Två svenska män åtalade för omfattande narkotikasmuggling genom Europa

BROTTSLIGHET. Åklagaren har i dag åtalat två män för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott. Männen misstänks ligga bakom organiserad smuggling av cannabis genom Europa. Narkotikan togs i beslag i Sverige den 15 februari förra året och är värd drygt 38 miljoner kronor i gatuledet, enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Enligt åklagaren har de båda männen planerat och organiserat en omfattande narkotikaverksamhet bestående av förvärv, transport och överlåtelse av cannabis. Brotten har ägt rum mellan juni 2019 och februari 2020, då en transport gick från Spanien genom Europa med slutdestination Kungsängen norr om Stockholm.

De båda svenska männen greps vid ett tillslag i Portugal samma dag som narkotikan beslagtogs i Sverige. Sedan dess har de varit frihetsberövade och är nu häktade i Sverige. I samband med tillslaget togs bland annat flera dyrbara klockor i beslag. Åklagaren begär att det beslaget ska förverkas eftersom det misstänks komma från brottslig verksamhet.

– Vi har lyckats stoppa narkotikan från att komma ut på den svenska marknaden och tagit nästan 400 kg cannabis i beslag. Vi har belägg för att de misstänkta männen har organiserat hela narkotikahanteringen. Upplägget har liknat ett internationellt företag som handskas med narkotika, säger kammaråklagare Sara Nilsson vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, som leder förundersökningen.

Ärendet har bedrivits på polisens utredningsenhet, nationella operativa avdelningen, och har bland annat inneburit att svensk polis infiltrerat ett antal individer för att komma åt de som är högst upp i den kriminella organisationen.

Ärendet är resultatet av ett gediget och komplicerat polisarbete med särskilda spaningsmetoder. Nu ser vi fram emot att få det prövat rättsligt. Huvudmålet med operationen är uppfyllt i och med att organisationens verksamhet avbrutits och personer i toppskiktet nu åtalas, säger Christer Nilsson, chef för Noas utredningsenhet.

– Vi har fått mycket hjälp av andra europeiska länder, bland annat Spanien och Portugal, som starkt bidragit till att vi nu kan väcka åtal. Eurojust, som är EU:s rättsliga samarbetsorgan, har varit mycket behjälpliga under hela ärendet i samarbetet med andra länder, säger Sara Nilsson.

Målnummer i Attunda tingsrätt: B 2191-20.

En 25-årig man har tidigare dömts för att han tagit emot och hanterat narkotikan i Sverige. Han dömdes för synnerligen grovt narkotikabrott av Svea hovrätt i deras målnummer B 8331-20.

– Pettersson noterar att Åklagarmyndigheten trycker på att det är svenska män. Jag är lite tveksam, möjligen svenska medborgare. De misstänkta, men ej dömda är:

  • Carl Peter Feitosa Roxenborg, född 1963, uppgifter pekar ut en nu 57-årig man som ”spindel i nätet” när det gäller att koordinera smuggling av stora mängder narkotika genom Europa. Det handlar om såväl kokain som cannabis. Mannen ska även ha ett mycket stort kontaktnät i kända, kriminella kretsar.
  • Jacob Green, född 1980

Jag antar att åklagaren är säker på fällande dom eftersom pojkarna suttit häktade i nästan ett år.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Två svenska män åtalade för omfattande narkotikasmuggling genom Europa

Kommentera