MSB skaffar två nya brandflyg


BEREDSKAP. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, utökar sin skogsbrandsberedskap, enligt ett pressmeddelande.

Air Tractor AT-802 Fire boss Foto SAAB

Ytterligare två mindre skopande flygplan ska kunna användas vid brandbekämpning i skog och mark mellan 2021 och 2023, enligt ett avtal med Saab. Flygplanen kan rymma 3 000 liter vatten per fällning och kommer att vara baserade på Skavsta flygplats i Nyköping.

När bränder riskerar att bli stora kan MSB stödja kommunal räddningstjänst med materiel på marken och även från luften med både helikoptrar och flygplan. Med ytterligare flygplan för brandbekämpning förstärks vår möjlighet att ge ett bra stöd vid olika typer av skogsbränder i hela landet, säger Camilla Asp, vikarierande generaldirektör för MSB.

Totalt finns nu fyra plan. Två av flygplanen är sedan tidigare anslutna till rescEU vilket betyder att de är EU-gemensamma resurser där EU finansierar merparten av kostnaden och Sverige står som värd för resursen. I dagsläget är det inte klart om även de två nya flygplanen ska ingå i rescEU men de kommer oavsett bli en gemensam förstärkning i norra Europa. Flygplanen står i grundberedskap om 180 minuter på Skavsta flygplats utanför Nyköping och kan baseras på annan ort samt i högre beredskapsnivå utifrån brandriskläget.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


3 responses to “MSB skaffar två nya brandflyg

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: