Vulkanen Etna på Sicilien har fått ett utbrott

UTRIKES. Europas högsta aktiva vulkan Etna på den italienska ön Sicilien har fått ett nytt utbrott, enligt det nationella geofysiska- och vulkanologiska institutet, enligt Rai Italiano.

Etna vid ett annat tillfälle. Foto av Salvatore Ventura Pexels.com

Smält lava och het aska slungades upp mot skyn i samband med utbrottet som inleddes under måndagen, och som idag har minskat något i intensitet. Lavan kommer från sprickor på vulkanens sydöstra sida.

Utbrottet väntas inte utgöra någon säkerhetsrisk för närliggande bostadsområden, eller för flyget på den närmaste flygplatsen i Catania.

Etna är en mycket aktiv vulkan. Sedan 2001 har det varit utbrott varje år med undantag av 2007. De flesta utbrotten är dock mindre med den senaste stora utbrottet skedde 1992.

Jorden som omger berget är extremt bördig. Människorna runt Etna odlar flera saker som druvor, citrusfrukter och grönsaker.

– Pettersson misstänker att hela Sicilien kan flyga i luften utan att det noteras av Svenska med, de har nog med Trump och Trumps efterträdare…

Etna, Sicilien, Italien

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Vulkanen Etna på Sicilien har fått ett utbrott

  1. Och där försvann alla insparade koldioxid-utsläpp från förra året som kom av den inställda flygtrafiken. Jorden kommer igen att gå under om 10 år.

  2. Stenbock vill inte framstå som någon besserwisser,men varje gång jag passerat Ätna, (åtskilliga) har lavan runnit utför vulkanen.
    För övrigt samma sak för med Vesuvius norr om Pompeji,som speciellt på natten är ett mäktigt skådespel.

Kommentera