla andra bidrag. Så det blir som i nomadlivet när det regnar och är grönt, folk sitter och tar det lugnt. Och här i Sverige kan man ta det lugnt hela året, sitta på kafé och snacka. När man har det så bra, varför ska man då jobba?

– Abdulahi Mohammed, somalisk tolk i Göteborg

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Ännu en man åtalas för grova bedrägerier vid Kamelcenter, romska och somaliska föreningar

 1. Det verkar som naiva politiker i sin iver över sin tro att ösa pengar över dessa dödfödda migrations projekt, för oss svenskar närmare i förståelse för de som stjäl våra skattepengar!!
  vissa politiker bör alltså inte ha med sociala medel att göra då de kastar mer ved på brasan som går upp i rök innan dessa pengar ens har lämnat både stat och komun.

 2. Sen ska vi inte heller glömma för att dessa bedrägerier ska
  kunna komma till stånd så finns det även flera naiva Svenska
  dumskallar för att det ska gå att utföra, Svenska byråkrater är
  kända i hela världen för sin naivitet gentemot utländska medborgare.

 3. Varför händer sådant här just i Angered? – men är egentligen en obehövlig fråga, – den därstädes förhärskande ”kulturen” är ju sådan och vilket emellanåt återspeglas i nyhetsmedia, t.ex. som när: ”Vårdcentralen Angered Care tvingades stänga efter allvarliga brister. Ägaren till vårdcentralen; (som heter Ayad Majeed Alwindawe), åtalades för att ha fört ut 28 miljoner kronor till bolag i Dubai”
  https://www.expressen.se/gt/vardcentralens-agare-forde-ut-28-miljoner-doms-till-fangelse/

  eller

  ”Man kan åka från halshuggningar i Raqqa till sin lägenhet i Angered utan att det får någon straffrättslig påföljd”, säger Magnus Ranstorp:
  https://www.gp.se/nyheter/sverige/gripna-svenska-is-terrorister-kan-inte-r%C3%A4kna-med-hj%C3%A4lp-1.4757959

 4. Ja Petterssons slut ord borde vara genomgående i alla de här bedrägeri målen. Hur många liknande fall finns det?
  Är det konstigt att folk våga livet för att komma till paradiset?
  Minsta lilla idé så rullar miljonerna över dig.
  Skulle vara roligt att höra dessas inbördes resonemang när de kläcker sina idéer.

Kommentera