Minus 39,3 grader i Norrbotten – nationellt isdygn att vänta

VÄDER. Det kalla vädret har svept in över hela landet och under fredagen kan vi få det som meteorologer kallar ”nationellt isdygn”. Det är en rejäl kyla nu i stora delar av landet.

Klockan 09:00 2021-0114

– I går var det minus 39,3 grader i Nattavvara i Norrbotten, vinterns lägsta temperatur hittills, säger meteorologen Marcus Sjöstedt.

Och det kalla vädret ser ut att fortsätta en tid framåt. Under fredagen kan vi till och med få ett så kallat ”nationellt isdygn”. – Det kan bli eventuellt ytterligare något isdygn under helgen, konstaterar Marcus Sjöstedt, enligt SVT.

Med ett nationellt isdygn menas att temperaturen inte överstiger 0,0°C någonstans i Sverige. Egentligen avses då inte ett kalenderdygn utan det så kallade temperaturdygnet. Temperaturdygnet sträcker sig från klockan 19 (klockan 20 svensk sommartid) föregående dygn till klockan 19 (klockan 20) innevarande dygn.

– Pettersson hoppas på klimatförbättringar och att den så kallade underbara värmetiden kommer tillbaka

Strand i södra Europa 1970, vad är det för fel med klimatet söderöver.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

20 thoughts on “Minus 39,3 grader i Norrbotten – nationellt isdygn att vänta

 1. Vi skall vara lyckliga över den kyla som högre makter skänker oss…
  Läste just en “klimatrapport”,att jordens havsvatten hade stigit hela 0,5 garder 2020..Nu blir det i varje fall nedkylt till normal nivå,i Abzurdiens närhet.

 2. Men efter det här kalla vädret måste väl snart Gretas katastrof komma. Det skulle ju bli så varmt att hela världen skulle gå under om vi inte slutade att köra bil i Sverige och slutade slänga plastpåsar i naturen.

 3. När det blir 30+ i Sverige gapas det om hemska klimatförändringar. När det blir 30- hörs ingenting.

 4. Även Marocko kommer att drabbas av istiden, så jag tror att våra barnbarn får bo i Kongo.
  Kongoleserna kommer att bli arga och tycka att vi har en del att lära av Eskimåerna.

 5. Nattavaara är en station på Malmbanan, eller kanske snarare en hållplats. Kylan innebär troligen att både Norrtåg och SJ ställer in. Malmtågen kommer dock att fortsätta rulla liksom persontågen i Finland och Ryssland.

  Hur kunde det bli såhär?

  • Ja, visst är det märkligt. Våra skånska tåg är försenade…det är ju 5cm snö på backen 😂

 6. Wohoo… vi har äntligen fått snö i skåne 😁. Att se barnens glädje i snön värmer iaf mitt hjärta 😊 oavsett vad som händer i världen, oavsett vad politiker gör eller inte gör, oavsett vad media rapporterar eller inte rapporterar så är det stor glädje för skånska barn kan nu göra snöänglar och åka pulka 😁 som sig bör när det är vinter ❤

  • Tom Japan, snö och kyla behärskar norra jordklotet. Nästa vinter blir det till att skrota bilen och köpa en snöskoter.

 7. Snö, is, minusgrader… borde inte vara så konstigt… vi bor i Sverige. Eller? Hur tänkte ni nu miljöpartister? Ska vi hålla värmen med åkarbrasor nu när det blir kallt… vindkraft fungerar nämligen inte så bra i -30 grader. Jag bara hoppas strömmen går i riksdagshuset så det blir riktigt kallt i talarstolen.

 8. Att det är snö och kallt i norrland i januari är ju väldigt förvånande….eller hur ? Det går inflation i klass 3 varningar. De som bor i norrland är knappast förvånade. Snart blir det väl klass 2 varning om det duggregnar. Folk kan väl tänka själva. Regnar det mycket så kan man få vattenplaning, snöar det så blir det halt och slirigt. Meteorologerna pratar som till dagisbarn. Gör inte så, tänk nu på det, var försiktiga osv. MED SUNT FÖRNUFT KOMMER MAN LÅNGT. Tyvärr är det många som saknar det idag.

 9. Det som är fel med klimatet söderöver är att det är för kallt här också. Fyra, fem grader nattetid och tolv, tretton dagtid är inte normalt för Solkusten.

Kommentera