Landsbygden överges av polisen

POLISEN. Polisnärvaron i Sveriges landsbygdskommuner har minskat under 2000-talet. Det enligt forskning som P4 Kalmar rapporterar om. Polisforskaren Stefan Holgersson säger att det här leder till minskande tilltro till polisen och att boende på landsbygden tar lagen i egna händer.

Oxelösunds har idag en polis på deltid, ovan ser ni poliskåren när Pettersson var ung. Det kallas tydligen utveckling.

Åke som bor i Torsås i Kalmar län hör till dem som tycker att polisen har övergett landsbygden. Tillsammans med andra boende i kommunen har han börjat köra runt i stan för att hålla koll på misstänkta tjuvar och rattfyllerister.

– Torsås är bortglömt, övergivet, säger han om polisens minskande närvaro.

Oxelösunds samlade poliskår år 2020. Carina är duktig och kompetent men räcker inte till.

– Pettersson säger att polisforskaren har fel. Närvaron har minskat sedan polisen blev statligt styrd 1965, då fanns det 500 polisdistrikt som blev 119. År 1999 blev det 21 länspolismyndigheter för att 2015 under Dan Eliasson bli en polismyndighet och sju regioner med syftet att skapa tydligare styrning och bättre förutsättningar för högre kvalitet, ökad kostnadseffektivitet, större flexibilitet och förbättrade resultat i polisens verksamhet samt att polisen skulle komma närmare medborgarna.

Polismyndigheten leds av en rikspolischef som inför regeringen ensam bär ansvaret för myndighetens verksamhet. Rikspolischefen, AndersThornberg, utses av regeringen. Ansvarigt statsråd är justitieminister Morgan Johansson (S). Antalet anställda, poliser och civila är 34.000.

Det blir c:a 1 polisanställd på 300 invånare om de fördelas jämt över landet. I min hemstad Oxelösund med 12.000 invånare borde vi då ha 40 polisanställda (poliser och civilanställda). Nu har vi en på deltid och så ser det ut över hela landet. Polisens organisation är ett totalt misslyckande. Ändå är Oxelösund lyckligt lottat eftersom Nyköping ligger 10-15 minuter bort men det finns små städer och byar där polisen är flera timmar borta och där de inte ens svarar i telefon.

Dessutom har vi med massinvandringen missat den sociala kontrollen som fanns tidigare när alla kände alla och polisen kände de ungar som växte upp. Justitieminister Morgan Johansson (S) har lite att arbeta med om han lämnar twitter där han sitter och skyller allt ont på SD.

Lösningen är inte fler poliser utan färre brottslingar. Svensk polis klarar svenska bovar men inte Mellanösterns kriminella…


Lyssna på statsministern…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Landsbygden överges av polisen

 1. I Värmland har dom Poliser efter hela gränsen mot Norge, så här är det gott om dom. Men det blir ju mindre kvar i övriga Sverige som inte gränsar mot Norge, så nu är det fritt fram för dom Kriminella.

 2. På tal om landsbygden var jag och köpte byggmaterial i en liten by.
  Jag gick in i butiken och frågade hur man gjorde när man handlade från utelagret.
  – Du lastar in i bilen det du ska ha, sedan kommer du in och berättar vad du tog och betalar.
  Då fick jag en ljuv tillbakaglimt av det gamla hederliga Sverige.
  Samtidigt undrade hur länge detta kommer att fungera med alla ljugande nysvenskar? Det verkar som vi har fått ändra det mesta för att inte bli ruinerade av flyktinginvasionen.

  • Lämnade man huset så hängdes nyckeln på en krok i dörrkarmen… ifall det skulle komma besök medans man var på ärende… den tiden kommer aldrig åter.

 3. Varför ska Polisen fungera när vi har en icke funktionell Regering, likvattnet rinner nedåt allt enligt fysikaliska lagar.
  Är huvudet dumt får hela kroppen lida.

 4. ”Polisreformernas” pris. Återinför landsfiskalerna som chef för lokala åklagare och polis.

Kommentera