Visby-korvetter moderniseras


FÖRSVARET. Saab och Försvarets materielverk (FMV) har tecknat två avtal rörande nästa generations ytfartyg och korvetter: en produktdefinitionsfas för halvtidsmodifiering av fem befintliga Visby-klasskorvetter, samt en produktdefinitionsfas för nästa generations korvett. Det samlade kontraktsvärdet är 190 miljoner.

20210125-sv-3873872-1.jpg
Visby-klasskorvetter Foto: SAAB

Kontrakten omfattar kravanalyser och framtagande av underlag, och är starten på  modifieringsarbetet av de fem korvetterna och anskaffandet av Visby Generation 2.

Kontraktet är ett stort kliv framåt för marinen genom vidareutvecklingen av den svenska ytstridsförmågan med såväl nuvarande som nya fartyg. Visbykorvetterna har under 20 år varit banbrytande internationellt, de kommer efter halvtidsmodifiering vara väl rustade för framtidens uppdrag. De erfarenheter och kunskaper som Visby-klassen har samlat under åren kommer väl till pass för utvecklingen av Visby Generation 2, säger Lars Tossman, chef för affärsområde Kockums.

Visby Generation 2 är en utveckling av Visby-klass version 5 och kommer bl.a. att bestyckas med modernt sjömålsrobotsystem, torpedsystem och luftvärnsrobotsystem.

Den första Visby-klass korvetten sjösattes 8 juni 2000 och idag är fem korvetter i operativ tjänst. Produktdefinitionsfasen avseende halvtidsmodifiering som beräknas pågå ett antal år syftar till att göra de fem fartygen i klassen operativt relevanta bortom 2040. Förutom modifiering av fartygens befintliga system ska luftvärnsrobot tillföras (ny förmåga) och sjömålsrobotsystemet uppgraderas till senaste version, RBS 15Mk 3, och torpedsystemet till Saabs nya lätta torped (SLWT).

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


One response to “Visby-korvetter moderniseras

  • Andersson

    Jag minns så väl när vi byggde om stadsjagarna. Då gjorde Andersson motstånd och höll emot när skroven skulle nitas om. Det var inget för veklingar. Bomull i öronen och kolsvart snor i snorfanan. Det var tider det. Andersson tittar ut över pillemauset från sin balkong ibland. Bara i smyg för det är skyddsobjekt. I bland ser man en korvett. Då blundar Andersson så han inte ser. Kommer mågapinnen så låser Andersson balkongdörren. Han är en sån där utlänning.

    Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: