Därför är Sverige ett smörgåsbord för kriminella – ”Öppen dörr”


BROTTSLIGHET. Fordon, byggmaterial och arbetsmaskiner för miljardbelopp förs ut ur landet utan att tullen kan göra något. Den nya lagen som ska ge tullen ökade möjligheter att stoppa stölderna faller platt, varnar flera branschföreträdare. ”Så länge tullen inte kan ingripa är det en öppen dörr”, säger Ulf Svensson på Bil Sweden till fPlus.

Steget Efter

I över 20 år har internationella stöldligor ostraffat kunnat forsla ut stöldgods från Sverige till ett värde av tiotals miljarder kronor. På grund av begränsade befogenheter står tulltjänstemännen handfallna och ser på när allt från båtmotorer till jordbruksmaskiner passerar gränsen. Det bästa de kan göra är att ringa polisen, men det är inte ens säkert att de hinner fram innan de kriminella ligorna har lämnat landet.

Branschföreträdare har länge tryckt på politikerna om att utöka tulltjänstemännens befogenheter. Samtidigt har riksdagen vid två tillfällen den senaste mandatperioden pressat regeringen att komma med förslag om åtgärder. I höstas kom Finansdepartementet till slut med ett svar. I ett lagsförlag ska man från och med juli 2021 ge tullen utökade befogenheter att stoppa utförseln av stöldgods.

En tulltjänsteman ska i samband med en tullkontroll kunna ingripa vid misstanke om brott som Tullverket i dag inte har självständig befogenhet att ingripa mot”, lyder förslaget i promemorian.

Men tittar man noga på den formuleringen finns det inget som faktiskt förändrar situationen, förklarar Mats Galvenius, vd på Larmtjänst.

– Man har begränsat det till att tullen får befogenhet att beslagta stöldgods som man hittar i ordinarie tullkontroll. Men de ordinarie tullkontrollerna görs i stort sett i dag bara på inkommande gods. Det innebär att man bara kommer att stoppa stöldgods som är på väg in i landet och inte på väg ut, säger Mats Galvenius.

Läs vidare på fPlus…

– Pettersson säger att det är en katastrof. Vi har en regering som struntar i vad riksdagen beslutar om och en ansvarig justitieminister, Morgan Johansson (S), som inte bryr sig när svenska folket plundras och rånas och det gäller inte bara tullen befogenheter utan hela rättsväsendet.

En lag som ger tullen befogenheten att stoppa, gripa och blockera godset till dess att polisen dyker upp, samt straff i nivå med andra länder borde vara enkelt att lägga fram i riksdagen om det fanns något intresse…

Steget Efter

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


6 responses to “Därför är Sverige ett smörgåsbord för kriminella – ”Öppen dörr”

 • Nisse

  Den Svenska så kallade regeringen Satsar allt på islam o kriminella individer allt är tillräkalagt för kommande katastrof i Sverige !!!

  Gilla

 • Fyllfinnen

  Det är nog bara som så att det är dom styrande som inte vill att det ska stoppas, dom korrupta styrande har nog ett finger med i spelet. Pensionen och allt annat tycker dom är aningen för lågt när man slutar som styrande, därav har man lite business vid sidan om som inbringar lite extra till kassan när man slutar med politiken.

  Annars satte man väl stopp för allt som kan gå ut som stöldgods ur landet, eller ?

  Gilla

 • Pålsjö

  Citat: ”Den nya lagen som ska ge tullen ökade möjligheter att stoppa stölderna faller platt”. Regeringen gör alltså bara ett halvhjärtat försök för att stoppa att gods för miljardbelopp förs ut ur landet, visar ingen riktig vilja,
  man vill inte ens ge tullen befogenhet att stoppa och blockera godset till dess att polis anländer. Bedrövligt, minst sagt!

  Gilla

 • Tony

  Nu går man till och med in på kyrkogårdar och stjäl allt i metallväg
  vattenkranar, utsmyckning till gravar metallföremål, till och med
  urnor med dom avlidnas aska som dom förmodligen slänger ut
  och behåller urnorna som är av koppar? Ystads Allehanda 22/1.

  Finns det någon nedre gräns i detta landet för hur vidrigt tjyvar
  får gå till väga utan att försvararna av det öppna samhället ens
  reagerar???? Det är bara att åka över till Sverige fylla sina
  kapellförsedda små lastbilar med stöldgods och åka hem igen?

  Gilla

 • Anders

  Justitiedepartementet och dess Chef Morgan J. förnekar sig inte . Ett nytt självmål .
  Grattis.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: