Svea Livgarde 500 år


FÖRSVARSMAKTEN. Förlåt, Pettersson missade med en dag, den 14 januari 2021 fyllde Livgardet 500 år. Därmed är de ett av världens äldsta förband. Här skildrar Försvaret ett axplock av de berättelser som finns om Livgardet och dess föregångare, från 1521 till idag.

Historien börjar i Dalarna år 1521 då 16 unga män valdes ut för att vakta den blivande konungens liv, Gustav Eriksson Vasa. De följde honom under befrielsekampen mot danskarna och när Gustav Vasa blev kung placerades de som vakter runt slottet. Den här livvakten är ursprunget till dagens Livgarde.

Idag är Livgardet ett av Försvarsmaktens största och mest mångfacetterade förband med vitt skilda uppgifter – från skarpa insatser och att utbilda värnpliktiga till ceremonier och militärmusik. Men mest kända är de än idag för blåklädda soldater som fortfarande bevakar de kungliga slotten och vår regent.

Läs mer på Försvarsmakten…

Befrielsekriget (1521)
Rhen (1631)
Lützen (1632)
Warszawa (1656)
Tåget över Bält (1658)
Halmstad (1676)
Lund (1676)
Landskrona (1677)
Narva (1700)
Düna (1701)
Kliszów (1702)
Holowczyn (1708)
Svensksund (1790)

Vaktparad med Arméns musikkår

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


2 responses to “Svea Livgarde 500 år

 • Bo

  Ärofullt 🙂

  Jag tillhörde det något mindre ärofulla Svea Artilleriregemente A1, sedemera relokerat till den leriga Östgötaslätten :=)

  Gilla

 • Nallen

  Jag har själv gått högvakten vid slottet det var intressant jag fick träffa och byta några ord med kungligheter och jag hjälpte även dåvarande ÖB med ett par saker, jag stod som vakt utanför kungens kontor i pelarsalen där är allt i vit marmor, och på natten så stod jag som vakt på trappan mot vattnet, vi bar en larmknapp ifall det skulle hette till men vi bar skarpladde vapen som vi hade rätt att använda om vi bedömde att det var nödvändigt, men det första var att trycka på larmknappen och anledningen var att det hela tiden fanns en beredskaps grupp som ryckte ut direkt för att understödja oss. Men vilken fall som helst så är jag väldigt stolt över att ha gjort detta för det var inte många som valdes ut att få denna möjlighet. Efter det var det FN TJÄNST nere i BOSNIEN som stod på schemat men det är en annan historia.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: