Migrationsverket kritiseras för långsam handläggning


INVANDRING. Justitieombudsmannen, JO, riktar skarp kritik mot Migrationsverkets handläggningstider, rapporterar Sveriges Radios Ekot. Enligt JO så har det förekommit kritik mot Migrationsverkets saktfärdighet i flera år och man ser nu allvarligt på att myndigheten inte har kommit till rätta med problemen, enligt Sveriges Radio.

– Nu kan man inte längre skylla långa handläggningstider på den så kallade flyktingkrisen hösten 2015, utan nu måste myndigheten ta ett större eget ansvar och se till att lösa den här situationen, säger justitieombudsmannen Per Lennerbrant till Ekot.

Kritiken om långsam handläggning gäller både asyl- och anknytningsärenden och ansökningar om medborgarskap. Migrationsverket har ännu inte läst besluten och vill därför inte kommentera kritiken.

– Pettersson säger att det kan finnas många skäll till långa handläggningstider, oklara identiteter, oklar bakgrund, oklara släktförhållande, är bakgrundshistorierna äkta, varför har ”flyktingarna” passerat mängder med fredliga länder på väg till Sverige osv. Varför följer inte Sverige FN:s flyktingkonvention?

Det går dock med enkla medel att få ned handläggningstiderna radikalt och då samtidigt hjälpa statsministern att uppfylla sitt löfte om EU:s miniminivå på invandringen. Migrationsverket borde ställa upp för Löfven…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


6 responses to “Migrationsverket kritiseras för långsam handläggning

 • Maya

  Kanhända att det jobbar många aktivister på MIG ? Finland klarade sina ärenden på bra mycket kortare tid.När en myndighet inte håller måttet på att vara effektiva så ska man titta uppåt vem som styr och ställer där.Chefer som är politiskt tillsatta men som inte har en bra ledningsförmåga.Man lämnar allt för mycket ansvar till övriga anställda som i sin tur inte har mandat att ta beslut.Det blir då en myndighet av ett sammelsurium av oklarheter och viktiga beslut skjuts framåt hela tiden i väntan på att ”någon” tar tag i det som ska göras.

  Gilla

 • G Nordström

  Mindre att göra? Vari ligger minskningen med ett snitt på 100 000 om året som får asyl. Resten då som inte fått hur många är det?

  Gilla

  • Pettersson

   Uppehållstillstånd handlar om mer än asyl. Exempelvis anhöriga, arbetskraft som ofta är förtäckt asyl, studerande, adopterade. Klart är att de är för många.

   Beviljade uppehållstillstånd enligt Migrationsverket:

   2020 Totalt 88.814 varav asyl 10.409
   2019 Totalt 119.568 varav asyl 19.201
   2018 Totalt 133.025 varav asyl 23.377
   2017 Totalt 135.686 varav asyl 36.607
   2016 Totalt 150.535 varav asyl 71.571
   2015 Totalt 109.235 varav asyl 36.462

   https://www.migrationsverket.se/Om-Migrationsverket/Statistik.html

   Gilla

 • Jenny Ek (wadyr)

  Så vad gör migrationsverket för pengarna de får? Inte katten verkar de jobba iaf…

  Gillad av 1 person

 • Anders

  Att de inte kommer ikapp trots historiskt låga invandringstal är konstigt . Ett så enkelt problem borde gå att lösa med några Twitter kommentarer.
  Eller är det så att vår justitieminister far med osanning .
  Jag tror att det är (SD) som ställt till det .

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: