Frågan som befriar: Vad får jag för pengarna?


SKATTER. Vad får jag för pengarna? Thomas Gür besvarar Leif Östlings retoriska fråga. Fyra år efter att orden yttrades har Leif Östlings retoriska fråga inte bara blivit ett språkligt allmängods utan också en nyckel till förståelse och därmed även till befrielse, skriver Thomas Gür på Bullentin.

”Vad fan får jag för pengarna?”

Visst, vi får många, många bra saker för pengarna, men det har vi faktiskt ingen anledning att vara tacksamma för. Jag tackar inte livsmedelsaffären eller bilhandlaren för att de tillhandahåller och säljer ätbar mat respektive åkbara fordon till mig. Då är jag kund och inte mottagare av allmosor. På samma sätt är vi medborgare och inte undersåtar. Vi är politikernas och statsmaktens uppdragsgivare, det är våra pengar, och vi ska ha valuta för dem. 

Därför fungerar frågan som en nyckel till förståelse, när vi reflekterar över också annat vi får för våra pengar:

Vi får Morgan Johansson.

Vi får Lena Hallengren.

Vi får Mikael Damberg.

Vi får Ann Linde.

Vi får Stefan Löfven.

Vi får också Annie Lööf, Anders W Jonsson och Fredrick Federley.

Vi får Dan Eliasson som generaldirektör på Migrationsverket. Dan Eliasson på Försäkringskassan. Dan Eliasson som Rikspolischef. Dan Eliasson på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Dan Eliasson på Kanarieöarna (där han förment myndighetsleder genom distansarbete). Och numera därtill, Dan Eliasson på elefantkyrkogården (benämning på generaldirektörer utan eget fögderi som är placerade på Regeringskansliet).

Läs vidare på Bullentin…

– Pettersson har hört Leif Östling säga att det går att spara 30 procent i offentlig sektor utan att försämra servicen och undrar varför inte politikerna bjuder in honom för att förklara hur det ska gå till.

Östling tidigare vd på Scania har också berättat att Scania försökte anställa 100 somalier, men endast 10 klarade jobbet, resten var inte lämpliga, de kunde inte ens passa tider så blev det till rasism, när det var fakta…

Thomas Gür. Foto: Karl Gabor.

De hånskrattar åt oss
Om du kommer från Mellanöstern ser du med förundran på skandinavisk samhällssyn. Du kommer från ett ställe som kännetecknas av blodiga strider mellan en lång rad grupper. Så din utgångspunkt är självbevarelsedriften. Den utgångspunkten tar du med till Skandinavien. Landet som du kommer till ser ut att ligga öppet med en massa fördelar som väntar på att bli utnyttjade. Så uppstår bidragsutnyttjandet, föraktet för det nya landet och synsättet ”det ju bara är svenskarna man lurar”.

Ovanstående rader har skrivits av Thomas Gür, invandrare från Turkiet och journalist.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


8 responses to “Frågan som befriar: Vad får jag för pengarna?

 • elon

  Har du hört nån svensk politiker säga:
  ”Sverige först”.
  Det är ju det dom är valda för!

  Gilla

 • Richard

  Thomas Gür?
  Det var ju han som kyrkklockorna i Visby varnade för… Han måste vara elak… 😕

  Gilla

 • Oskar

  Blir nu fattigpensionär med 11600 kr efter skatt
  Efter att studerat (studielån) 4 år och arbetat sedan 1974 och betalat in världens högsta skatter.
  Fan vad grundlurad man är!!!

  Gilla

  • G Nordström

   Hur kan du räkna dig som fattigpensionär?
   Vad ska jag då kalla mig som får ut 7126 kr och de som får mindre?
   Har arbetat sen 1963 för betalning. Innan fick jag arbeta gratis.

   Gilla

 • Lellego

  Och så talas det nu om att bredda skattebasen med t ex en Fastighetsskatt.

  Inte en spänn till. Skär ner, skär ner, tills byråkratfolket kvider riktigt ordentligt. Utkräv ansvar och i ytterligheten avpollettera chefer/medarbetare som inte levererar.
  Strukturera om myndigheter så att de koncentreras mot kärnuppdraget (finns inget sådant, utarbeta ett sådant), istället för som idag tvinga sin personal att jobba 80% med att tillfredsställa den självuppfunna internbyråkratin som klassiska stödfunktioner drivit fram.

  Ta t ex bort och begrav den tillitsbaserade styrningen som grasserar i myndigheterna t ex i Polisen. På låg nivå, ute i verkligheten, fungerar ledarskapet med olika befälspersoner. Befäl som tar ansvar, dirigerar och styr, stödjer och agerar förebilder mitt i verkligheten.
  Sedan tar det stopp. På nivåerna över gatans verklighet lallar folk runt på möten med pärmar och mappar under armarna (numera via videomöten) och gör vad de vill, med tilliten i ryggen.

  Varför är tillitsbaserad styrning så populär? Jo det är att ansvaret är utsuddat, borttvättat – hela vägen upp till toppen. Ja definitivt når det hela vägen upp till den politiska toppen. Och där sammanfattas allt – Det är ingens fel, det allas fel.

  Episkt uttalande ”Vad fan får jag för pengarna”. Det är så skarpt.

  Gilla

 • Kent

  Om det finns något som Stefan, Morgan, Lena, Ann, Anders, Dan och alla de andra avskyr så är det sanningen. Därför kommer aldrig Leif Östling att tillfrågas om några råd.

  Gilla

 • Karl

  Bra uttalande från Leif Östling.
  Man betalar världens högsta skatt, ändå fungerar inte Sverige för skattebetalarna.
  Bäst fungerar Sverige för invandrare och socialbidragstagare.
  Ex. Restaurangägare som vänds ryggen nu under pandemin.
  Tror inte skattemoralen blir särskilt bra framöver.
  Alla krögare känner sig grundlurade av Löven & CO.
  Dags för några skattefria år för krögarna med gott samvete.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: