Vintervädret får elpriserna att rusa – och nu hotar rysskylan

ENERGI & VÄDER. Kylan sätter press på elförsörjningen och har nu fått elpriserna att rusa. Allra högst är priset för kunderna i södra Sverige. Och de höga elpriserna riskerar att hålla i sig, skriver Dagens Industri (betalvägg).

Pettersson på promenad i Södermanland där termometern visar minus 14 idag och till detta kommer en nordvästlig vind som nyper i kinderna.

Dagspriset på den nordiska elbörsen Nordpool för samtliga de fyra prisområden som Sverige är indelat i låg under torsdagsdygnet på mellan 72-73 öre per kilowattimme (kWh). Det var en ökning med över 70 procent från nivåerna på drygt 41-42 öre på onsdagen. När priserna för fredagen offentliggjordes visade de en ytterligare uppgång i de två prisområden som utgör södra halvan av landet. Högst är priset i prisområde 4, längst i söder, med 74,6 öre/kWh. Däremot föll priserna i norra halvan av landet tillbaka till dryga 43 öre/kWh, vilket innebär att prisskillnaderna inom landet nu för tillfället åter är extremt stora. Förra året bidrog stora obalanser i elsystemet och bristande överföringskapacitet i elnätet till tidvis rekordstora prisområdesskillnader i Sverige. Priserna exklusive skatter.

-Pettersson noterar att idag på fredag förmiddag importerar Sverige el från Tyskland, jag som amatör tycker att det kanske hade varit bra att ha Ringhals 1 i drift nu men det tycker inte miljöpartiet…

När nivåerna i vattenkraftsmagasinen nu snart är nere på normala nivåer så påverkas elpriset i Sverige i högre grad av elpriset i Europa. Där har kostnaden för kraftproduktion stigit stadigt den senaste tiden. Det beror delvis på att priset på utsläppsrätter efter nya reformförslag är det högsta sedan 2008, men också på att gas- och kolpriserna har rusat till treårshögsta respektive 15-månadershögsta eftersom det är kallt väder också i Asien.

Har vi otur lägger sig ”rysskylan” över oss och den kan ligga kvar till april…

Två oljeeldade kraftverk i Karlshamn i Blekinge har satts på högsta beredskap för att kunna täcka upp för eventuella effekttoppar som kan uppstå i kylan.

Klockan 09:00 var det minusgrader i nästan hela Europa, minus 10-30 i mellersta Sverige och 30-50 minus borta i Ryssland.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Vintervädret får elpriserna att rusa – och nu hotar rysskylan

 1. Man kan skylla på ryssarna för allt, även vädret. Poltava sved hårt ! Man kan även dra bort uppmärksamheten från problem i Sverige genom att gnälla på ryssarna !

  • Det ligger faktiskt en aning sanning i detta med att vädret i öster,är avgörande för oss.
   När Stenbock var barn fick jag höra av min morfar, (som var trädgårdsmästare) att vackert sommarväder består,om vi får in det från Öster.
   Sak samma sade han om vinterkylan.
   Inte bra i år har jag upptäckt hur rätt han hade,när Högtrycken från öster, håller lågtrycken i väster från oss ! Sen får Greta säga vad hon vill….

 2. Så går det när man inte utbildar på skillnaden mellan effekt och energi på Bommersvik. I stället litar dessa lågutbildade ministrar på miljöpartister och Greta.

  Tydligen har Greta nu gått om dessa högavlönade ministrar i inkomst. Läs Rebecca Weidmo Uvell.

  Ingen av dessa bryr sig när eleffekten inte räcker för min stad eller min arbetsplats.

 3. Att stänga ett fullt fungerande kärnkraftverk för att sen importera Kolkraft el sen står vi och pratar miljöpåverkan Detta kan bara ske i Sverige
  Detta borde gå att anmälas någonstans med tanke på dom högst troliga strömavbrotten som nu kommer ske Jag han följa debatt på Swebtv om kärnkraften Detta är ju totalt vansinningt En person som inte kan sköta sin ekonmi får styra över ett sånt här beslut med allt vad det kommer innberära är för mig en gåta

  Det här med all makt utgår från folket verkar denna Regering totalt strunta i

  • Alla pengar till regeringens makt kommer från folket.

   Sedan vad vi tycker och tänker om deras beslut om massinvandring, folkutbyte och kärnkraftsnedläggningar ger dom fullständigt katten i.

   Det viktigaste för dom är att vi fortsätter att betala dom för allt detta som vi inte vill ha.

 4. Att nu stänga en fullt fungerande kärnreaktor, som dessutom är i ypperligt skick och väl underhållen, borde väl få dom allra flesta att inse att Sverige styrs av kompletta oduglingar och inbecilla fanatiker som lever ljusår från verkligheten! Och detta är bara ett av otaliga dåraktiga beslut!

  • Jo,och nu dessutom tvingas importera tysk el (från kärnkraft),för att inte vi i södra delen av landet,skall sitta i mörker o. frysa !!
   Hur går det när tyskarna stänger ner sina Atomkraftverk ??

 5. Att elpriset stiger är naturligt och ett resultat av makalöst dålig planering.
  Problemet är, att fortsätter kylan så hjälper inte pengar för det finns snart inga KWh att köpa.

 6. Det är väl allmänt känt att Kraftbolagen betalar bra för denna typ av artiklar. Det betalas också frikostigt till väder”instituten” för haussade prognoser.

  • Tur för norrlänningar att det är dålig överföringskapacitet så det kommer att räcka till alla norr om Gävle typ och priset hålls nere där också..stackars skåningar som kan bli utan

 7. Det finns många saker som vi inte behöver tacka skräckministären för särskilt då miljösekten.

Kommentera