Eldfestival på Shetlandsöarna

HISTORIA. Vikingar intog än en gång de skotska Shetlandsöarna under tisdagen. Öborna, iklädda vikingahjälmar och utrustade med svärd och sköldar, firade sina nordiska rötter under den årliga vikingafestivalen Up-Helly-Aa, eller som vikingarna kanske sade, julen, som de firar slutet på den sista tisdagen i januari varje år.

Festivalen kulminerade efter mörkrets inbrott i ett fackeltåg där hundratals, kanske tusen människor marscherade med facklor längs med gatorna i den enda staden på öarna, Lerwick efter Lervik.

En nio meter lång kopia av ett vikingaskepp fördes i procession genom staden till Lerwicks hamn och brändes avslutningsvis upp. Invånarna hade jobbat med att bygga skeppet sedan oktober.

Det är bara män som får vara med om att bygga skeppet och de måste öva sig i vikingatida skeppsbyggnadsteknik i flera år innan de får vara med.

Up-Helly-Aa hålls till minnet av vikingatiden och har sitt ursprung i vikingarnas hedniska jul som firades på trettondagsafton. Festivalen hölls för första gången år 1881.

Efter fackeltåget fortsätter festandet runt om i stadens pubar. Det dansas traditionella skotska danser och dricks öl i stora mängder natten igenom. Dagen efter festivalen är en helgdag.

De avlägsna Shetlandsöarna ligger kring 165 kilometer nordost om det skotska fastlandet. Shetlandsöarna är den nordligaste utposten bland de brittiska öarna och ligger närmare Oslo i Norge än London.

Bara 16 av de kring hundra öarna är bebodda. Det bor bara drygt 20.000 människor på öarna.

Shetlandsöarna invaderades av vikingar i slutet av 700- eller början av 800-talet. De trängde undan det keltiska folkslaget pikterna som då levde på öarna. Vikingarna kallade öarna för Hjaltland och bodde där i kring 200 år.

Det nordiska arvet lever kvar bland annat i gatu- och ortsnamn som slutar på -hof och -holm.

Shetlandsöarna blev en del av Skottland år 1469 när kung Christian av Danmark gav ögruppen i hemgift när hans dotter Margarete gifte sig med kung James III av Skottland.

Under vikingatiden talades det diverse västnorska dialekter på Shetlandsöarna. De utvecklades senare till ett eget språk som kallades norn. Det var en blandning av fornnordiska och skotska. Norn dog ut först under 1800-talet. Än idag talar en del invånare flytande norska.

Shetlandsöarna är kända för sin fina ull som anses vara en av de bästa ullkvaliteterna i världen. Det var vikingarna som tog med sig fåren till öarna.

Det regnar i genomsnitt 250 dagar per år på Shetlandsöarna och medeltemperaturen på sommaren ligger kring 13-14 grader.

– Pettersson säger att vikingarna for runt den tidens kända värld långt före Columbus som inte visste vart han skulle, inte vart han kom och inte var han varit när han kom hem.

Läggmärke till att Vikingarna kallade Afrika för Blåland

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Eldfestival på Shetlandsöarna

  1. shetland var del av det medeltida norgesveldet.I 1380 solgte danmark som var i union med Norge shetland til skottland.I1814 gav forresten Sverige som da var i union med Norge Grønland Island og færøyene til Danmark.

  2. Intressant läsning!
    Jag fick ett gott av sista meningen….kom att tänka på MP partiet som inte heller vet vad dom gör eller vad resultatet blir. I vissa frågor är hela 7K av samma kaliber. Kan väl jämföras med en springande huvudlös höna!

  3. Columbus var den förste folkpartisten. Han visste inte vart han skulle, inte vart han kom och när han kom hem visste han inte var han varit. Och allt gjorde han med lånade pengar.

  4. Ja,tänk vi som är så historielösa enligt ett påstående från en mindre bildad kvinnlig f.d.politiker…Vi nordbor har en intressant gemensam historia som vi borde värna mer om.Tack och lov har inte nutidens kulturmarxister lyckats förstöra midsommarfirandet än som vi har gemensamt i Norden och firar ungefär på samma sätt.Tack Pettersson för det intressanta inlägget om firandet på Shetlandsöarna.Tänk om man hade fått se och uppleva det på plats.

Kommentera